Брекети, лоша орална хигиена и бели петна

Актуализирано: 2 Авг 2018

Решението на естетичния и свързан с цялостното орално здраве проблем, наречен ”криви зъби”, всъщност означава ортодонтско изправяне и коригиране на захапката. Съвременните ортодонтски методи дават редица възможности за изправяне на зъбите – детски шини (ортодонтски апарати) за изправяне на зъби, брекети и невидими силиконови шини (Ортокапс). Кой е най-подходящият за вас вариант може да обсъдите с вашият зъболекар-ортодонт. Най-известен и повсеместно разпространен сред тях обаче остават брекетите. Цените им също са достъпни, като се предлагат варианти за разсрочено плащане.Освен перспективата за прави зъби и красива усмивка какво друго може да очакваме, след като ортодонтът постави брекетите върху зъбите?
При носенето на брекети се изисква специална грижа за зъбите. Например, налага се да се откажете от някои храни, независимо колко са ви любими. Твърди храни като царевица и пуканки, ядки, както и грубото отхапване могат да увредят или отлепят брекетите, а други меки храни като царевични пръчици, шоколади, желирани бонбони и дъвки полепват по зъбите и брекетите и почистването на остатъците от храна е много трудно.Известно е също така, че брекетите затрудняват поддържането на устната хигиена, но въпреки това не го правят невъзможно. Налага се почистване на зъбите в домашни условия със специална ортодонтска четка, чийто дизайн е различен от стандартната, която досега сте ползвали. В добавка в употреба влизат интердентални четки, специални конци за брекети (флос за зъби) и вода за уста. Освен това редовните посещения при ортодонта или денталния ви лекар за професионална хигиена, която е различна от почистването на зъбите в домашни условия с традиционните методи и средства, са задължителни. В много европейски страни и в Северна Америка професионалната хигиена се прави от дентален хигиенист. В България обаче такава професия няма, затова професионалното почистване най-вероятно няма да се извърши от вашия ортодонт или дентален лекар, а неговите асистенти. Асистентите на ортодонта почистват зъбите и брекетите от всички полепнали по тях частици и плака, което е почти невъзможно в домашни условия. Не забравяйте да си записвате час за професионална хигиена (т.е. почистване на зъбен камък, налепи и плака) при своя ортодонт или неговите асистенти всеки месец по време на лечението.

Какво се случва обаче, когато се пренебрегне хигиената по време на ортодонтското изправяне на зъбите с брекети? Полепналата по зъбните повърхности плака не се премахва редовно, при което се наслоява върху тях, най-вече в областта на шийката и върху самите брекети. Плаката е причина за развитието на гингивит – зачервяване и често пъти „подпухване” на венците, а емайлът на зъбите е подложен на процеси на „стопяване”. За това спомагат и непочистените хранителни остатъци, които създават благоприятна среда за развитие на кариес.Може би сте забелязали малки бели (тебеширени на цвят) петънца около брекетите и в областта на шийките на зъбите. Тези бели петна са първите симптоми за „стопяване” на емайла, а причината за тях е занемарената устна хигиена.Здравият емайл е транспарентен, т.е. има блясък, изглежда полиран и е с еднороден цвят, но когато е подложен на процеси на „стопяване” и разграждане, той придобива бял цвят и става лесна мишена за развитие на кариес. Именно затова белите петна се определят като начални кариеси. Те могат да се появят при изправяне на зъбите с брекети, ако занемарите хигиената си, дори ако зъбите ви имат здрав и добре минерализиран емайл. Дори на пациенти, които не са поставили брекети, лошата устна хигиена и натрупването на плака са причина за появата на такива бели тебеширени петна.


Много често емайлът е недобре минерализиран, което го прави крехък и податлив на кариес, дори без да сте сложили брекети или даже и да поддържате отлична устна хигиена. Издайническите бели петна по повърхността са сигурен признак,че емайлът е успял да се де-минерализира, т.е. здравината и устойчивостта му са намалени и зъбите много са много по- податливи на кариес.

На снимката по-горе е показан случай на дете с типични симптоми на увреждане на емайла. Забелязват се бели петна по цялата дължина на зъбите, особено видими на горните резци. Такива бели петна се получават при нарушения в изграждането на зъба, преди да е пробил, и причина за тях са най-често прекарани болести и прием на лекарства в ранна детска възраст.


При деца с увреден емайл на постоянните зъби белите петна са сериозен проблем. При лоша хигиена и развитие на бели петна по зъбите емайлът може да започне дори да се лющи и да падне, което прави младите зъби още по-уязвими към кариес. При такива пациенти е наложително да се вземат незабавни мерки за възстановяване на зъбите чрез композитен материал, още докато се носят брекетите. При забавяне единственият вариант може да се окаже поставянето на фасети или корони на зъбите, което е неприемливо за млад човек, особено в днешно време, когато се набляга на минимално инвазивните методи на работа.


Какво става, ако се неглижира проблемът? Белите петна преминават в кафяви и се появяват кариозни кухини, които трябва да се третират като кариеси на всички зъби, защото повърхността на зъбите заприличва на тъкан, сякаш проядена от молец. Тогава лечението на тези кариеси с материали от висок клас е сложно, трудоемко и скъпо поради наличието на брекети, които затрудняват достъпа до тях. Затова профилактиката на проблема е толкова важна, а тя се изразява в поддържане на отлична устна хигиена преди и особено по време на носене на брекетите.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon