Естетична стоматология

DISCLAIMER: Всички снимки на тази страница са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право.

Естетична стоматология

Клиничен случай №1

Преди:

Диастемата (разстоянието между двата централни резеца) обикновено е резултат от развитието на по-малки зъби върху по-широка челюст. Нарушената естетика във фронталния участък се смята за изключителен проблем. Тази млада жена дойде при нас за корекция на предните зъби с цел подобряване на нейната визия и усмивка.

 

След:

Формата на зъбите е променена с помощта на съвременни композитни бондинг техники, при което разстоянието между двата централни резеца е намалено, но не напълно премахнато както беше желанието на пациентката. Наблюдава се моментално подобрение на естетиката.

Клиничен случай №2

Преди:

На този зъб се вижда стара пломба, чиито ръбове са оцветени. Това оцветяване се дължи на недоброто „прилепване“ на материала към зъба, в следствие на което течности и бактерии от устата навлизат вътре в зъба. Те възпаляват нерва на зъба и се налага корените му да бъдат лекувани.

 

След:

След проведеното ендодонтско лечение зъбът е възстановен с естествен релеф, което прави реставрацията незабележима. Сравнявайки я със здравия съседен зъб, зъбът изглежда недокоснат благодарение на реставрацията.

Клиничен случай №3

Преди:

Тази амалгамена пломба, правена преди години, изглежда надигната и с остри ръбчета. При свалянето й се забелязва, че амалгамата е оцветила зъба (поради корозията). Освен че са неестетични, амалгамените пломби могат да бъдат причина за развитие на процес,при който пациентът започва да усеща метален вкус, парене и дразнене на лигавицата,водещи до преракови образувания. Същият е процесът , който протича и ако имате два различни метали в устата, напр. корона от благородна и корона (мост) от неблагородна сплав.

 

След:

Художествено възстановяване на дъвкателната повърхност на зъба за по-голям комфорт при хранене и подобрена естетика. Използван е биомиметичен (наподобяващ/копиращ естествените форми и релеф на зъбите) подход на работа.

Клиничен случай №4

Падналата коронка може да създаде много главоболия. Освен че човек остава без зъб, с който да се храни, неговата липса веднага се забелязва при усмивка и говор. Именно затова този пациент беше решил, че ако съществува вероятност да се избегне короната и зъбът да се възстанови по друг начин, той веднага би се възползвал от нея. Съобразявайки се с неговото желание, му предложихме варианта за директна художествена реставрация на зъба.
 

Възстановихме зъба със съвременни композитни материали, възвръщайки загубената при изпиляването за корона форма и големина. На снимките виждате невероятната трансформация на разрушеното зъбно пънче в естествен зъб.

Клиничен случай №5

Преоцветяването на старите пломби се дължи най-често на некачествения материал и храната, която приемаме. Обикновено това не прави голямо впечатление... когато не се вижда. Когато обаче тези променили цвета си пломби са на предните зъби, нещата стоят малко по-различно (от гледната точка на пациента). Тази дама пожела да разкрасим усмивката й. След сваляне на старите пломби направихме директни художествени реставрации, които напълно се сливат със зъба, оставайки незабележими.

Клиничен случай №6

Дългогодишна наша пациентка, която успешно пребори рака, се консултира с нас относно проблеми със зъбите, които е забелязала по време на химиотерапията, както и след това. Според личните й наблюдения всеки ден зъбите й ставали все по-малки и по-жълтеникави. Когато ни попита за решение на този належащ проблем, ние обсъдихме с нея трите възможни варианта: естетични корони от цирконий или керамика, порцеланови (керамични) зъбни фасети или изграждане на зъбите чрез директни художествени реставрации с композитен материал по бондинг техника.

 

Пълният й отказ да се слага упойка и да се изпилява каквото и да е количество от зъбите беше причина да отпаднат първите два варианта, които ние също не й препоръчахме, защото ги смятаме за агресивни, нещадящи и небиологични. Последния вариант – този на художествените реставрации, беше приет от нея с въодушевление, тъй като процедурата е напълно безболезнена, не се налага поставяне на упойка и не се пили нищо от зъба. Вместо това зъбите се надграждат с композитен материал по бондинг техника. По този начин без каквото и да било отнемане от остатъка здрава тъкан зъбите възвръщат своята изгубената форма, големина и цвят.

Клиничен случай №7

Когато за първи път дойде при нас, пациентката – млада дама, майка на 3 деца, сподели, че не е доволна от естетиката на своята усмивка, която тя определя като „тясна” и несиметрична. Ясно се забелязваше изтриването на предните зъби на една страна, сякаш са отрязани. Желанието й беше да възвърне естетиката на усмивката си с помощта на възможно най-биологичните и щадящи методи на работа.

 

Решението на проблема започва с ортодонтия, която цели да разши горната и долната челюст, за да се коригира „тясната усмивка” и да се компенсира изместването на долната челюст на една страна. След изправяне на зъбите с невидими шини Ортокапс и без брекети се постигна разширение на двете челюсти: търсен естетичен ефект. На следващия етап се премина към директни реставрации на изтритите зъби за възстановяване на естествената им форма и повдигане на снишената захапка. Директните реставрации позволяват да се изпълни желанието на дамата лечението да е максимално щадящо, тъй като не се пилят зъбите, а само се добавя композитен материал до необходимата височина и се скулптира загубената естествена форма. Вижте разликата!

Клиничен случай №8

Преди:

Ясно се виждат огромните композитни пломби, заемащи голяма площ от предната повърхност на двата централни зъба. Левият централен резец е издаден напред, което беше неестетично и недотам женствено. Поради загубата на блясък и промяната в цвета на пломбите в дългосрочен план, решението на естетичната стоматология беше очевидно - да се поставят фасети на тези два зъба.

 

След:

Вижда се перфектната бяла естетика (на зъбите), както и т.нар. червена естетика (на венците). Пациентката премина и през избелваща процедура на зъбите с Opalescence – 1 курс експресно и 1 курс нощно избелване на зъбите. Снимките не са ретуширани.

Плахата усмивка преди и чаровната и секси след. На снимката преди личи добре как позицията и формата на резците спрямо устните и носа лишава лицето от женственост. На снимката след: новата форма на резците определено подхожда на пациентката повече. Формата се разработи на восъчен проект в лаборатория и се изпробва с помощта навременни фасети. Зъбите не са ретуширани.

 

Фасети на два зъба плюс избелване на зъбите – достатъчно, за да трансформира една усмивка. Виждате ли разликата?

Клиничен случай №9

Преди:

Фронтални зъби с множество пожълтели и остарели пломби . Съвместно с пациентката взехме естетично решение за фасети на централните 4 зъба и художествена естетична реставрация на кучешките за цялостно завършване на дизайна на усмивката.

 

След: 

Подобрен дизайн на усмивката след поставянето на фасети на фронталните зъби.

Клиничен случай №10

След кариес на предните зъби е нужно не просто да се постави материал, който да запълва дефекта. На снимката се вижда как не бива да се прави една пломба. На първо място тя е с груба повърхност и изпъква над естествения емайл, образувайки ръб, който е не само неестетичен, но и задържа храна. На второ място тази пломба изглежда „залепена” за съседния зъб. По този начин е невъзможно почистването с конец, при което се влошава хигиената, венците се възпаляват и може да се стигне до пародонтит.

 

На пациента е било предложено да се постави циркониева корона, но той отказва, тъй като ще се вземе голяма част от зъба. Обратно на мнението, че корона се прави, за да се заздрави зъбът, всъщност той става по-крехък. За това пациентът логично се обърща към  нашата практика, като към специалисти по естетична стоматология, с очаквания да му се предложи едно по-ново решение. Направена е директна реставрация на зъба.

 

Свалянето на старата пломба показва колко голяма част от него липсва. За да се направи  една биологична зъбна реставрация, която напълно да повтаря природните качества на зъба като цвят, здравина, еластичност и функция, се използва бондинг техниката със съвременни микрохибриди и нанокомпозити. Резултатът е повече от впечатляващ –директната композитна реставрация напълно се слива със зъба и нейният живот е средно 10 години. Още един успех на естетичната стоматология.

Клиничен случай №11

Преди:

Стари, оцветени пломби с лоши дъвкателни повърхности.

 

По време:

Готовите реставрации преди поставянето им в устата.

 

Екслузивното в този случай е, че те не се изготвят в зъботехническа лабратория, а в клиниката от стоматолога, което е една напълно завършена авторска работа. Детайлната им анатомия (напомняща изографисване от природата върху естествените зъби), както и полировката и блясъкът им, могат да се постигнат единствено на модел извън устата.

 

След:

Независимо че става въпрос за задни зъби, естетичната стоматология е безкомпромисна, а дъвкателният комфорт на пациентката е пълен.

Клиничен случай №12

Тази пациентка дойде при нас доста притеснена, тъй като стара пломба на преден зъб се е отчупила и паднала. Нейното желание беше зъба да се възстанови така, че нищо да не личи. Предложението от друг зъболекар да й се постави на корона не й се е понравило, тъй като в този случай ще се изпили много от здравия зъб и има вероятност дори той да се умъртви, което го прави по-крехък. Нейното желание беше зъба да се възстанови с хубава форма и цвят и да не се различава от естествените й зъби.

 

Тогава й предложихме директна композитна реставрация, напълно имитираща и повтаряща природата на зъба – бондинг техника с микрохибриден и нанокомпозитен материал. Така направената директна композитна реставрация е невидима и напълно сливаща се със зъба, защото пропуска светлината по същия начин както естествения зъб. А микрохибридът и нанокомпозитът са напълно идентични с дентина и емайла като твърдост, еластичност, изтриваемост и др.

Клиничен случай №13

Преди:

 Това е поредният пример как с една пломба може да бъде изцяло унищожен релефът на дъвкателната повърхност на задните зъби.

 

Въпреки че функцията на кътниците е да стриват храната, това всъщност се извършва в малки (точковидни) контакти между зъбите на горна и долна челюст. Когато обаче се направи пломба, която заличава естествения релеф на зъбите, стриването на храната се извършва в по-големи (плоскостни) контакти. Така дъвкателният процес става неефективен: зъбите се натоварват многократно повече поради повишеното дъвкателно налягане. В резултат е възможно в някои случаи зъбите да се разклатят или да се увреди ставата на долната челюст.

 

След:

 Докато пломбата има за цел главно да затвори само кухината вследствие на кариеса, тореставрацията възстановява напълно релефа на зъба, неговата естествена форма и цвят. Възстановяването на зъбите е с композитен материал и бондинг техника и осигурява по-добра дъвкателна функция и очевадно подобрена естетика.

Клиничен случай №14

Директно композитно изграждане (бондинг) на зъб под корона.

 

Случай на екстремна директна реставрация на зъб, при който липсват всички стени и напрактика е е останал само корен. В момента, в който се свали старата металокерамична корона, шифта и амалгаменото играждане, остана единствено корена. В този случай поставянето на корона е под въпрос, защото тя ще бъде нестабилна и ще е предпоставка за микропросмукване на слюнка и микроорганизми към кореновите канали. Затова ние прибегнахме към директна реставрация (бондинг), което е единственото решение за запазване и възстановяване на зъба и отлагане поставянето на имплант във времето. Преди изграждането е проведено ендодонтско лечение.

Клиничен случай №15

Пулпата на зъба е сложна система, изградена от нерв, кръвоносни и лимфни съдове. Нейното възпаление се нарича пулпит. Това състояние обикновено е свързано с болки от различен характер (спонтанни, провокирани от топло или студено, остри, пронизващи, пулсиращи и пр.), което е причина да се потърси спешна помощ . Реално много често пулпитът е резултат от дългогодишен кариес на дадения зъб, който не е бил лекуван. Кариозният процес е достигнал до вътрешността на зъба, където се разполагат кръвоносните съдове и нерва. Микроорганизмите от кариеса са причина за възникване на възпалителен процес, който може да бъде остър (със силна болкова симптоматика) или хроничен (със слаба болкова симптоматика). И в двата случая крайният резултат е еднакъв – нервът на зъба загива, а в кръвоносната му система започват процеси на деструкция.  Налага се ендодонтско лечение, което цели да се почисти мъртвата загниваща тъкан и бактериите, които са причинили възпалението.

 

След проведеното ендодонтско лечение е наложително зъбът да бъде възстановен, тъй като кариесът е засегнал цялата дъвкателна повърхност и подлежащите твърди зъбни тъкани (емайл и дентин).Директната реставрацията на зъба възвръща естествената форма и релеф за един перфектен естетичен ефект и комфорт при хранене.

Клиничен случай №16

Преди:

Когато се използва неподходящ материал, дори при добре направените пломби, скоро те започват да се оцветяват и да променят цвета си. В резултат започват все по-често да се забелязват, а видът на такъв човек изглежда неподдържан и създава впечатление за лоша орална хигиена. За това мнение спомага и видимо натрупаната плака в областта на шийките на зъбите.

 

След:

Започвайки с оралната хигиена, зъбната плака и зъбният камък са почистени. Сменени са старите пломби с нови реставрации на зъбите, които напълно възвръщат естествеността на зъбите. Накрая е проведена процедура по избелване на зъбите до постигане на пълен триумф за усмивката.

Клиничен случай №17

Преди:

Старите пломби във фронталния участък, които след време променят цвета си, започват да изглеждат особено неестетични. Независимо че този процес е еднакъв както за предните зъби, така и за задните, хората масово се интересуват само от това, което „се вижда”, тъй като то прави най-голямо впечатление на околните. В конкретния случай се наблюдават множество стари „бели” пломби на долните зъби, които оставят впечатлението за петна по тях, като че са „мръсни” и затова тя дълго избираше специалист по естетична стоматология, който би решил нейния казус и изпълни нейнито желанието да се подобри цялостната й визия за една по-естетична и красива усмивка.

 

След:

Старите пломби са изкусно заменени с реставрации с хамелеонов ефект, благодарение на който стават неразличими от естествения емайл. Освен това малките ротации (завъртане по оста) на фронталните зъби са коригирани с композитен материал (бондинг), създавайки перфектно подредена зъбна дъга, отговаряща напълно на всички критетии за красота и функция от гледна точка на естетичната стоматология.

Клиничен случай №18

За да изпълним желанието на пациента за по-бели, по-красиви и прави зъби, се наложи цялостно възстановяване на изтриванията, корекция на шиечните кариеси и ерозиралите зъби чрез директни композитни реставрации на всички зъби. Резултатът е и подмладена долна трета на лицето след повдигането на захапката и естествена усмивка. Процедурата трае 2 седмици с ежедневна работа по 4-5 часа на ден. Прогнозната трайност е 10 години.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon