Вместо пластична операция: чисто нова усмивка благодарение на естетичната стоматология

Случай от практиката: Изправяне на зъбите без брекети и естетично и функционално повдигане на захапката


Какъв е най-бързият и безболезнен начин за видимо подмладяване на лицето чрез пълна промяна на усмивката и цялостното излъчване? Със сигурност тук не става въпрос за пластична операция, въпреки че разликата преди/след е не по-малко зашеметяваща. Но какво всъщност включва една такава пълна промяна? За всеки това е различно, но тук можем да говорим за цялостен поглед над нещата, а не просто за лека корекция на един-два проблемни зъба – с малки корекции тук-там не може да се постигне желаният резултат. Съвременната естетична стоматология дава много иновативни решения: изправяне на зъбите с невидими шини и без брекети в комбинация с естетични реставрации за възстановяване на изтрити зъби и повдигане на захапката.


Ще представим една красива млада дама, майка на 3 деца, която изключително много държи на външния си вид и която знае какво иска за себе си, а именно – една ослепителна усмивка. Ще се съгласите, че всяка жена заслужава това!

Когато за първи път дойде при нас, пациентката ни сподели, че не е доволна от естетиката на своята усмивка, която тя определя като „тясна” и несиметрична. Лесно се забелязваше и изтриването на предните зъби на една страна, като че са отрязани. Цветът им също беше проблемен – бяха по-тъмни, сивеещи, което значително състаряваше лицето й. Желанието й беше да се възвърне естетиката на усмивката й и да се избелят зъбите, използвайки възможно най-биологичните и щадящи методи на работа.Нека разгледаме нещата едно по едно:


Какво означава „тясна усмивка”? Застанете пред огледалото и се усмихнете широко, без да пренапрягате лицевите мускули. Колко зъба виждате? Виждате ли кътниците си (големите задни зъби)? Според естетичната стоматологияне е нужно да се виждат целите, но при една красива усмивка тип „Джулия Робъртс” трябва да са видими колкото се може повече зъби. В противен случай изглежда така сякаш част от тях липсват.


Няма нищо абсолютно симетрично в човешкото тяло – костите отляво и отдясно са с различна дебелина, мускулите също са развити в различна степен. При някои хора обаче тази разлика в тонуса на мускулите е доста голяма. Забелязвали ли сте, че често държите главата си не в изправено положение, а наклонена или надясно, или наляво? Всъщност всеки несъзнателно накланя глава към страната, където мускулите на шията са по-силни. Сигурно се чудите какво общо има това със зъбите. Има. Вследствие на по-високия тонус на мускулите вляво например, има голяма вероятност мускулите, които движат долната челюст, да станат причина за изместването й вляво. Ако са по-развити мускулите вдясно, то долната челюст може да бъде изместена вдясно. Това изместване ортодонтите наричат девиация и тя е причина за последващото едностранно изтриване на зъбите, както се вижда при нашата пациентка. Това е често срещан проблем в естетичната стоматология. Вследствие на изтриването на зъбите височината на захапката също намалява, което е предпоставка за пренапрягане на дъвкателните мускули и още по-голямо изтриване. Тъй като всички мускули в лицевата област са свързани, се променя формата на лицето, като долната трета се пренапряга, а високите младежки скули на нашата пациентка губят своя обем. Затова всеки добър ортодонт ще препоръча гимнастика за дъвкателната мускулатура и за шията.

Решението, което предлага естетичната стоматология, е комплексно. Правилният метод на работа започва от по-големите проблеми и след като те се изчистят, се преминава към по-малките. Затова тук планът на лечение започва с ортодонтия, която цели да се разширят горната и долната челюст, за да се коригира „тясната усмивка” и да се компенсира изместването на долната челюст на една страна. В случая ортодонтското лечение се проведе в рамките на 12 месеца с невидими шини Ортокапс (Orthocaps).


След изправяне на зъбите със невидими шини и без брекети, се постигна разширение на двете челюсти: търсен естетичен ефект. На следващия етап се премина към директни реставрации на изтритите зъби за възстановяване на естествената им форма и повдигане на снишената захапка. Дирекните реставрации позволяват да се изпълни желанието на дамата лечението да е максимално щадящо, тъй като не се пилят зъбите, а само се добавя композитен материал до необходимата височина и се скулптира загубената естествена форма. Вижте разликата!

Завършихме с професионално избелване на зъбите (защото тя не искаше да рискува с продукти от интернет или аптеките) и резултатът я удовлетвори напълно.
Това вече една невероятно чаровна и пленяваща усмивка! И не е ли по-добре да помислим за възможностите на естетичната стоматология вместо за пластичната операция?

DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon