Какво се крие под една коронка?

Лечението на множество дентални заболявания често включва поставяне на корона. По-голямата част от пациентите дори изискват своите корони, сякаш те са универсалното чудодейно лекарство, което лекува всичко. В действителност обаче короната много често е причина за дискомфорт и кървене на венците, особено когато не е изработена и поставена добре.


Практиката сочи, че „животът” на една корона е около 7 години, независимо от материала, от който е направена. Именно тази перспектива явно е причината хората все още да си искат короните, въпреки че съществуват модерни методи, които също имат същата продължителност във времето. И така, слагаме короните, усмихваме се – красиви сме! Забравяме за проблемите, които са наложили поставянето на короната, или за желанието да я имаме непременно, и продължаваме напред…. Една, две, три, пет, може би дори 15 години. Докато короната не се спука, не се отчупи част от нея или не падне. А какво се крие отдолу?


Противно на очакванията, онова, което се крие под короната, не е същият зъб, върху който тя е била поставена. Рядко ще се види бялото зъбно пънче, което е било изпилено, за да се сложи отгоре металната или порцеланова корона. Това е гледка, която бързо изчезва, тъй като короните не могат херметически да затворят зъба. Между тях и него съществува процеп, през който навлизат слюнка и бактерии. Именно те са причината бялото зъбно пънче да изчезне безследно, а на негово място да се появи тъмна, обикновено кафениката или дори черна, твърда или мека субстанция. Да, това се случва със зъбите под короните и мостовете – те се „разяждат” бавно, но сигурно от бактериите, но тъй като това не се вижда заради короната отгоре, всички си мислят, че състоянието на зъба не се променя с времето.


Знаете ли обаче защо всъщност се твърди, че „преживяемостта” на една корона е средно 7 години? Не е това, което си мислите – че материалът се уврежда. Това е така, но всъщност толкова горе-долу може да издържи самият зъб. Често зъбът получава фрактура и короната пада заедно с цялото зъбно пънче, като в устата остава единствено корена на зъба. Когато се свали стара корона, често е наложително зъбът да се изгражда наново не заради друго, а защото зъбчето е обхванато от кариес и е практически „изгнило”.


Затова се замислете следващия път, когато поискате да си направите корона на някой зъб. Може би има и по-добри варианти за вас?


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon