Ортодонтия

DISCLAIMER: Всички снимки на тази страница са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право.

Клиничен случай №1

На пръв поглед добре подредените зъби всъщност може да не са такива. Независимо, че естетиката на една усмивка е нарушeна минимално, това не означава, че нормалната функция не е засегната, тъй като зъбите на горната и долна челюст не са правилно подредени един спрямо друг. Когато това e факт, храненето се извършва непълноценно – с допълнителни движения, които натоварват в голяма степен „кривите” зъби. 

Когато пациентката разбра и осмисли това, тя пожела да се проведе ортодонтско лечение за изправяне на зъбите. За година и половина с помощта на невидимите шини „Ортокапс“ захапката се нормализира, а направените след това художествени реставрации на всички зъби допълнително подчертават постигнатия ефект.

Никой не избира усмивката си, дори зъболекарите. Ще ви покажем съвсем реалния случай на д-р Христова, която успя да изправи зъбите си и да разшири усмивката си с помощта на невидимите шини Ортокапс. Периодът на ортодонтско лечение с невидимите шини е около една година, а резултатите са блестящи.

 

На снимката „след” се забелязва видимото разширение на усмивката в сравнение с тъмните коридори на снимката „преди”.

Усмивката винаги е първото нещо, което прави впечатление на околните, а кривите зъби съвсем не са привлекателни – особено когато става въпрос на младо момиче. Тази пациентка не желаеше да й се поставят брекети, тъй като се виждат много и поддържането на хигиена с тях е затруднено. Затова тя търсеше по-естетичен и невидим вариант на ортодонтско лечение. Ние й предложихме невидимите шини „Ортокапс“.

 

Характерно за „Ортокапс“ е по-краткотрайното лечение в сравнение с брекетите и съответно по-бързият резултат. В рамките на година и половина разликата е зашеметяваща.

Клиничен случай №2

Клиничен случай №3

Клиничен случай №4

Наклоняването на предните зъби напред към устните и особено на единия от тях, бе започнало да притеснява този пациент все повече, тъй като освен задълбочаващ се неестетичен ефект, зъбите се клатеха сериозно. В неговия случай се забелязва накланяне на предните зъби напред към устните – при такава травматична захапка е затруднено отхапването на по-твърди храни, а долните зъби постоянно удрят горните при хранене, като по този начин ги травмират допълнително. Това на свой ред е причина зъбите да се накланят все повече и повече към устните. Ако този порочен кръг не бъде спрян, напълно вероятно е в най-кратък период от време повечето зъби да се разклатят и дори да паднат.

 

Лечението включва пародонтологично почистване на зъбен камък и дълбоко скалиране в комбинация с поставянето на брекети за изправяне на предните зъби и възвръщането на нормалната захапка.

Клиничен случай №5

Преди: 

Млада жена с изключително неестетична захапка - дълбока захапка, тип "Декбис", криви фронтални зъби с увреждания на емайла на двата централни резеца, вследствие на носене на апаратче в детска възраст. Вследствие на тази захапка, пациентката имаше значително изтриване на зъбите. Пациентката не искаше да носи брекети и за това ортодонтът предложи изправяне на зъбите с невидими шини Ортокапс.

 

След: 

След ортодонтско лечение с невидими шини Ортокапс, което продължи 12месеца, и директни композитни реставрации (бондинг) на зъбите на горната челюст с цел възстановяване на загубената височина на зъбите. Височината на всички горни зъби е увеличена с 15%, чрез накапване на композит - без изпиляване, за да се възвърне девствения вид на зъбите, такива, каквито са били преди да бъдат изтрити.

Брекетите позволяват изправянето на зъбите, дори когато става въпрос за проблемни криви зъби само отляво, само отдясно или цялостно. При тази пациентка се забелязва несиметричност поради разместени зъби от едната страна. Поставени са брекети, с помощта на които успяхме да възвърнем симетричността на зъбните дъби. Корекциите обхващат не само съответния участък, но се и оформя цялостната линия на усмивката във фронталния участък.

Клиничен случай №6

Клиничен случай №7

Преди:

Тежък случай на отворена захапка във фронта и кръстосана в дъвкателната област. Силно стеснена горна челюст и сгъстяване (струпване, краудинг) с всичките си неестетични последствия.

 

След:

Отворената захапка е затворена след ортодонтско лечение с брекети Damon. Лицевата линия е красива и хармонична: Smile Design.

Клиничен случай №8

Неестетична ли е обратната захапка? По-скоро да, тъй като носи дисхармония на лицевия контур. Тя е много по-рядко срещана от правилната и може да стане причина за дискомфорт при дъвченето. В случая особено важна е гледната точка на пациента, който е решен да се справи с проблема в името на по-добра естетика и по-добро здраве на венците и зъбите. За ортодонта д-р Поли Христова случаят е сериозен. Волята на пациента обаче е предпоставка за успех.

 

Преди (преценка на ортодонта): Тежък ортодонтски случай на обратна захапка.

 

След брекети (коментар на ортодонта): Веднага след свалянето на брекетите: отворената захапка е затворена. Предните зъби са в контакт, като горните предни резци са изместени чрез брекети пред долните предни, в следствие на което е възстановено отхапването и дъвченето. Лечението се извърши с брекети Damon.

 

Лицевата естетика е подобрена, линията на усмивката е хармонична, фронталната естетика на предните зъби спрямо устните е постигната.

Клиничен случай №9

Преди: Фронтални криви зъби на млада, 30-годишна жена. Нейното желание беше да се подобри зъбната естетика на фронта.

 

След ортодонтско лечение с брекети: Подобрен дизайн на усмивката и денталната естетика.

 

На пациентката е направена процедура за корекция на т. нар. гингивална усмивка, при която се вижда венецът и се възприема като неестетична.

 

За подобряване на линията на усмивката на пациентката бе инжектиран ботокс за коригиране  на  "гингивална усмивка".Това неестетичното оголване на венците от горната устна при усмивка се дължи на мускулно придърпване между ъгъла на устната и външната част на носа. Вместо оперативна намеса за удължаване на горната устна, тук този проблем се реши  с минимално количество ботокс, който релаксира мускула, причинител на това неестетично разкриване на венците. Фронталните зъби са реставрирани с естетичен бондинг. Резултатът е повече от красноречив.

Клиничен случай №10

Преди:

Предните зъби на тази наша, прекрасно изглеждаща 64 годишна, пациенка бяха мигрирали напред с годините. Те имаха сериозни пародонтални проблеми и тя се обърна към нас за второ мнение, тъй като и беше предложено вадене на двата централни резеца и поставяне на импланти. Самата тя винаги е имала здрави зъби- само няколко пломби и нямаше нито един изваден зъб, и идеята да си извади предните зъби и да постави имплантите не и допадаше. Пациентката се оплакваше от неестетичното разстояние, което се е образувало в дясно. Ортодонтът и предложи прибиране на мигриралите напред зъби с невидими, прозрачни шини Ортокапс.

 

След:

След ортодонтско лечение с невидими шини Ортокапс  отне 8месеца, след което беше направени директни реставрации (бондинг) с цел удължаване и корекция на двата фронтални зъба.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon