Естетична дентална медицина

Естетична дентална медицина

„Дозата прави лекарството”:


ХИАЛУРОНОВИ ФИЛЪРИ 

Процесът на стареене  в областта на лицето се изразява с  комплекс от промени на ниво клетки и на ниво меки тъкани. Променя се структурата на кожата, влошава се мастната обмяна, а земното притегляне, замърсената околна среда и вредните навици действат подмолно, но неумолимо. Веждите се смъкват, обемът на тъканите в областта на скулите намалява, бузите провисват, образува се двойна брадичка. Появяват се линии, а после и типичните бръчки – „бръчките на безпокойството” в областта на челото, бръчките тип „пачи крак” на околоочния контур, заешките бръчки, хоризонтално разположени по гърба на носа, бръчките тип ”баркод” - вертикално на горната устна, бръчките на смеха и др.

В миналото възстановяването на контура и хармонията на лицето се е решавало основно с хирургични методи, но те не могат да възстановяват загубения обем на тъканите. Това обяснява и факта, че след интервенциите със скалпел, като например лифтинг за изглаждане на бръчките, често се наблюдава влошаване на първоначалното състояние на пациента от естетична гледна точка. Мистерията на този феномен се дължи на допълнителната загуба на обем при подмладяващите хирургични техники.

Нoвата философия в естетичната  стоматология и медицина на лицето се базира на разбирането на нуждата от 3D възстановяване на меките тъкани, т.е. нуждата от възстановяване на обема им, а не само на изглаждане на бръчките.

 

TЕРАПИИ С БОТОКС

Друга значима  за  подмладяващите терапии субстанция е ботулиновия токсин. Този силно отровен газ предизвиква парализа на жизнено важни мускули.

Инжектиран подкожно над засегнатите мускули в лечебни дози, обаче, има по-скоро релаксиращо действие. Използва се в офтамологията при кривогледство, при детска церебрална парализа, а отскоро и при лечение на мигрена. Подобрява симетрията на  лицето, както в спокойно състояние, така и при мимика.

В естетичната стоматология вече не е реално да се говори за красива усмивка с добър естетичен резултат само чрез работа върху зъбите, без да се рехидратират устните с филър, да се възвърне техния обем и т.н. Старото хирургично лечение сега е заменено от поставянето на ботокс и/или филъри чрез минимално-инвазивен подход. Мъчителните и болезнени процедури, които бяха свързвани със скалпели и премахване на тъкани, са вече в миналото. Сега сремежът на естетичната стоматология и медицина е към възвръщане на младостта на лицето, гладкостта на кожата и пълнотата на устните.

 

 

DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .