„Дозата прави лекарството”: терапии с ботокс


Друга значима  за  подмладяващите терапии субстанция е ботулиновия токсин. Този силно отровен газ предизвиква парализа на жизнено важни мускули.

Инжектиран подкожно над засегнатите мускули в лечебни дози, обаче, има по-скоро релаксиращо действие. Използва се в офтамологията при кривогледство, при детска церебрална парализа, а отскоро и при лечение на мигрена. Подобрява симетрията на  лицето, както в спокойно състояние, така и при мимика.


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .


В последното десетилетие приложението на ботокса се разшири под формата на апликации в средната и долната трета на лицето, като и на шията. Използването му само по себе си обаче не гарантира перфектен резултат поради необходимостта не само от детайлни познания на лицева анатомия, но и поради сложните мускулни взаимодействия в тази област. Приложението му може да даде и лош резултат, ако се прилага непрофесионално. Правилно и професионално назначена и проведена ботокс-терапия е съпътстваща при много естетични процедури, като удължава тяхното действие. Например, при попълване на бръчки и аугументация на кожата с филъри, при лазерни подмладяващи процедури и при хирургичен лифтинг.


Прилагането на ботокса в средната и особено долната трета на лицето е неразривно свързано с денталната естетика и би трябвало да бъде обект на денталната медицина. В днешно време най-често се използва за блокиране на свръх мобилността на горната устна, при мимики, предизвикващи бръчки тип „баркод”, както и при прекомерното повдигане на горната устна.


Приложението на ботокса при лечението на бруксизъм (скърцане със зъби) е наистина авангарден прийом.


Инжектира се доза в зависимост от възрастта, пола и степента на хипертрофия на мускула. Ефектът настъпва до 14 дни и трае до 6 месеца.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon