Интервю с д-р Поли Христова, Част 3
Д-р Поли Христова, дентален лекар:


"Хората вече разбраха, че естетиката е невъзможна без здраве."

Какво се търси повече от пациентите – базисни терапии или естетически процедури, ако изобщо могат двете страни да се гледат по отделно?

Хората вече разбраха, че естетика е невъзможна без здраве, че няма как зъбите ти да са красиви, без да са здрави и че денталната естетиката е само един аспект на понятието здраве. Затова преди да стигнем до естетиката, започваме с базисни методи – оправяме кариеси, провеждаме ендодонтско лечение, т.е. кореново лечение, провеждаме терапия на пародонтални джобове: все неща, които за задължителни, ако човек не иска да загуби зъба си. Чак после мислим за естетични композитни реставрации, порцеланови фасети избелване, изправяне. И се радвам, че пациентите проявяват доста интелигентност с разбирането, че здравето е необходимо условие за естетиката.


Има ли мода в денталната медицина? Какво е на мода в момента?


Преди 3-4 години имаше сякаш бум на  порцелановите фасетите. Но бързо се разбра, че те не са панацея, че не може и не е добре да се сложат фасети, вместо да се изправят зъбите, които като се наредят правилно, ще имат нужда от съвсем минимални корекции като удължаване на ръбчето, коригиране на неравност по него. На мода са зъбните имплантите, което ме радва, защото хората проумяха, че е много назадничаво да си слагат  металокерамичен мост и да изпилят два напълно здрави съседни зъби. Короните се изместват от  композитни или  керамични реставрации, освен в случаите, когато зъбът не е бил изпилен вече и облечен в корона и подмяната и може да стане само с корона. Във всички останали случаи се предпочитат бондинг, композитни или порцеланови реставрации, дори на силно разрушени дъвкателни зъби. Има тенденция за подчертано търсене и желание на пациентите зъбите им да бъдат изправени чрез „невидими методи”, каквото е лечението с невидими шини Ортокапс.


По какъв начин следите новостите в денталната медицина? Как се усъвършенствате професионално?


Посетих едни от най-добрите школи в света по естетична медицина и се учих от големи имена в денталната медицина като проф. Радлински в Украйна и Дидие Дичи в Женева. Направих и сертификационния курс на Ортокапс в Германия. Непрекъснато добавям към знанията си с hands-on курсове, чета чужда литература, но най-големият учител е практиката и работата с пациентите.


Извън стоматологията какви познания са ви необходими, за да отговорите най-добре на очакванията на вашите пациенти? Създавате ли приятелства с тях и как си обяснявате това? Какво е значението на духовния тандем на лекаря и пациента във вашата сфера?


От полза са познания по психология и (здравен) мениджмънт. Напоследък чета принципите на мениджмънта по Геше Майкъл Роуч, една уникална смесица от духовност и бизнес, т.е. как да се запазим духовно и здравословно като личност, имайки успешна и печеливша дентална практика (или друг бизнес), без да се саморазрушаваме и причиняваме вреда на себе си и на другите. Чрез него се уча да заменя моето малко АЗ с НИЕ. Т.е от „ АЗ да съм добре” да стане „НИЕ да сме добре”, където НИЕ сме моята персона, хората, работещи с мен и за мен, разбира се пациентите, а дори и конкуренцията.


Колкото до приятелства с пациентите, старая се да не се сближавам твърде много с тях, но понякога това е невъзможно за по-емоционални и топли хора, каквито сме ние, южняците. Често ме канят на вечери, понякога семейно. Въпреки че е извън протокола, ми става приятно.


Как релаксирате след напрегнатия седмичен график? Имате ли хоби и какво е то?

Балансът между напрегнатата работа и почивка е много важен, за да мога да хармонизирам личния и професионалния живот. Два пъти седмично тренирам спортно катерене, което е моя страст, един-два пъти карате (старая се), а отскоро и един час в събота на балет. Между другото, за последното ме записа една моя пациентка и така успя да ме „зариби”, за радост!


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon