В търсене на съвършеното лице

Субективно ли е усещането за красота? Човек винаги е изкушен да потърси и намери закономерност: за това и в случая с красотата е така. Въпреки големите различия в естетическия усет, възприятието за красиво със сигурност се основава на определени принципи.


От най-дълбока древност датират опитите на хората да разгадаят загадката на красотата. Едва през 12 в. обаче Леонардо Фибоначи дава математическото й изражение чрез система от числа, наречена „златното сечение”. Красотата има математическо измерение. Златното сечение се открива навсякъде в природата – то диктува формата на раковините, броя на венчелистчетата на цветята и разбира се, пропорциите на красивото човешкото лице.


Как може да се приложи златното сечение? Американският пластичен хирург Стефан Маркварт в успех гради своята практика на тези класически математически закономерности. В същност той прилага златното сечение върху човешкото лице с помощта на специална маска. Тя е известна под името „маска на златното сечение” и всяко лице, което напълно или почти напълно се вписва в нейните граници, се възприема като красиво. Маската има две разновидности – за женско и за мъжко лице и те изглеждат по следния начин:

По-внимателен поглед показва, че много от лицата на жени и мъже, смятани за символ на красотата, са почти идентични с маската на златното сечение. Пример за това е тази снимка на Анджелина Джоли, върху която е наложена маската:
Освен двата основни варианта на маската на Маркварт съществуват и маски за лице в профил, както и при усмивка. Те са необходими за допълнителен анализ на лицето. В стоматологичната практика маската с усмивка е изключително важна, тъй като дава удобно изображение на златното сечение при формата и големината на зъбите. Красивата усмивка неминуемо се опира на константата на Фибоначи (Φ) от 1,62. На снимката по-долу може да видите как върху усмивката на д-р Христова е наложена маската на златното сечение във варианта й с усмивка. Може да забележите почти точното напасване на очертанията на зъбите на маската:
Това почти идеално напасване с маската на златното сечение е постигнато с помощта на ортодонтията (за изправяне на зъбите), последвано от естетични художествени реставрации. Затова дори зъбите ви да не се вписват в маската, съвременната естетична стоматология е намерила решение на това. Ако зъбите не са подредени в изящна редица, то с помощта на брекети или невидими шини ортодонтско изправяне е напълно достижимо. Освен това при изтрити предни зъби или при травма съотношението между дължината и височината на зъбите се загубва. При възстановявания на зъбите с директни художествени реставрации или фасети е необходимо да се възвърне това съотношение за постигане на оптимална красота на усмивката.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon