Интервю с д-р Поли Христова, Част 2
Д-р Поли Христова, дентален лекар:


"Българите сякаш все още предпочитат да инвестират в удоволствия, пътувания и коли, вместо в здравето."


Как преценявате денталната култура на вашите пациенти и в България изобщо? Има ли развитие и в каква посока (за последните години)?


Българите, сякаш все още предпочитат да инвестират повече в удоволствия, пътувания и коли, вместо в здравето, което е, мисля, наша народопсихология. Но от няколко години, като че ли, започват да разбират, че не могат да ходят със скъпа кола, а с криви зъби и грозни пломби. И че почистването на зъбен камък или т.нар. “ професионална хигиена“ не е спа процедура (на която може да отидеш, може и да не отидеш), а е профилактична срещу пародонтални проблеми е вид самоуважение. Моите пациенти все повече оценяват щадящите процедури – ако е възможно проблемът да се реши с композитна пломба  или реставрация, или с частична корона (инлей, овърлей, онлей) вместо с масовата цяла  керамична корона. Все още обаче има голям брой хора с високо образование и доходи, за които приоритет са само предните зъби, защото са на показ, а задните зъби са абсолютно занемарени. Изпитвам истински потрес, когато видя сравнително поддържани предни зъби и извадени назад или напълно разрушени. На зъбите не може да се гледа отделно, на парче – трябва да се гледа като на цяла зъбна система, където липсата и разрушенията на един довеждат до проблеми в останалите.


Какво е отношението на пациентите към цените на денталните терапии и услуги? От какво най-често са готови да се откажат, за да положат първокласна грижа за своите зъби?


Зависи си от човека и от неговата култура и възпитание, традиции в семейството. Ако семейният модел, в който е израснал, е бил позитивен към ходенето на зъболекар и грижа за зъбите, то и той като самостоятелен човек е такъв. Не мисля, че все още българите са готови да се откажат от удоволствия или много лъскава кола, посещения на спа хотели, за да получат първокласна дентална услуга. Отношението към цените на зъболекарските услуги като цяло в света е малко или много негативно (макар че никой не оспорва цените на колите и особено на високия клас). Но като цяло наблюдавам, че в крайна сметка важи правилото: парите не са проблем, ако пациентът е доволен от лечението (услугата). Което е обосновано и справедливо.


Какви терапии и процедури вие лично провеждате най-често?


Насоката ми е в областта на естетичната стоматология – изправяне на зъби с брекети и невидими шини, фасети и реставрации. Но естетичната стоматология е невъзможна без базисни терапии – пломби, ендодонтско лечение (кореново лечение), мостове, импланти или лечение на пародонтални джобове.


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon