Порцеланови фасети

Порцеланови фасети

За разлика от металокерамичните корони, които вече се смятат за отживелица и по-скоро остават в историята, ако имате стари корони за подмяна, те могат да бъдат направени от порцелан без наличие на метал под него. Това са новите high-tech технологии, известни като чиста или безметална керамика. Тези корони представляват най-доброто решение за естетичната стоматология за предни зъби. Те са напълно невидими и неразличими от естествените зъби. Разбира се тези high-tech конструкции трябва да бъдат изработени във внимателно избрана топ лаборатория.

Като алтернатива на чистата керамика се прилагат композити (фотополимерни смоли), които по естетика не отстъпват на керамиката. Но поради по-голямата си крехкост и тенденция да променят цвета си с времето, тези композитни корони и мостове могат да се прилагат ограничено само на по-малко натоварени зони и ако захапката позволява това.

Порцеланови фасети

Ако предните зъби са криви или силно оцветени, неподдаващи се на избелване или отчупени и с грапавини по зъба, порцелановите фасети могат да извършат истинска революция с фасадата по отношение на профил, форма и цвят. Тъй като изработването на зъбните фасетите е изкуство и изисква специално know how, вие ще установите, че може би не всеки зъболекар се чувства комфортно да се заеме с тази задача.

Какво представляват фасетите?

Това са порцеланови плочки, тънки колкото изкуствения маникюр. Те се залепят върху предната повърхност на зъба с тънък, но много здрав слой полутечен адхезив (лепило). Фасетите са прецизно оформени, на първо място, за да пасват точно на естествения зъб, и на второ място – за да подобрят формата му. Порцелановите фасети ще направят зъбите по-гладки, равни, а също и по-дълги. И разбира се, по-бели.

Каква е процедурата при изработването им?

 1. Първо посещение: консултация - Вашият зъболекар ще установи дали сте подходящ случай за фасети, защото понякога има известни ограничения. Например ако зъбите ви са много криви, ние ще Ви препоръчаме ортодонтско лечение. Ако има сериозно счупване или разрушение на зъба, ще ви посъветваме да си поставите керамична корона вместо фасета. Ако предстоят корекции на няколко фронтални зъби с промяна на тяхната форма, по време на това посещение ще ви вземем отпечатъци, от които в лабораторията се отливат модели на вашите зъби.Тези модели ще се използват за восъчен проект на променената форма на новите зъби. Повече информация тук. По този проект се правят и временните фасети от фотополимер или пластмаса, докато се изработват постоянните.
 2. Второ посещение: подготвяне на зъбите за фасети - Това означава премахването на тънък слой емайл, обикновено 0,7 - 0,8 мм, т.е. с дебелина на черупка от яйце. Още на същото посещение ще ви поставим временни фасети от фотополимер с новата форма.
 3. Трето посещение - Този път вземаме отпечатък от вече подготвения зъб и изпращаме отпечатъка в лабораторията.
 4. Четвърто посещение - Изпробваме полуготовата порцеланова фасета откъм цвят и точност към повърхността на зъба и я връщаме в лабораторията за допълнително и финално оформяне и оцветяване. Още същия ден след това тя може да бъде циментирана. Циментирането е постоянно.

Предимствата на фасетите

 1. Порцелановите фасети са по-трайният и естетичен вариант в сравнение с бондинга и реставрациите. Бондингът или композитните фасети се изработва от композитна смола, а фасетите се изработват от порцелан.
 2. Дават възможност да се постигне абсолютна естественост на зъба, неразличаващ се от останалите.
 3. Порцелановата фасета щади венеца и не го уврежда.
 4. Порцелановата фасета не променя цвета си с времето.
 5. Цветът на фасетата от порцелан може да се подбере така, че потъмнелите зъби да изглеждат по–бели.
 6. По-щадяща работа върху зъба, минимално пилене в сравнение с порцелановата  или металокерамична корона.

Недостатъци

 1. Доста висока цена - около 5 пъти по-висока от цената на бондинга (реставрациите) с фотополимер (композит)
 2. Веднъж подготвени за порцеланови фасети, за зъбите процесът е необратим, тъй като макар и тънък, слоят от емайла на зъба е премахнат.
 3. Тъй като процедурата е изключително прецизна и изисква определени умения, не всеки зъболекар се чувства достатъчно уверен да проведе такава корекция.

 

Накратко

 

 1. Порцелановите фасети са изключително здрави, те не падат и не се отлепят, но е нереалистично да се мисли, че траят цял живот.
 2. Едно е сигурно: при добра грижа от страна на пациента те ще издържат 10 и дори повече години.
 3. Във всеки случай, ако си поставите порцеланови фасети, ще трябва да избягвате някои навици като гризане на нокти, чупене на орехи или отваряне на бутилки със зъби. Никой не може да гарантира, че  порцелановите или композитните фасети ще устоят на такава агресия.

 

 

DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .