Брекетите изискват желязна орална хигиена

Добрата новина е, че полезните навици носят позитиви и след като свалите брекетите


Решението да се поставят брекети е първата стъпка към промяна чрез една неустоимо красива усмивка. Независимо дали ще сложите брекети в тийнейджърска или зряла възраст, необходимо е да се знае, че те изискват изрядна хигиена в устната кухина. В противен случай, поради непочистване на зъбна плака и хранителни остатъци, могат да се развият гингивит (възпаление и „подпухване” на венците), бели петна по зъбите и кариеси.Как обаче можем да постигнем добра устна хигиена, при положение че брекетите „пречат” на четката за зъби?


Ако наскоро сте поставили или вече носите брекети, сигурно сте наясно, че използването на стандартна четка за зъби не е достатъчно. Колкото и усърдно да търкате, винаги остават непочистени повърхности. Ето защо е необходимо да включите в режима си и други средства за устна хигиена.


1. Четка за зъби


С нея се почистват по-големи хранителни частици, както и плака, които се разполагат под и над брекетите, по вътрешната и дъвкателната повърхност на зъбите. Движенията при изчеткването трябва да бъдат леки и кръгообразни за оптимално почистване на съответните зони.


Съществуват и специални ортодонтски четки за зъби, които имат триъгълно врязване, което подпомага почистването на плаката около брекетите.


2. Интерденталните четки за зъби

Те представляват малки четчици, които са предназначени за почистване на междузъбното пространство. Големите размери интердентални четки обаче могат да се използват за почистване на страничните участъци на всеки отделен брекет, като по този начин достигате до плака, която не може да бъде премахната само с четката за зъби, тъй като металната дъга, свързваща брекетите, пречи.


За да почистите страничните участъци на брекетите, пъхнете интерденталната четка в пролуката между металната дъга и външната повърхност на зъбите, наклонете я към единия брекет и почистете с движения във вертикална посока (нагоре-надолу).


3. Конец за зъби

Въпреки че в началото това е доста трудоемък процес, той е задължителна част от почистването на зъбите и трябва да се прави поне веднъж дневно, без значение дали носите брекети или не. Тъй като при брекетите почистването с конец е затруднено поради наличието на метална дъга, производителите на материали за устна хигиена ни предоставят два варианта за улеснено използване на конеца за зъби.

Първият от тях е използването на SUPERfloss – конец за зъби, единият край на който е ригиден (твърд), т.е. лесно се промушва между два зъба.


Другият вариант е да се използва примка, през която се прекарва конецът и която спомага да промушването му в пространството между зъбите и дъгата.

След като преодолеете металната дъга, почистването на зъбите се извършва по познатия начин – конецът се приплъзва по страничната повърхност на зъба и се издърпва надолу (нагоре за долни зъби). Не забравяйте, че конецът трябва да влезе леко под венеца, за да се почисти плаката, която се е натрупала там.


4. Орален душ

Това е уред, който почиства зъбите с помощта на водна струя. Разбира се, в контейнера на уреда може да поставите антибактериални разтвори или вода за уста за по-добър почистващ ефект. Оралният душ съдържа и комплект от приставки, като една от тях е специално пригодена за почистване на брекети. Водната струя трябва да е перпендикулярно спрямо зъбната повърхност за оптимален почистващ ефект. Не забравяйте да подменяте приставката на всеки три месеца също както и четката си за зъби.


Отличната орална хигиена е задължителна за запазването на здравето на вашите венци и зъби. При неглижиране на устната хигиена се забелязва зачервяване и „подпухване” на венците, което води до видимо смаляване на зъбите, което е изключително неестетично, поява на бели петна около брекетите и кариеси. А на онези, които имат тежка програма от ангажименти и срещи, можем да кажем, че почистването на зъбите с брекети изисква съвсем малко време, важното е да има воля. В същото време ползите са големи. Особено важно е, че навиците за отлична орална хигиена ще се запазят и след свалянето на брекетите и ще допринасят за поддържането на сияйната усмивка.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon