Абразия (изтриване) на зъбите, част 1

Актуализирано: 10 Юли 2018

Забелязали ли сте дали зъбите ви са станали по-чувствителни, особено при консумация на кисели, горещи или студени храни и напитки? Може би ви се струва, че зъбите ви изглеждат по-малки от преди? А може би са по-жълтеникави, независимо че използвате избелваща паста за зъби? Всъщност всичко това са симптоми на изтриване на зъбите, също познато под наименованието абразия на зъбите, зъбна абразия или просто абразия.


Какво представлява изтриването на зъбите?


Истината е, че зъбите се изтриват постоянно. При абразията външната част на зъба, т.нар. емайл започва да се изтрива под влияние на външната и вътрешна среда, при което неговата дебелина намалява. Колкото по-тънък става емайлът на зъбите, толкова по-малки изглеждат те, формата им се променя и стават по-жълтеникави.


Има няколко вида зъбно изтриване:


  • Изтриване на зъбите в областта на зъбните шийки, при което абразията е локализирана в областта близо до венеца.


  • Изтриване на зъбите по режещите ръбове на предните зъби (резците), при което абразията е локализирана по най-високата част на предните зъби.


  • Изтриване на зъбите по дъвкателните повърхности на задните зъби (предкътници и кътници), при което абразията е локализирана по горната повърхност на зъбите.


  • Изтриване на зъбите по вътрешната повърхност на зъбите (най-често предните зъби):
Факторите, които влияят на изтриването на зъбите, се разпределят в четири основни групи:


1. ХранаХраната е основен фактор при изтриването на зъбите. Ако сте от хората, които почти изцяло се хранят със сурови зеленчуци и плодове (суровоядци) или консумирате големи количества цитрусови сокове и плодове на ден, независимо че водите един здравословен начин на живот, зъбите ви са подложени на по-голям стрес и по-голямо изтриване. Освен това приемът на газирани напитки, в частност на Coca Cola, особено ако имате навика да задържате напитката в устата и да се „жабурите” с нея, води до изтриване повсеместно на всички зъбни повърхности на всички зъби.

2. Начинът, по който миете зъбите си


Важна е правилната техника на четкане. При хоризонтални движения (напред-назад) при миене на външната повърхност на зъбите много хора прилагат прекалено голяма сила, което води до изтриване на зъбите в областта на шийките (до венеца). Друг фактор е твърдостта на косъма на четката. Препоръчително е да използвате четки с твърдост soft или medium. Всички електрически четки за зъби водят до абразия, тъй като при миене на зъбите с тях се губи тактилността и се прилага по-голям натиск.3. Вредни навици


Бруксизмът (или нощното скърцане със зъби) и честото стискане на зъбите през деня неизменно водят до изтриване на дъвкателните повърхности на зъбите. Друг вреден навик, който има отношение към този проблем, е чопленето на слънчоглед или гризането на нокти и други предмети.


Бруксизъм


4. Анорексия и булимия


Това са психични заболявания, при които се наблюдават чести пристъпи на повръщане, при което киселините от стомаха многократно преминават през устната кухина. Високата киселинност в устата, която е резултат от това води до изтриване (стопяване) на зъбите от вътрешната им повърхност (откъм езика), както и по дъвкателните повърхности на задните зъби. Друг подобен болестен процес е стомашният рефлукс, при който малки количества (в сравнение с булимията и анирексията) от стомашното съдържимо се връщат в устата за кратко.


Анорексия

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon