Избелване на зъби: защо не в домашни условия?

Актуализирано: 8 Юли 2018


В последните години избелването на зъбите претърпя истински бум в естетичната стоматология. Процедура стана доста търсена, а и аз самата видях ефектa, който произведоха моите избелени зъби при ежедневните ми непрофесионални контакти. В моя приятелски и социален кръг недоумяваха как е възможно да се постигне такъв подмладяващ ефект само с избелване зъбите ми и дали това е постигнато единствено и само с избелващ гел в домашни условия. От тогава минаха 10 години и почти 90% от пациентите в моята практика минаха през избелваща процедура, като при 95% от тях ефектът беше удивителен. В последните няколко години методите и средствата за избелване много се развиха, но аз ще се спра на предимствата и недостатъците на 3-те най-разпространени от тях.


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .


1. Професионално избелване на зъби в зъболекарския кабинет (експресно избелване, траещо 1-2 часа)


Извършва се под контрол на зъболекар или специално обучен асистент, с високи концентрации на избелващ гел. Венците се покриват със специална бариера, която не позволява на концентрирания гел да ги увреди. Избелващият гел може да се активира с лампа или да се самоактивира. Научните изследвания още преди години доказаха, че използването на лампа не повишава ефективността на избелващата субстанция. Недостатъци: висока цена. Някои по-упорити петна или много потъмнели зъби изискват повтаряне на процедурата.


2. Професионално избелване на зъби с шини в домашни условия


Извършва се  под контрола на зъболекар, но самото избелване става в домашни условия. Избелващият комплект – 4 шприци избелващ гел и шини – може да се изготви и получи единствено и само в зъболекарския кабинет. Гелът е с по-ниска концентрация и затова се нанася в шините, с които се спи нощем. Красивите резултати могат да се видят още след първата нощ, но целият курс трае 10 дни. Важно е да се зная, че Ph на избелващата субстанция е неутрално. Това  обикновено е карбамиден пероксид, който е одобрен от Американската асоциация за контрол на храните и лекарствата ADA. За да е ефективно избелването, шините трябва да пасват много добре на зъбите и затова се изготвят в зъболекарския кабинет по отливка на индивидуално взет отпечатък. В тези шини се поставя избелващата субстанция-гел, който е много гъст и това не му позволява да изтече през шината. Така той въздейства върху зъбите в продължение на 6-8 часа. Минималното време за носене  е 2 часа. Недостатъци: в сравнение с професионалното избелване в зъболекарския кабинет трае 10 дни вместо няколко часа. Много от зъболекарите обаче са на мнение, че точно това е най-ефективният начин за избелване на зъбите. Цената му е значително по-приемлива, което направи процедурата изключително търсена.


3. Непрофесионално избелване с шини в домашни условия


Избелващият комплект от 4 шприци се закупува от аптека, дрогерия или козметично студио. Съдържа 4 шприци избелващ гел и шини, които са фабрично изготвени. Те се потапят в гореща вода, докато омекнат, и веднага се поставят в устата, за да може шината частично да пасне на зъбите. Шините са само един размер и обикновено това ги прави хлабави и не добре пасващи на зъбите. Така има опасност гелът да изтича от тях и избелването да е неефективно. Обикновено този избелващ гел не е толкова гъст, концентрацията му е доста по-слаба и ефектът е частичен. Трябва да се внимава – понякога към тези непрофесионални продукти се добавят субстанции, които правят ph киселинно. Леката киселинност спомага по-ниско концентрираният гел да проникне по-навътре в зъбните структури за по-добър ефект, но киселинната атака създава предпоставки за увреждания по емайла. Цената на непрофесионалните комплекти е най-ниска, но не толкова, че да компенсира недостатъчната ефективност на избелването или възможното увреждане на емайла.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon