Денталната медицина днес: различни варианти за лечение, различни цени, различен резултат и перспекти

В последните години, загрижени за своето здраве и за естествения вкус на храната, много от нас предпочитат биопродуктите, най-вече храни и козметика. Никой не оспорва техните в пъти по-високи цени. В този случай можем да избираме, а все повече потребители не избират непременно ниската цена, а на първо място качеството, което на свой ред може да допринесе за по-добро качество на живота и за по-стабилно здраве. Тази ситуация – макар и в много по-сложни проявления, наблюдаваме и в денталната медицина, която се развива с много бързи темпове. От ден на ден технологиите и материалите остаряват, а терапевтичните и естетически решения стават все по-добри. И все пак, на пациентите е оставен голям избор. Всеки добър зъболекар предлага различни варианти за лечение, които се различават ценово, но не само. Ето защо преди да изберем по или най-ниската цена при стоматолога, е много полезно да се информираме добре какво ще ни струва по-ниската цена.


Един случай, три опции

Нека погледнем един конкретен случай. Веднага се забелязва пломбата на предния зъб, която изглежда като нескопосана кръпка. Тя освен че се отличава по цвят, има груба повърхност, която задържа храна. Също така е буквално „залепена” за съседния зъб, а това пречи на добрата хигиена.


Колко всъщност са вариантите за лечение на този случай, от които можем да избираме?


Те са три: поставяне на корона, на фасета или директна реставрация с бондинг техника. Кой е най-оптималният вариант? Оставяме на вас да решите.


Корона


При нея трябва да се изпили (отстрани) голяма част от здравия емайл на зъба, за да се постави материал (керамика, металокерамика и пр.) в достатъчна дебелина, което да не позволява фрактура (счупване) на самата корона. На този етап обаче зъбът е вече достатъчно отслабен от направените преди това пломби, които трябва неизбежно да се подменят. Когато се свалят старите пломби, не остава много от естествения зъб. Ако трябва допълнително да се изпили за корона, буквално се унищожава и малкото останала естествена част на зъба. Най-вероятно ще се наложи умъртвяването му, поставяне на щифт и изграждане от композитен материал.
Какво печели пациентът от този избор? Един мъртъв зъб с щифт, който при по-голямо дъвкателно налягане може да разцепи корена на зъба и той да се извади. Това означава,че всеки умъртвен зъб има потенциал да бъде изваден и да се постави имплант,което води до N на брой хирургични процедури и много разходи. Да не забравяме дискомфорта при следоперативния период и всичко, с което е свързано поставянето на зъбен имплант. Затова е добре винаги колкото се може по-дълго да запазим собствените си зъби. Докато това се случи обаче, зъбът има корона с приблизително , но никога еднакъв цвят спрямо съседните зъби и която често ще възпалява венеца. Цената на една металокерамична корона варира от ..150лв до 700-800лв.., на по-добрите безметални керамични и циркониеви корони от 800лв до 1300лв…


Фасета


Следващият вариант е фасетата. Логично, при нея се пили по-малко от емайла, но колкото и да ви убеждават, че се взима минимално количество, все пак истината е, че се отнема здрава част от емайла на зъба, която никога повече не може да се възстанови. Освен това едно от големите предимства пред короната е многократно подобрената естетика. Истина обаче е, че в нашата страна почти няма толкова изкусни зъботехнически лаборатории, които да успеят да сътворят цветово копие, неразличимо от съседните естествени зъби. За да се изпълнят тези естетични изисквания, е нужно отпечатъците да се изпратят в зъботехническа лаборатория в чужбина. Разбира се, това оскъпява процедурата почти двойно. Ето защо цената на една фасета варира от 700-1000лв.( направена в България) до 3000 лв( направена в чужбина)


Какво получава пациентът в този случай? Една визуално красива, неразличима фасета, за която е изпилена малка част от зъба. Зъбът под фасетата е жив и с тенденция да остане такъв още дълго време. Друго предимство на порцелановите зъбни фасети е фактът, че техният блясък, цвят и красота не се променят с времето, дори и след 10 години. Големият недостатък на фасетата обаче е, че ако леко се отчупи някое ръбче, то не може да бъде поправено. Тогава цялата фасета трябва да се свали и да се направи нова. Освен всичко останало техниката на изработка е доста фина и деликатна, прилича на фина часовникарска работа, и дори да сте избрали голям специалист по естетична стоматология, винаги има риск от отлепяне или счупване.


Художествена реставрация


Стигаме и до последния вариант за лечение – художествената реставрация с композитен материал по бондинг техниката. От трите той е най-биологичен и най-щадящ, именно защото при него не е необходимо да се пили от зъба. Реставрацията на зъба с композитен материал, за разлика от короната и фасетата, се извършва директно в устата на пациента – без да се налага изработка в зъботехническа лаборатория, която допълнително оскъпява процедурата и забавя лечението, а и води до неточности и грешки при пренасянето на детайлите от зъба. Освен това, добрият специалист по естетична стоматология може директно да съпоставя цветовете в устата на пациента и да изгради зъб, който не се отличава по нищо от съседния благодарение на хамелеоновия ефект на висококачествените композитни материали. Този ефект се постига от сложна послойна (с нанасяне слой след слой) бондинг техника за нанасяне на композитния материал. Така успешно се пресъздава микроструктура на зъба, имитирайки природата. Дентинът и емайлът се моделират от специалиста по естетична стоматология послойно с няколко вида композитен материал. Например, емайлът на зъба е твърд и прозрачен на цвят – затова се пресъздава от нанокомпозитен материал, който има абсолютно същите свойства на твърдост и прозрачност като естествения емайл. Дентинът пък е меката част на зъба. Той се намира на 1,5-2 мм под емайла и е създаден от природата да бъде мек, за да може като амортисьор да поеме дъвкателното налягане, което твърдият, но крехък емайл не може. Затова дентинът се моделира от друг вид материал (микрохибриден), създаден в специални научни лаборатории, така че цветово да се слива с цвета на дентина и да има неговата еластичност. Бондинг техника означава буквално техника на послойно залепване. Благодарение на тези научно селектирани материали става възможно да се направи една здрава, красива и напълно интегрирана с естествения емайл и дентин на зъба художествена реставрация. Цената на тази художествена реставрация е от 600лв. до 1000 и повече лв. в зависимост от квалификацията и уменията на специалиста по естетична стоматология.


В този случай пациентът става свидетел как без излишно пилене зъбът може да се възстанови изцяло. И сякаш времето за този зъб е върнато назад – той изглежда така, както преди да бъде разрушен от кариеса и лошо поставените пломби.И така, каква е равносметката? Кое бихте избрали вие?


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon