Художествена реставрация

Художествена реставрация

Уважаеми пациенти и приятели,
Позволете ми това „лирично” въведение към една невероятно интересна и перспективна тема – художествената реставрация на зъбите. В стремежа си за професионално развитие съм посещавала много и различни курсове за естетична стоматология през годините, но никога не бях се вдъхновявала толкова както след курса по художествена реставрация.
Гордея се, че съм сред първите български стоматолози, надникнали в изкуството на реставрацията,и съм щастлива, че мога да предложа този метод на своите пациенти, защото това е бъдещето на естетичната стоматологията. Много съм благодарна на д-р Сергей Радлинский и неговия екип. Те са водещи в световен мащаб майстори на стоматологичното изкуство, които приемат в клиниката в Полтава, Украйна, едни от най-взискателните пациенти от цял свят.
Практикувайки метода на художествената реставрация, стоматологът навлиза в сферата на изящното изкуство, търсейки максимално съответствие със съвършенството на природата, а пациентът получава най-доброто, което естетичната стоматология е постигнала до момента.
Ето защо работата по художествени реставрации ми доставя неимоверно удоволствие и професионално удовлетворение.
 
Д-р Христова


Що е художествена реставрация?

Красотата на лицето в много случаи се определя от привлекателната усмивка, очарованието на която зависи от състоянието на Вашите зъби. А от какво зависи красотата на самия зъб?
 
ФОРМА, ЦВЯТ, ПРОЗРАЧНОСТ, БЛЯСЪК - ето компонентите, на които се опират зъболекарите, за да създадат идентични на естествените зъби. Технологията за постигането на тази амбициозна цел се нарича художествена реставрация и се счита за една от най-перспективните в областта на естетичната стоматология. Усвояването й изисква големи усилия от страна на стоматолога. Този, който се занимава с художествени реставрации, обединява в себе си зъболекар, художник, скулптор, даже и психолог.

Материалите, с които може да се изпълняват тези сложни реставрации, са известни от 1-2 десетилетия, но едва тяхното подобрение в резултат на достиженията на съвременната наука позволи на зъболекарите, занимаващи се с художествена реставрация, да възстановят всеки зъб, дори и такъв, който е толкова разрушен, че е необходимо да се “облече” в корона. Затова много допринесоха и нано-композитите – венеца на нанотехнологиите в стоматологията.  

Сбогом на металокерамиката? Новите композити

Днешната естетична (реставрационна) стоматология е фокусирана върху намаляване на травматизма на зъбите при подготовката на зъба - по-малко пилене, щадящо отнемане само на засегнатите от кариес зъбни слоеве. Нещо, което е немислимо при изпиляването за корона, например. Не напразно се смята, че короните и в частност металокерамиката, ще излязат от употреба поради агресивността, с която заедно със засегнати зъбни слоеве се отнемат безвъзвратно здрави тъкани. Металокерамичните корони, дори мостове, ще бъдат абсолютно заменени от реставрациите на зъбите. Но това става възможно благодарение на новите композитни материали, композитите от ново поколение, които правят химическа връзка със зъба и образуват с него едно монолитно цяло.

Естетичният стоматолог, занимаващ се с художествени реставрации, трябва да бъде в известна степен скулптор, художник. Той трябва да пресъздаде и възстанови всички тънкости на загубените слоеве на зъба, вследствие на кариес, счупвания (фрактури) или изтриване на зъбите. Учените различават няколко основни групи зъби. Но въпреки това всеки от нас има индивидуална, уникална форма на зъбите.

„Мъжки” или „женски” зъби

По мнение на доктор Ломбарди полът оказва влияние на формата на зъба. По зъбите точно може да се каже дали принадлежат на мъж или жена. Счита се, че при жената окръглените ъгли на горните резци придават привлекателност и се свързват с младежко-сексуалното излъчване. Много често само заоблянето на ъглите на резците (наречено „художествено контуриране на зъбите”) придава на усмивката моментална привлекателност. Докато на мъжете повече отиват резци с ъгли близки до 90 градуса. Всички тези тънкости зъболекарят трябва да пресъздаде в художествената реставрация.

Цветове, отсенки, полупрозрачност

Цветовата гама при реставрациите е значителна - повече от 20 вида оттенъци, които позволяват максимално да се имитира природното съвършенство на зъба. Както художника смесва цветовете, напластява ги един върху друг, така и стоматологът трябва слой по слой, цвят по цвят да наслоява материалите върху зъба в малки пропорции, които се втвърдяват със специални светлодиодни лампи. Образуваната обща конструкция зъб-реставрационен материал се доближава по твърдост до естествения емайл.

Важен критерий за естествената красота на зъба е способността му да пропуска светлина или т.нар. полупрозрачност, която се увеличава от шийката към тялото, като режещият край е почти напълно прозрачен.

Зъбът, облечен в металокерамична корона, не притежава тази полупрозрачност -защото всяка металокерамика съдържа метал, а металът не пропуска светлина за разлика от зъбните тъкани. Затова при металокерамичната корона полупрозрачността се вижда само по края на короната, свободен от метал. Използвайки композитите, стоматологът може напълно да управлява тази прозрачност и реставрацията да е напълно идентична с естествения зъб.

Млади зъби

Опитните стоматолози, специализирани в областта на естетичната стоматология, знаят, че красотата на зъбите се придава от прозрачните режещ край, който се изтрива с времето. Ако този режещ край е добре изразен това се възприема като младост и красота. Практически винаги, когато се възстанови прозрачността и формата на зъба, се постига подмладяване на пациента. Особено важно е да се възстанови тази прозрачност при пациентки от средна и над средната възраст. След полировката и шлифоването художествената реставрацията придобива блясък, характерен за естествения зъб.

Сам по себе си обаче материалът не може да осигури ефекта на подмладяването на зъба. Нужни са опит или направо казано талант от страна на стоматолога. Това особено важи за реставрациите, които се правят при много по-трудните условия в устата, при ограничено работно поле на зрение, спрямо далеч по-улеснените условия в зъботехническата лаборатория, където се изработват короните, мостовете и фасетите.

Повече време, много майсторство

Технологията на художествените реставрации позволява да се възстановят разрушените в резултат на кариес, травма или изтриването на зъбите. Зъболекарят може да коригира формата им, наклона, размера или цвета, които по една или друга причина (наследственост, лекарствени и токсични причини, травми) не съответстват на своите природни параметри, нито на естетичните виждания на пациента.
Но най-голямото достойнство на художествената реставрация си остава, че тя позволява да се съхрани зъба жив и предотвратява ненужното изпиляване на здрави зъбни тъкани. Средното време за една реставрация е 3-4 часа, но при по-особени случаи може да отнеме и по-дълго време.

Повече подробности може да получите при преглед и консултация в клиниката Дентисимо.

 

 

DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .