Загуба и изтриване на зъбен емайл: какво е решението

Актуализирано: 8 Юли 2018

Клиничен случай на д-р Павлина Христова


До какво може да доведе консумацията на кисели храни и газирани напитки? Този наш пациент стигна до отговора на този въпрос по трудния начин. Дългогодишният прием на такива продукти води до деминерализиране (разтваряне) на емайла. Деминерализацията е отделяне на йони от повърхността и ако продължи дълго, се стига до т.нар. „стопяване на емайла”. Зъбите като че ли стават по-малки и по-жълти с времето, а пациентите започват да се оплакват, че „всички зъби ги болят”. Деминерализацията на емайла води до оголване на дентина. Той има жълтеникав цвят: на него се дължи „пожълтяването” на зъбите. Той също така пропуска повече течности и йони към вътрешността, където се намират нервът и кръвоносните съдове на зъба. Именно затова различните дразнители лесно водят до болка, тъй като бързо преминават през дентина до нерва на зъба.


Това състояние на зъбите може да се наблюдава най-често при хора, страдащи от хранителни разтройства (булимия) или стомашно-чревен рефлукс (когато стомашните сокове/киселини преминават през хранопровода до устната кухина), при вегани, които приемат прекомерно много цитруси, или при хора, които консумират голямо количество газирани напитки.


Всички газирани напитки, както и така наречените „фитнес напитки” като шейкове и коктейли, които ще ви предложат във фитнес центровете, съдържат киселини, които, забележете, ние зъболекарите използваме за обработка на повърхността на зъба под таймер и за не повече от 30 секунди.

Поради загуба на емайл предните зъби изглеждат назъбени, като че парченца от тях са отчупени и липсват. Това се дължи на високата киселинност в устата по време и около един час след прием на кисели храни и напитки. Ако през един час се пият газирани напитки например, това означава, че ще се поддържа ниско рН през целия ден. Когато рН е ниско, условията в устата са неблагоприятни и емайлът е в постоянен процес на деминерализация. При поддържане на кисела среда в устата за продължителен период от време (седмици, месеци, години) емайлът неизменно се „разтваря” и намалява дотолкова, че подлежащият слой дентин започва да се вижда – затова и зъбите жълтеят.


Режещите ръбове на фронталните зъби са почти изцяло изградени от емайл. При „стапянето” му дължината на зъбите също намалява, което им придава т.нар. старчески вид и те изглеждат, като че са изтрити. Кучешките зъби също са пострадали: самата им естествена форма е изгубена.

Задните зъби, също като предните, са подложени на интензивното киселинно въздействие на вече променената среда в устната кухина. По предкътниците се забелязват сериозни клиновидни дефекти, които са вид шиечни кариеси. В областта на шийката емайлът е най-тънък и най-бързо се повлиява от киселата среда. Впоследствие той изтънява още повече и може дори да изчезне. При хора, които използват ръчни четки за зъби с твърд косъм и голям натиск при четкане, или такива, които използват електрически зъбни четки (моля, изхвърлете ги и не ги употребявайте!), често се наблюдават клиновидни дефекти, тъй като при механичното четкане с голяма сила емайлът на зъба се изтрива. А какво би се случило ако човек, който четка много усърдно при миене на зъбите, приема постоянно кисели храни и напитки? Резултатът е очевиден – клиновидните дефекти ще се формират много по-лесно и много по-бързо. Те са една от причините пациентите да се оплакват от болка при консумация на кисели или сладки, както и топли и студени храни и напитки. Зъбите им като че „изтръпват” и ги стрелка внезапна болка, която отшумява след няколко секунди при изплакване с вода.

Може дори да се стигне дотам, че целият емайл да изчезне. На посочения долен предкътник се вижда как предната стена на зъба буквално липсва. Зъбът е изгубил формата си и почти целия си емайл – останало е само едно малко парченце, което белее от страната на езика. Ако не се вземат мерки, то ще се отчупи под въздействие на силите при хранене и зъбът ще загуби буквално целия си емайл. Когато това се случи, започва процес на бързо изтриване на подлежащия слой (дентин), тъй като той няма същата твърдост като емайла. Това продължава до пълното изтриване на зъба, докато не остане само коренът.


Въпреки че емайлът на дъвкателната повърхност на зъбите е с най-голяма дебелина, дори той не остава пощаден. Там положението е още по-тежко, тъй като освен високата киселинност, влияние оказва и ежедневното изтриване на зъбите при дъвчене. При хранене горните зъби се трият в долните. Нормално това се случва в малки (точковидни) контакти. Когато обаче емайлът започва да се разтваря, тези контакти стават по-големи (плоскостни). При по-големите контакти между зъбите дъвкателното налягане се повишава. Това води и до по-голямо триене между повърхностите на зъбите, което допълнително намалява дебелината на емайла и заличава релефа на зъбите. Намалената дебелина на емайла води до повишено налягане. Образува се порочен кръг, а резултатът от него не е никак добър – болки в зъбите, разклащането им, болки в дъвкателните мускули и в долночелюстната става.
Височината на захапката намалява, тъй като намалява височината на задните зъби. Започват да се наблюдават симптоми на дискомфорт при хранене без никаква очевидна причина. Понижената височина на захапката (дълбоката захапка) е причина дъвкателните мускули да са винаги в стегнато положение, т.е. те се пренапрягат и започват да болят, по лицето се появяват болезнени зони, а едно лице с пренапрегнати и хипертрофирали дъвкателни мускули никога не изглежда добре.


Освен всичко друго страда и естетиката. При снижаване на захапката долната трета на лицето (разстоянието между носа и брадичката) се скъсява. Това скъсяване е характерно за старите хора, когато са загубили голяма част от зъбите си и е причина за преждевременно състаряване на лицето, което е сериозен проблем в естетичната стоматология.

Пълната рехабилитация на устната кухина на нашия пациент включва директни реставрации на всички зъби и подмяна на старите металокерамични корони и изтрити пломби. Това е вид бутикова работа и изключително сложна и трудоемка, защото се възстановява строго индивидуалната форма на зъба без излишно пилене. Във фронталния участък са направени директни композитни реставрации (бондинг) за възстановяване на естествената форма на зъбите (резци и кучешки) и са удължени клиничните им корони.

Клиновидните дефекти на предкътниците (които изглеждат като шиечни кариеси) са запълнени и е възстановена естествената им форма. Задните зъби също са възстановени с директни композитни реставрации за възстановяване на естествения им релеф и повдигане на дълбоката захапка. Възвърнат е комфортът при хранене и красотата на усмивката.


Всичко това стана благодарение на новите бондинг техники в естетичната стоматология с директни реставрации на зъбите. Чрез използването им за възстановяване на формата, цвета и анатомичния релеф на зъбите на пациента се спестява бясното пилене на здрави зъбни слоеве, което е неизбежно при всички корони (дори и най-естетичните), фасетите и инлеите. И пациентите, разбира се, го оценяват в края на лечението, когато видят новите си красиви, комфортни и анатомично възстановени зъби, олекотени от премахнатото свръхнатоварване на снижената от изтриването захапка. Не на последно място, те оценяват високо и стабилността и здравината на естетичните реставрации на своите зъби.


Съвет от д-р Павлина Христова:


Всички любители на цитрусовите плодове е добре да знаят, че за прекомерна се смята употребата им, когато приемът превишава четири чаши плодов сок дневно. Тъй като, както споменахме по-горе, това води до „стопяване на емайла”, т.е. йоните, които го изграждат, се разтварят в слюнката при ниско рН и остават в нея докато рН не се възстанови до нормалното. Това настъпва благодарение на слюнката: тя съдържа вещества, които нормализират рН в рамките на 1 час. Така природата ни пази: ако ядем много кисели храни, рН се възстановява от само себе си благодарение на слюнката. През цялото това време йоните, които са се отделили от емайла, циркулират в слюнката и при възстановяване на рН, започват да се връщат обратно в него. Ако обаче веднага или до половин час след прием на газирани напитки, цитруси и пр. изплакнем с вода устата или измием зъбите, то тези йони се губят (буквално се изплюват или гълтат), т.е. изчезват от слюнката и емайлът не може да се възстанови. Затова е необходимо да се знае, че не бива да се мият зъбите или да се пие (изплаква с) вода до един час след като сте консумирали лимони или изпили чаша стипчив плодов сок.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon