Преглед и профилактика

Преглед и профилактика

Редовното почистване на зъбите с паста, четка и конец е първата предпоставка за здрави зъби. Другата важна предпоставка са прегледите при зъболекар – поне веднъж годишно. Всеки трябва да ги прави, защото прегледите са най-добрата профилактика на стоматологичното здраве – дори да има някакъв проблем, усложненията ще бъдат избегнати. Така редовните прегледи са далеч по-икономичният вариант за поддържане на зъбите. 

Какво се случва по време на прегледа?

 • На първо място, разговор между доктора и пациента. Пациентът разказва за оплакванията и притесненията си, а денталният лекар (ортодонтът) задава въпроси, за да събере нужните за диагнозата данни. Тук е много важно пациентът ясно да формулира очакванията си от денталния лекар (ортодонта), какво точно очаква от него и от лечението. А ако не го съумява да го направи, денталният лекар (ортодонтът) трябва да го предразположи със своите въпроси. За успеха на лечението е от съществена важност ортодонтът/стоматологът да разбере какви са очакванията на пациента и дали те могат да се осъществят за тези пари и време. Много пъти хората имат пари, но нямат достатъчно време или обратното – имат време, но нямат финансовата възможност да заплатят онова, което очакват и желаят. Тогава докторът (денталният лекарортодонтът или имплантологът) ще им предложи план на лечение спрямо техните възможности, желания и очаквания.

 

 • Второ, обстойно оглеждане на проблемни зъби и захапка. В повечето случаи се използват специални увеличителни очила или лупи, специална светлина, за да се видят фините детайли по зъбите. Затова е много несериозно пациентът да мисли, че когато е гледал зъбите си в огледалото и е видял три дупки, прегледът става излишен и е само разход на пари. Защото в 90% от случаите, когато пациентът е видял три дупки, денталният лекар вижда 13 кариеса. Когато пациентът е видял, че горните му зъби са малко криви и има нужда да носи брекети само на горна челюст, обикновено след ортодонтския анализ, ортодонтът препоръчва вадене на зъби (мъдреци) и слагане на брекети на долната челюст, за да коригира захапката.

 

 • Трето, фото снимки със специална за целта професионална камера.

 

Колко трае прегледа: 

Той продължава 30 минути. Ако пациентът  закъснее, стоматолога провежда прегледа в останалото време от уговорения час. По време на прегледа се извършва оглед на зъбите, правят се фото снимки, разглеждат се ренгеновите снимки и нищо повече. Не може да очаквате сложен план на лечение касаещ много зъби или продължително лечение, каквото е ортодонстското. Ако зъбите са повече от 3-4, планът на лечение се изготвя допълнително.

 

Кога ще бъде изготвен планът ми за лечение:

Ако пациентът има за работа повече от 3-4 зъба (а повечето пациенти са такива) или става дума за фина естетична работа във фронта, се изготвя план-стратегия, която има своите медицински правила и се нарича план за лечение. Успоредно с изготвянето на план за лечение се прави и финансов план, който се представя също в писмен вид. Едва след като се направи предварителният финансов план (той е плюс-минус 10% от окончателния, т.е обикновено е доста точен), пациентът ще бъде наясно с точната сума за лечението. Необходимо е да се уточни, че прегледът е само събиране на информация от доктора (ортодонта или имплантолога), а планът за лечение изисква 2-3 часа извънреден труд на денталния лекар (ортодонтаимплантолога), той трябва да разгледа всичките ви снимки, да има моделите ви качени на артикулатор, да отиде до зъботехническата лаборатория и да обсъди с лабораторията дали това, което иска да направи за вас, е изпълнимо. Повечето зъболекари са романтици (колкото и абсурдно да звучи) и искат най-доброто или дори почти невъзможното за техните пациенти, а понякога това не е изпълнимо и реалистично от зъботехническата лаборатория. За това обсъждането с тях е изключително важно преди да бъде изготвен Вашият предварителен  план за лечение. Часовете прекарани в разговори с тях са време и труд, които не винаги могат да бъдат оценени от пациента.

 

Какво е необходимо на денталния лекар, за да изготви план за лечение?

* да е направил преглед

* да има фото и рентгенови снимки

* задължително  да вземе отпечатъци от вашата уста, за да има гипсови модели (отливки), с които да направи цялостен анализ на зъбите и захапката.

Все повече дентални лекари правят този анализ на едно скъпо устройство, наречено артикулатор, защото знаят колко е важен цялостният анализ на захапката, особено в случаи на изтриване на зъбите. Именно такъв анализ може да предотврати счупени фасети във фронталната част поради невъзстановени изтрити задни зъби. Тези отпечатъци и  модели, които се отливат в лабораторията, не са включени в цената на прегледа, която обикновено е от 50 до 100 лв. Така че, за да може денталният лекар или имплантологът да ви каже колко ще ви струва цялостното лечение с точност (плюс минус 10%), той трябва да разполага с тези модели. В противен случай планът няма да е точен и винаги ще има съществено разминаване между предварителна и крайна цена на лечението. Ако става въпрос за 3-4 зъба и за няколко малки кариеса, можете да минете и без план на лечение, но ако лечението е дълго и/или  скъпоструващо, изготвянето на план за лечение е задължително. Повечето доктори, разбираемо, са категорични, че планът за лечение трябва да се заплати. При нас изготвянето на план струва 150 лв., които се приспадат на пациента веднага щом започне лечение при нас, за да избегнем събирането и разнасянето на безплатни планове от колега на колега.

 

Цени за първичен преглед (консултация) и изработка на лечебен план:

Консултация за конкретен проблем (10 мин.)           безплатна
Консултация (30 мин.)
  60 лв.
Изготвяне на план за лечение на сложен естетичен случай (тип „пълна промяна) , който включва: направа и анализ на фотоснимки и рентгенографии, взимане на отчепатъци, изработване на гипсови диаг. Модели, поставяне в артикулатор, лечебен план, вкл. и финансов   +240 лв.

 

 

Ортодонтският преглед: 

Всичко, казано по-горе, важи с пълна сила за ортодонтския план за лечение с тази разлика, че изготвянето на последния е по-сложно и трудно. Освен снимки и отпечатъци ортодонтът трябва да направи сложен ортодонтски анализ с изключително много изчисления върху моделите и рентгеновите снимки. От тези изчисления зависи изборът дали ще се лекува с брекети или невидими шини, както и изборът на брекетите. Точно поради това без този анализ няма как да се каже колко ще струва лечението.

 

 Цени за ортодонтски преглед и изработка на лечебен план:

Консултация за конкретен проблем (10 мин.)                 безплатна
Консултация (30 мин.)
  60 лв.
Диагноза и ортодонтски план за лечение (вкл. анализ на рентгенографии, вземане на отпечатъци и анализ на модели, анализ на фото снимки, изготвяне на цялостен ортодонтски лечебен план, вкл. и финансов) При започване на лечението сумата се приспада.   240 лв.
Консултация + диагноза и лечебен план   300 лв.

 

 

 

 

 

 Мога ли да получа приблизителна или средна цена по телефона, за да си спестя прегледа и да не идвам, тъй като не разполагам с време за губене?

От всичко казано до тук се подразбира, че този въпрос е абсурден. Ние не продаваме брекети или невидими шинимостове или корони. Нашата работа е да бъдем един вид дизайнери на усмивки. Ние предлагаме лечение и know-how (ноу-хау), а не брекети или материали. Именно поради това цената на ортодонтското лечение не е равна на цената на брекетите и дъгите, а е равна на брекетите и материалите + цената на труда на ортодонта в зависимост от трудността на случая и от неговите квалификации + цената на клиничното време. 

 

Колко често на преглед?

Зависи от:

 • Състоянието на зъбите 
 • Какви грижи полагате за своите зъби 
 • Колко бързо образувате зъбен камък 
 • Ако в семейството нямате хубави зъби, посещавайте зъболекар по-често – веднъж на 6 месеца. 

 

Професионална хигиена

Професионалното почистване е единственият начин за отстраняване на зъбен камък. Прекомерното му натрупване по зъбите е причина за увреждането на венците (пародонтоза). Почистването, което прави стоматологът, спомага за изглаждане на повърхността на зъбите и пломбите. Целта на упражнението е те да не задържат зъбна плака. Зъбната плака е прозрачен бактериален филм, който се натрупва по зъбите всеки ден. Освен това при почистването се отстраняват някои петна и резултатът е, че зъбите изглеждат по-красиви. 

 

Хроничен лош дъх (халитоза) 

 • Лошият дъх (халитоза) може да обърка интимния и деловия ви живот. Неговото навременно и ефективно лечение възстановява психологическия комфорт на пациента. 
 • Най-често лошият дъх се причинява от разпада на частици от храна под въздействието на бактериите в устата. Тези бактерии обитават пространствата между зъбите и венците, както и по-дълбоките гънки на езика. Бактериите произвеждат газ, който мирише на развалени яйца. И в това е проблемът с лошия дъх. 
 • Лошият дъх има отношение и към пародонтозата (заболяване на венците). При нея около зъбите се образуват венечни джобове, които се разширяват. Колкото по-дълбоки стават джобовете, толкова повече задържат храна и улесняват развитието на бактерии. 
 • Хубавото е, че лошият дъх може да се излекува, като се приложи комбинация от професионална стоматологична помощ и специална програма за хигиена на устата. 
 • Вашият зъболекар ще ви зададе въпроси, за да открие причината за лошия дъх. Стоматологът определя дали лошият дъх идва от носа или от устата: това става със специален уред – халиметър.
 • Процедурата е безболезнена. Зъболекарят може да ви вземе и бактериологична проба за изследване в лаборатория. 

 

Имайте предвид

 • Важно е да миете зъбите редовно с паста и четка за зъби, а след това да ги почиствате с дентален конец. Така ще отстраните остатъците от храна и ще избегнете прекомерното развитие на бактерии в устата. 
 • Ако имате пародонтоза и произтичащ от това лош дъх, вашият стоматолог може да ви предпише използването на специален иригатор, с който да прочиствате със струя венечните джобове.
 • Лошият дъх може да е в резултат от лепкавата плака и остатъците от храна, полепнала върху езика, който може да стане белезникав на цвят. Това личи най-добре, когато се разболеете. В такъв случай зъболекарят може да ви посъветва да използвате специален инструмент за почистване на езика.
 • Ако страдате от сухота в устата, стоматологът препоръчва да се използва изкуствена слюнка. Поемането на повече течности също помага. 

 

Още важни неща

 • Спрете се на стоматолог с опит в лекуването на халитоза. Не забравяйте, че лошият дъх може да бъде симптом на сериозни здравни проблеми – инфекция на дихателната система, синузит, хроничен бронхит, диабет, стомашно-чревно, чернодробно или бъбречно заболяване. Ако лошият дъх не отшуми след стоматологично лечение или ако имате и други симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ. 
 • Обратно на масовия възглед, водата за уста не е добро решение при халитоза. Тя може временно да тушира проблема, но поради алкохолното си съдържание този хигиенен продукт изсушава устата. С това лошият дъх се засилва! Същото се отнася и за ментовите дъвки и бонбони. 

 

В нашия кабинет отдаваме голямо значение на прегледа и професионалното почистване на устната кухина. Нашият стремеж е да култивираме у пациента навик да посещава своя зъболекар с удоволствие. Прегледът е ключов момент за пациента, защото: 

 • така се извършва профилактика на стоматологичните заболявания
 • тогава стоматологът очертава стратегия за поддържане на стоматологичното здраве.

 

Лична хигиена на зъбите и венците

 1. Задължително мийте зъбите си два пъти (но не по-често) дневно с паста за зъби, съдържаща флуор. След измиване вечер почиствайте зъбите с дентален конец, а след това изплаквайте устата с вода за уста, съдържаща флуор. Тя спомага за намаляване на кариеса, независимо от възрастта. 
 2. Защо флосването (почистването на зъбите с дентален конец) е толкова важно? Защото така се почистват междузъбните пространства, а това спомага за предотвратяване на болестите на венците. Най-тежкото заболяване на венците, което за съжаление е масово разпространено, е пародонтозата. Тя уврежда носещата кост на зъбите. Така може да се стигне дори до загуба на здрави зъби.
 3. Ако венците кървят при миене с четка, това е сигнал за пародонтоза. Посетете своя стоматолог за подробен преглед и лечение.
 4. Изберете четка с изкуствени влакна, но от типа средно твърда (medium) към мека (soft), за да щадите венците. Главата на четката трябва да бъде достатъчно удобна за вас.
 5. Подменяйте четката за зъби на всеки три месеца. И най-хубавата четка след 3 месеца бъка от болестотворни бактерии.
 6. Ако изпитвате болка в областта на челюстта, вероятно стискате и скърцате със зъби, докато спите. Вашият стоматолог може да ви препоръча специално нощно приспособление, което предпазва челюстта по време на сън.
 7. Посещавайте зъболекар поне 2 пъти годишно. 
 8. Ако имате чувствителни зъби: 
 • Използвайте вертикална, а не хоризонтална техника на четкане. 
 • Не се притеснявайте да се обърнете към вашия стоматолог, ако се съмнявате, че техниката ви на почистване е правилна.
 • Използвайте по-слабата си ръка за миене на зъбите, т.е. ако сте десняк - лявата, ако сте левичар - дясната
 • Използвайте захват на четката с дланта, вместо силното стискане с пръстите на ръката. Това ще намали силата, с която обикновено четкате.

 

Зъби и хранене

 1. Консумирайте храни, богати на калций – нискомаслено прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал. 
 2. Консумирайте повече храни, които естествено почистват зъбите – ябълки, моркови, изобщо сурови плодове и зеленчуци, както и богати на витамин С храни заради здравето на венците (цитруси, броколи, киви и др.). 
 3. Най-вредни за зъбите са лепкави сладки храни като дъвчащи бонбони, локум, шоколадови бонбони и торти. Те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите. Тези храни са най-опасни, когато се поемат между основните хранения. 
 4. Препоръчително е да изплаквате зъбите с вода след всяко хранене. Когато обаче консумирате кисели храни (напр. лимони, киви, портокали), не бързайте да изплаквате устата веднага след това. При консумация на кисела храна се отделя голямо количество слюнка, която естествено почиства зъбите. Ако бързо-бързо изплакнете устата, ще я лишите от естествената й защита срещу киселите храни. 
 5. Цигарите, кафето, черният чай, червеното вино и някои плодове (касис, боровинки, къпини), когато се консумират редовно, могат да потъмнят цвета на вашите зъби. 

Повече съвети можете да получите в Публикацията на сп.My smile (тук).

 

 

DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .