Ендодонтско лечение

Корените на проблема

В определени случаи кореновото лечение (лечението на кореновите канали или ендодонтското лечение) е единственият начин да се спаси зъба. Зъб, който е тежко увредeн от много дълбок кариес, голям костен джоб или травма, може да бъде спасен само ако се проведе ендодонтско лечение. Успешното лечение означава, че засегнатият зъб няма да бъде изваден. При ендодонсткото лечение се премахва инфектираната, увредена или самоумъртвила се пулпа от кореновия канал. Пулпата съдържа нерва, микрокръвоносен съд, преминаващ през кореновият канал.

Какво да наблюдава пациентът?

Пулпата може да бъде инфектирана от дълбок кариес или от костен джоб при пародонтоза. При първите признаци на потъмняване на зъба, болка или подуване трябва веднага да потърсите зъболекарска помощ. Ендодонтското лечение често се налага и когато зъбът е счупен. Не чакайте да ви заболи силно. Обадете ни се веднага, ако имате описаните симптоми. Ние можем почти винаги да спасим и запазим вашия зъб.

Своевременната намеса увеличава шансовете за успешното провеждане на кореновото (ендодонтско) лечение. Много често някои умъртвени зъби се нуждаят от повторна терапия. Тези зъби са обикновено счупени, потъмнели. Повторното лечение  се налага поради недобро и неадекватно проведено в миналото лечение, което е предпоставка за образуването на грануломи и кисти. Понякога пациентът чувства по-силни или по-слаби болки при дъвчене с въпросния зъб, но процесът може да протича и без изявени симптоми. Ето защо контролните прегледи и назначени при нас снимки на всеки 6 месеца са изключително важни.

 

Нашата практика показва, че от релечение се нуждаят 80% от ендодонтски лекуваните зъби. Това става в случаите, когато каналите са запълнени с обикновена паста, без да бъдат кондензирани с материала Gutta Percha (Гута перча). 

Как се извършва ендодонтското лечение?

Ендодонтското лечение буди страх при повечето пациенти, въпреки че в много от случаите е абсолютно безболезнено или се провежда с много елегантна упойка, която създава забележителен комфорт по време на лечението и гарантира абсолютната безболезненост.

 1. Ние правим малка дупчица в зъба до откриването на увредената пулпа и така осигуряваме достъп до кореновите канали. Използва се упойка, но тя невинаги е необходима. 

 2. След достъпа до канала се премахва умъртвената пулпа и се разширяват каналите със специални инструменти. След като пулпата е премахната и каналите разширени, каналът се запълва. В нашия кабинет каналите се запълват по най-съвременните методи, а именно топла и студена кондензация на кореновите канали. При този метод каналите се запълват с Gutta Percha - материал, извлечен от дърво, което расте в Южна Азия.

 3. Кондензиран в кореновия канал, този материал е напълно биосъвместим, което означава, че не предизвиква никакво дразнене и алергии. Освен това каналът се запечатва така, че не позволява развитието на бактерии, които могат да причинят грануломи и кисти. Със запълването на каналите ендодонтското лечение е завършено. 

 4. Ние можем или да избелим излекувания зъб и да го реставрираме с керамичен инлей/овърлей или директно да го реставрираме. Обличането на корона на такъв зъб в съвременната дентална медицина е НЕОПРАВДАНО, защото се изпиляват излишно здрави зъбни слоеве от и без това отслабения вследствие на ендодотското лечение зъб.

 5. Макар и сравнително рядко, след ендодонтското лечение някои хора изпитват слабо подуване или болки в зъба. Обадете ни се веднага. Ние ще ви назначим медикаменти или допълнителни процедури.

Цени за ендодонтско (кореново) лечение:

Какво трябва да знае пациентът?

 1. Продължителността на кореновото лечение зависи от броя на каналите (кътниците имат 3-4 канала, докато предните зъби - 1) и от степента на инфектиране на пулпата и канала. Релечението, особено при наличие на гранулом, може да продължи един и повече месеца.

 2. Понякога след ендодонтското лечение се налага избелване на зъбите. Налага се и поставяне на керамична пломба или художествена реставрация с цел възстановяване на анатомичната форма и цвета на зъба.

 3. Ако зъбът е предизвикал подуване вследствие на проникване на инфекцията през канала до костта, която поддържа зъба, се налага първо тя да се дренира (да се оттече), преди да се запълни каналът.

 4. Провеждането на ендодонтско лечение не означава, че зъбът е застрахован срещу нов кариес или образуване на джоб. Това е предпоставка за повторно инфектиране на каналите чрез слюнката и бактериите, съдържащи се в нея.

 5. Хубавата новина е, че съвременният начин на лечение (кондензирането на каналите с Gutta Percha), който прилагаме ние, се отличава с минимален процент неуспешни случаи. Ако това се случи, се прилага малка хирургична операция върху зъба. Разбира се, ендодонтското лечение с топла кондензация е 2 до 3 пъти по-скъпо от обикновеното запълване на каналите с паста, познато ни досега.

DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал с логото на Dentissimo Dental Design без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon