Борбата за всеки зъб е важна

Каквo може да накара един 30-годишен мъж с добро образование и кариера да изостави здравето на зъбите си? Много често това е страх поради травма от зъболекар в детските години. Друг път е липсата на време. Или липсата на финансова възможност.


И все пак, колко време му трябва на човек, за да осъзнае, че зъбите са също толкова важни, колкото всички други органи в тялото? За всеки е различно. Този наш пациент беше на прага да загуби голяма част от зъбите си. Той обаче беше решил, че си струва да се бори за всеки зъб. А това е първата стъпка към подобряване на оралното здраве. Затова тя е най-трудната, но и най-важната. След нея процесът тече гладко.


На снимките „преди“ се забелязват множество кариеси по предните зъби, оцветени стари пломби, счупени и дори липсващи зъби. Със сигурност е трудно да си представим, че това е устата на млад мъж на тридесет години, нали? За жалост вината за това състояние не е само на пациента. Причината е и в непрофесионализма на някои наши колеги, допринесли по косвен начин за това развитие поради употреба на по-некачествени материали, чиято цена се покрива от здравната каса, което кара хората да изберат техните услуги.


Какво направихме ние, за да променим ситуацията, в която се е оказал този млад мъж?На първо място свалихме старите метални мостове. Поради лошото състояние на зъбите под тях заедно с пациента взехме решение за поставяне на импланти на малко по-късен етап (в рамките на 3 месеца). Старите мостове подменихме с временни, с помощта на които повдигнахме снишената от изтриването на зъбите и лошото протезиране захапка. По този начин подготвихме полето за бъдещото поставяне на импланти, тъй като снишената захапка не позволяваше това да бъде направено.


След това пристъпихме към директно изграждане на всички останали зъби във фронталния участък. На горна челюст 4 от 6 зъба бяха напълно изградени с нискокачествен композитен материал, като всеки от тях беше променил цвета си в различна степен. След сваляне на старото изграждане от зъбите останаха буквално само корени, при което липсват зъбни структури над венеца. При това положение и реставрациите, и короните са вече под въпрос, т.е. задържането им е особено трудно. Тук е мястото да развенчаем един често срещан мит: че за да се заздрави зъбът, който е силно разрушен, е добре да му се сложи корона – уж златно правило, все още практикувано от много колеги. Ако зъбът е силно разрушен, т.е. липсват 60-70% и повече от зъба и са останали крехки зъбни стенички или само коренът от зъба, нито корона, нито изграждането, нито инлей ще бъдат стабилни. Но тъй като алтернативата е изваждането на корените или силно разрушените зъби, вземехме ли решение да извадим и тях, това означаваше този млад мъж да загуби още поне 4 зъба, при положение че вече е извадил 7 , а още 11 зъба са съсипани от стари амалгамени изграждания под короните (което се вижда и на първата снимка). Простата сметка говори, че той щеше да остане с 10 собствени зъба от общо 28. Ето защо заедно взехме решение да се борим за всеки зъб, дори ако от него е останал само корен.След това пристъпихме към директни реставрации, възстановявайки напълно изгубената при предишното изграждане форма и големина на зъбите. Кариесите на останалите два зъба бяха третирани, а зъбите цялостно реставрирани с удължаване на зъбните коронки.


На долна челюст предварително бяха проведени коренови лечения на два от зъбите. Впечатление правят трите зъба, които са разрушени до корен и имат нужда от пълно възстановяване на изгубените корони. Те бяха изцяло художествено реставрирани с композитни материали по адхезивна техника без използването на метални щифтове при изграждането. Височината на всички зъби е възстановена според повдигането на захапката.Остава да се поставят импланти и да се направят нови мостове, които да балансират захапката на пациента за пълното възстановяване на дъвкателната функция.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon