Бондинг/композитни реставрации

Художествени реставрации
Пломби
Какво да изберете?
 

Художествени реставрации

Що е художествена реставрация?

Цветове, отсенки, полупрозрачност

Красотата на лицето в много случаи се определя от привлекателната усмивка, очарованието на която зависи от състоянието на Вашите зъби. А от какво зависи красотата на самия зъб?
 
ФОРМА, ЦВЯТ, ПРОЗРАЧНОСТ, БЛЯСЪК - ето компонентите, на които се опират зъболекарите, за да създадат идентични на естествените зъби.

 

Технологията за постигането на тази амбициозна цел се нарича художествена реставрация и се счита за една от най-перспективните в областта на естетичната стоматология. Усвояването й изисква големи усилия от страна на стоматолога. Този, който се занимава с художествени реставрации, обединява в себе си зъболекар, художник, скулптор, даже и психолог.

Материалите, с които може да се изпълняват тези сложни реставрации, са известни от 1-2 десетилетия, но едва тяхното подобрение в резултат на достиженията на съвременната наука позволи на зъболекарите, занимаващи се с художествена реставрация, да възстановят всеки зъб, дори и такъв, който е толкова разрушен, че е необходимо да се “облече” в корона. 

Сбогом на металокерамиката? Новите композити

Цветовата гама при реставрациите е значителна - повече от 20 вида оттенъци, които позволяват максимално да се имитира природното съвършенство на зъба. Както художника смесва цветовете, напластява ги един върху друг, така и стоматологът трябва слой по слой, цвят по цвят да наслоява материалите върху зъба в малки пропорции, които се втвърдяват със специални светлодиодни лампи. Образуваната обща конструкция зъб-реставрационен материал се доближава по твърдост до естествения емайл.

Важен критерий за естествената красота на зъба е способността му да пропуска светлина или т.нар. полупрозрачност, която се увеличава от шийката към тялото, като режещият край е почти напълно прозрачен.

Днешната естетична (реставрационна) стоматология е фокусирана върху намаляване на травматизма на зъбите при подготовката на зъба - по-малко пилене, щадящо отнемане само на засегнатите от кариес зъбни слоеве. Нещо, което е немислимо при изпиляването за корона, например. Не напразно се смята, че короните и в частност металокерамиката, ще излязат от употреба поради агресивността, с която заедно със засегнати зъбни слоеве се отнемат безвъзвратно здрави тъкани. Металокерамичните корони, дори мостове, ще бъдат абсолютно заменени от реставрациите на зъбите. Но това става възможно благодарение на новите композитни материали, композитите от ново поколение, които правят химическа връзка със зъба и образуват с него едно монолитно цяло.

„Мъжки” или „женски” зъби

Млади зъби

Опитните стоматолози, специализирани в областта на естетичната стоматология, знаят, че красотата на зъбите се придава от прозрачните режещ край, който се изтрива с времето. Ако този режещ край е добре изразен това се възприема като младост и красота. Практически винаги, когато се възстанови прозрачността и формата на зъба, се постига подмладяване на пациента. Особено важно е да се възстанови тази прозрачност при пациентки от средна и над средната възраст. След полировката и шлифоването художествената реставрацията придобива блясък, характерен за естествения зъб.

Сам по себе си обаче материалът не може да осигури ефекта на подмладяването на зъба. Нужни са опит или направо казано талант от страна на стоматолога. 

Технологията на художествените реставрации позволява да се възстановят разрушените в резултат на кариес, травма или изтриването на зъбите. Зъболекарят може да коригира формата им, наклона, размера или цвета, които по една или друга причина (наследственост, лекарствени и токсични причини, травми) не съответстват на своите природни параметри, нито на естетичните виждания на пациента.


Но най-голямото достойнство на художествената реставрация си остава, че тя позволява да се съхрани зъба жив и предотвратява ненужното изпиляване на здрави зъбни тъкани. Средното време за една реставрация е 3-4 часа, но при по-особени случаи може да отнеме и по-дълго време.

Повече време, много майсторство

По мнение на доктор Ломбарди полът оказва влияние на формата на зъба. Счита се, че при жената окръглените ъгли на горните резци придават привлекателност и се свързват с младежко-сексуалното излъчване. Много често само заоблянето на ъглите на резците (наречено „художествено контуриране на зъбите”) придава на усмивката моментална привлекателност. Докато на мъжете повече отиват резци с ъгли близки до 90 градуса. Всички тези тънкости зъболекарят трябва да пресъздаде в художествената реставрация.

Цени на художествена реставрация:

Пломби

 

Инлей, Овърлей, Онлей – лабораторно изработени керамични пломби

Предимства на лабораторните пломби от чист порцелан

Вече е напълно възможно пломбите за бъдат "невидими", т.е. да се слеят с останалата част на зъба и да бъдат трайни повече от 15 години.

Въпреки че композитните фотополимерни пломби почти напълно изместиха старите неесетични амалгами, те не можаха да достигнат трайността на амалгамите, която е повече от 15 години. В този аспект нито амалгамата, нито композитните пломби успяват да достигнат желанията на пациентa за дълготрайност и естетичност едновременно.

Ако фотополимерните пломби не са направени с платно, изолиращо зъба от слюнката, наличието на микропроцеп (просмукване) между пломбата и зъба е неизбежно. Това означава, че слюнката и бактериите в нея ще проникнат през този процеп и това ще доведе до кариес под пломбата.

 1. Абсолютно са избегнати недостатъците на композитните фотополимерни пломби като свиване при полимеризация и микропросмукване на слюнка и бактерии.

 2. Трайност над 15 години.

 3. Тъй като се изработват в лаборатория (индиректно), могат абсолютно да се слеят по цвят и форма с останалата част на зъба.

Недостатъци:

 1. Предполагат повече посещения отколкото за обикновена директна композитна или амалгамена пломба.

 2. Висока цена: до 5-10 пъти по-висока от цената на директните композитни бели пломби.

 3. Изискват изключителна прецизност при работа, know-how на зъболекаря и топ лаборатория.

Цени:

Какво да изберете?

 
 • Фотополимерна пломба - най-ниското ниво на зъбна реставрация: евтина, изисква малко време за работа около 30 мин.; със средна до ниска естетичност, но все пак по-добра от тази на амалгамата, сравнително малка трайност в устата. С времето пломбата се свива и допуска просмукване на слюнка в микропроцепа между пломбата и зъба. С годините тази влажна среда подкопава пломбите, а това налага периодичната им подмяна, за да не се увреди самият зъб.

 • Реставрация - възстановяване на зъбните тъкани при по-съществена загуба на такива, т.е. при загуба на опорни структури на короната. За реставрация се използва композит. Процедурата може да се осъществи само от специално подготвен стоматолог и изисква дълъг и прецизен процес на работа.

 

 • Художествена реставрация - възстановяване на тъканите на зъба в естетическите параметри на зъба. Процедурата може да се осъществи само от тясно специализиран стоматолог, изисква неограничено време за работа, а резултатите се отличават с ексклузивност. Основава се на принципа на мимикрията, т.е. създаване на изкуствена структура, която силно наподобява естествената. Тази технология позволява възстановяването не само на формата и функцията на зъба, но и предаването на неговата вътрешна структура по отношение на прозрачност, както и на плавния цветови преход от шийката към режещия край. В същото време се възстановява и микрорелефът на зъбната повърхност.

DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал с логото на Dentissimo Dental Design без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право.

Последни публикации

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now