Абразия (изтриване) на зъбите, част 2

Актуализирано: 10 Юли 2018

Изтриване на зъбите? Може да се превърне в проблем.


Може би не предполагате: вижте какво води до абразия:


Симптоми на изтриване:

Как да се предпазим от изтриване на зъбите?


На първо място за суровоядците е важно консумацията на сурови зеленчуци трябва да се намали. Зеленчуците са също толкова вкусни и задушени на пара! Пиенето на цитрусови сокове не трябва да надвишава 4 чаши дневно, а газираните напитки по принцип не са здравословни, така че може да използвате този шанс да се откажете от тях, но ако не успеете (или не желаете да се отказвате напълно), най-малкото, което можете да направите за зъбите си, е да не ги задържате в устата и да се „жабурите” с тях.


За да научите правилните техники за миене на зъбите, посетете своя стоматолог – той ще ви обясни подробно и ще ви покаже на модели по какъв начин да четкате и колко сила да използвате.


Ако имате бруксизъм, може би имате шини, с които спите нощем. Те предпазват зъбите от изтриване. Съществува и вариантът да се постави ботокс в мускулите, които са отговорни за нощното стискане. Ботоксът води до моментално облекчение и отпускане на мускулите, при което се предотвратява тяхното свиване и съответно – бруксизмът.


Време е да се отървете и от вредните навици като чопленето на слънчоглед, гризането на нокти или други предмети. В началото винаги е трудно и на пръв поглед невъзможно те да се променят, но с повече упоритост след известно време и това е постижимо.


Ако страдате от анорексия или булимия, потърсете специализирана лекарска помощ! Не е срамно да признаете пред себе си, че вече сте стигнали твърде далеч. При системното недохранване страдат не само зъбите ви, но и мускулите, черният дроб, сърцето, стомашно-чревният тракт и др.


Защо изтриването на зъбите е важно за нас?


Зъбите ви са изтрити, но какво от това? Не усещате никакви негативи от това. Усещанията обаче са субективни възприятия. Много често липсата на болка или дискомфорт не означава, че всичко е наред. И все пак защо изтриването на зъбите е важно за нас?
Главната функция на зъбите е да стриват храната преди да попадне в стомаха. Поради изтриването им те стават практически плоски. „Плоските” зъби се натоварват повече, тъй като при тази нова „форма на зъба” мускулната сила е по-голяма. Зъбът се натоварва многократно повече, отколкото е способен да издържи. Наблюдава се възпаление, загуба на кост и разклащане на зъбите. Ако не се вземат мерки, тези зъби ще бъдат загубени.


Снишаване на захапката. Когато се изтриват зъбите, захапката се снишава. Това означава, че долната трета на лицето – от върха на носа до брадичката, се скъсява, което води до задълбочаване на линиите около устата (назолабиалните линии). Задълбочените линии състаряват лицето.Мускулите на лицето също търпят промени. Поради изтриването на зъбите и снишаването на захапката те започват да се спазмират, при което се прилага по-голяма сила на затваряне на устата. Тези промени не могат да бъдат волево контролирани. Хората започват несъзнателно да стискат все повече зъби, което води до допълнителното изтриване на емайла и снишаване на захапката.

Проблеми с долночелюстната става. Снишаването на захапката може да доведе (не винаги) до проблеми със ставата на долната челюст поради по-голямото натоварване.


Не на последно място естетиката се нарушава. Нормално е с възрастта зъбите да започнат да се изтриват, но в последно време много млади хора страдат от зъбно изтриване. Това води до преждевременно състаряване на усмивката.

Как се процедира при вече изтрити зъби?


Важно е да се обръща достатъчно внимание на изтритите зъби. Какво обаче може да се направи за тях? Решението на този проблем е лесно – трябва да се възвърнат първоначалната форма, големина и цвят на зъбите. Това може да се направи чрез директни реставрации, при които няма никакво пилене на вече и без това достатъчно увредените зъби. Те се надграждат директно в устата с помощта на съвременни нанокомпозити и микрохибриди. За изтриването на предните зъби е възможен и вариант с фасети, но при тях задължително има допълнително пилене на зъбите.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon