Колко струва една пломба?


Представяме Ви гледната точка на нашата пациентка Даниела Константинова:


Посещение при зъболекар. Към усещането за дискомфорт някой да ти бърка в устата се добавя и кофти тръпката при мисълта колко ли ще струва услугата на стоматолога. Хм, в приемната липсва ценоразпис, как ли ще се ошушкам? Зъболекарите, които градската легенда представя като безскрупулни печалбари, не обичат да обсъждат цените. Аз съм пациент и разбирам пациентите, които искат да се ориентират овреме за ценовото изражение на тяхната усмивка. Но ето че в интерес на обективността ще се опитам да разбера и зъболекаря с уклончивите отговори.


Колко ще ми струва една пломба или една фасета, да речем? Добрият стоматолог не може да отговори „от място”, защото не иде реч за кило картофи. Всеки стоматологичен проблем, а оттам и решение, е индивидуален, и цената по правило варира. Има и много варианти за избор на материали. Освен това от зъболекар до зъболекар – разлика от земята до небето. Затова има пломби Версаче, но има и пломби куча марка. Само че пломбите нямат етикет и не я пише марката. Не е като в мола, там е лесно.


Ами какво да кажем за брекетите? При едни изправянето на зъбите трае една година, при други три. Има и различни системи брекети с различни цени и с различна ефективност – и което е по-важно, с различна приложимост спрямо конкретната „ситуация” в устата. Не че ми е приятно, но започвам да разбирам защо в приемната на моя дентален лекар няма ценоразпис. Не само за да не уплаши посетителите. Апропо, понякога се чудя и защо повечето пациенти толкова много се ужасяват от цените на зъболекарските услуги, а цена като 100 лв. за един панталон я приемат на драго сърце? Това си е материал за размисъл, макар атмосферата в мола да не предразполага много-много към размисъл.

Добре, но как все пак да се справим със стоматолога и цените му? Не е толкова трудно. Преглед – нещо много важно, а цената на този преглед е съвсем поносима – горе-долу колкото едно нездравословно меню в някоя лъскава закусвалня за бързо хранене с голямо име. Прегледът е начин да си направим добра стратегия за устата заедно със стоматолога, да придобием обща представа за него. Без да преувеличавам, мога да кажа, че личностната хармония между лекар и пациент е много важна. Ако се заформи някоя нетърпимост, тези две страни трябва бързичко да се разведат в името на здравето. Пак детайлният преглед ще даде и достатъчен ориентир за цената на лечението.


И един съвет от мен: преди да се ужасявате колко е скъпо при зъболекаря, спомнете си скорошна покупка на дрешки или козметика. Действа много приземяващо, наистина.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon