Корона, зъбен имплант или директна реставрация (бондинг) на силно разрушен зъб

Има ли оптимално решение, приложимо за всеки отделен случай от гледна точка на естетичната стоматология? Или оптимално лечение за силно разрушен ендодонтски лекуван (умъртвен) зъб , независимо дали става въпрос за преден или за заден зъб?


Отговорът може да ви се стори уклончив, но истината е, че в естетичната стоматология няма универсален метод. Естетичният стоматолог ще предпочете да лекува този зъб и да го изгради независимо от риска той да не преживее в устата повече от 3 години. От друга страна имплантологът би решил да го извади и да постави имплант. Крайното решение обаче е на пациента – дали той ще предпочете многобройните посещения при зъболекаря, но ще запази собствения си зъб за възможно най-дълъг период от време, или ще реши да извади този зъб – за да сложи имплант на негово място или мост върху здравите съседни зъби.


Цените: сравнителен анализ на цените на зъбен имплант, корона и директна реставрация (бондинг)


При взимането на решение нормално е влияние да окаже и цената на лечението. Оправдана ли е в очите на пациента цената, която плаща за директна реставрация (бондинг) или за изграждане с корона спрямо цената на импланта?

Нека направим сравнение между трите варианта от гледна точка на трайност, биологичност, естетика, комфорт и цена:


ИМПЛАНТЪТ: По принцип един качествен имплант, поставен при добър специалист-имплантолог, струва от 3000 лв. нагоре. Поставянето на имплант понякога е свързано и с други манипулации, които допълнително оскъпяват лечението. Например, ако не може имплантът да се постави веднага след изваждането на зъба и има липса на достатъчно количество кост, се налага да се постави нова кост или да се направи синус-лифт и т.н. Трябва да се има предвид също, че при лоша хигиена тъканите около импланта се възпаляват – той може да се разклати и да се загуби в рамките на 6 месеца до 2 години. Смята се, че ако един имплант се задържи в устата 7 години, имплантирането е успешно. Ако обаче издържи повече от седем години, това вече е повод за радост.


КОРОНАТА: Цената на една корона зависи не само от работата на зъботехника (както често считат пациентите), а главно от тази на стоматолога – по-квалифицираните специалисти работят с по-скъпи и по-добри материали в сравнение с колегите си, а също и с по-съвременни методи, в които са инвестирали пари и време в обучения и семинари в чужбина. Съответно цените на короните, които се предлагат, варират – една нискокачествена корона , каквато по принцип е металокерамичната (такава пациентите често определят като „неудобна”) може да струва 150 или 200 лева. При добрите специалисти по естетична стоматология обаче цените са по-високи – започват от 600 лева, а циркониевите корони са дори и по-скъпи. Винаги обаче съществува вероятност пациентът да не се чувства комфортно с короната, дори тя да е направена по най-съвременните методи и техники на работа.


РЕСТАВРАЦИЯТА: Директната художествена реставрация на целия зъб е бутикова работа – зъбът се изгражда по начин, който да наподоби собствените зъби на пациента както по форма и големина, така и по цвят. Няма да откриете два еднакви зъба при този тип работа. Директната художествена реставрация акцентува на уникалността. Цената на тези уникати, наречени художествени зъбни реставрации, започва от 1000 лева.


Нашият случай:


В конкретния случай пациентът се съгласява с предложеното лечение, т.е. дава съгласие да се започне работа върху съответния зъб. Затова е абсурдно да се обвинява както специалиста по естетична стоматология, изградил зъб, който впоследствие оцелява в устата 5 или 7 години, вместо очакваните от пациента 20 и повече, така и имплантолога ,че е извадил зъба, който е имал някакви шансове за оцеляване, за да постави имплант. В повечето страни в чужбина цената на ендодонтски лекуван и изграден зъб с бондинг е 80% от цената на импланта. В България обаче все още тази бутикова работа, каквато е директната реставрация (бондингът) , дори с цената на ендодонтското лечение, е повече от 2 пъти по-ниска от цената на имплантирания зъб с корона.


Общо взето принципът за избор и решение е, че когато предложеният вариант за лечение не ви устройва, е най-добре да потърсите друг, даже трети, докато не откриете специалиста по естетична стоматология или имплантолога, който ще ви вдъхне най-голямо доверие и чиято квалификация ще оправдае по-високите му цени. Както се казва: „Не всички скъпи неща са хубави, но всички хубави неща са скъпи“.


Именно така постъпи тази пациентка.


При свалянето на стара корона за подмяна падна и старото 10-годишно амалгамено изграждане и зъбът остана само на корен. При това положение повечето зъболекари и в частност имплантолозите биха решили, че зъбът е обречен, и биха посъветвали той да се извади и да се постави имплант. Това не се понрави много на тази пациентка и тя реши да потърси второ мнение. Друг специалист я посъветвал да се постави щифт и да се изгради ново пънче, върху което да се постави нова корона.Но тя вече познаваше недостатъците на короните и искаше да изпробва нещо ново и по-добро. Решението й да отложи поставянето на зъбен имплант беше категорично, въпреки че специалистът по естетична стоматология не й даде прогноза за повече от 3 години оцеляване на естествения зъб поради силната степен на разрушение.
Био техника


Разбира се, естетичният стоматолог й предложи й най-биологичната алтернатива – прелекуване на кореновите канали и директно изграждане с композитен материал по бондинг техника. По този начин пациентката ще запази собствения си зъб и ще отложи поставянето на имплант във времето, което е нелека хирургична процедура и крие своите рискове. Тя се съгласи и след проведено кореново лечение се пристъпи към естетично възстановяване на короната на зъба – възстановена бе нейната форма, големина и цвят, правейки я неразличима от съседните зъби.


Предимството на директното възстановяване (директна реставрация ) на зъба с бондинг е огромно – то се извършва в едно посещение, цветът се избира на място и се съпоставя с естествените зъби (нещо невъзможно в зъботехническата лаборатория), няма ясна граница между зъба и реставрацията (при поставяне на корона винаги има ръб между нея и зъба, повече или по-малко видим). Този метод на работа е не само изключително щадящ, но също така дава възможност

та на пациента да избегне едноседмичното забавяне, което обикновено се получава при работа със зъботехническата лаборатория. Освен това една директна реставрация с бондинг е много по-адаптивна към зъба от изкуствената металокерамична или циркониева корона, а това минимизира проникването на бактерии през миниатюрните процепи между надградената субстанция и естествения зъб. Така може да се избегне или значително да се отложи инфектирането на кореновите канали или появата на допълнителен кариес.

Само след няколко часа пациентката си тръгна от кабинета с чисто нов зъб, който не само отговаря на най-големите естетични, но и на всички функционални изисквания, т.е.дъвчене и говор. Този случай недвусмислено показва, че независимо от цената, все пак наистина си заслужава да изберем да запазим собствения си зъб, което е по-екологичният вариант в сравнение с поставянето на зъбен имплант.


А вие какво бихте избрали?


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon