Красиво подредените зъби изискват здрава поддръжка

Актуализирано: 2 Авг 2018


След ортодонтско лечение ритейнерите гарантират дълготрайно красив резултат.


Денталните лекари и в частност ортодонтите отчитат нарастващ интерес към ортодонтското лечение (изправянето на кривите зъби).И в случая не става дума за мода, а за осъзната необходимост, която е свързана не само с красотата на усмивката, но и с по-добро здраве на зъбите и венците.

Така че, съвсем не е изненадващо, че ортодонтията се развива много бързо в целия свят, като различните системи за изправяне на зъбите предоставят голям избор на пациентите. По този начин лечението става строго персонализирано, а заедно с това можем да изберем и план според бюджета ни. Добре познатите метални и керамични (безцветни) брекети все още преобладават, а резултатите, които дават, са отлични, но заедно с тях навлизат и най-новите системи за изправяне на зъби чрез невидими шини като ортокапс. Това са прозрачните ортодонтски шини, които осигуряват ненадмината естетика и комфорт по време на курса на лечение.


Старото статукво на борба срещу новото


Когато започва лечението, вашият ортодонт ще ви обясни, че изправянето на зъбите е равнозначно на истинска трансформация на захапката и челюстта. Намесата, която извършват ортодонтите с поставянето на брекети или шини ортокапс, е радикална, но след края на лечението е задължително да се сложи ритейнер, който да задържи резултата. Ако не се постави ритейнер след свалянето на брекетите или шините, започва процес на връщане към старото положение. Затова всяко успешно ортодонтско лечение включва поставянето на ритейнери, които задържат постигнатите резултати. Това е изключително важно за закрепянето на новото статукво на зъбите, като рискът от връщане на зъбите към старото положение остава много висок в първите месеци след свалянето на брекетите или ортокапс шините.


Ритейнери (ретайнери), но какви?


Ритейнерите (ретайнери) – както металните брекети и шините за изправяне – са индивидуални. Могат да бъдат фиксирани (неснемаеми) или подвижни, такива, които се поставят и свалят.


1. Фиксиран ритейнериран (неснемаем) ритейнер (метал)


Ритейнерът представлява метална дъга, фиксирана от вътрешната страна на зъбите. На снимката виждате по-стар вариант, който все още се използва, но недостатъкът му е, че не е от благородна сплав и корозира в устата. Друг основен недостатък е вероятността да се отлепи, без да усети пациентът, и някой зъб да се измести от редицата.


2. Фиксиран (неснемаем) ритейнер от 14-каратово (бяло) злато


Предимството му е, че златото е благородна сплав, която не корозира и не търпи промени в устата от агресивната среда от слюнката. Основен недостатък е вероятността да се отлепи, без да усети пациентът, и някой зъб да се измести от редицата.


3.Подвижни (снемаеми) ритейнери тип „невидими шини“


При тази опция отпада проблемът с отлепянето, но шините трябва да се носят денонощно и да се свалят и поставят всеки път при хранене и хигиена на устата.

По преценка на ортодонта може да се направи индивидуален план, при който фиксираните ритейнери се носят за период от няколко години след свалянето на брекетите или ортокапс. Фиксираните ритейнери не се виждат и не оказват негативно влияние върху говора. Те са комфортни при хранене, но изискват по-детайлна орална хигиена у дома – използването на специален дентален конец или на интердентални четчици. Освен това носенето на фиксирани ритейнери предполага по-чести посещения при денталния лекар за почистване на зъбния камък. Тъй като както снемаемите, така и неснемаемите ритейнери имат своите недостатъци, ортодонтите често препоръчват „двойно подсигуряване“, а именно комбинация от снемаем и неснемаем ритейнер.


Временно или завинаги?


Всички проучвания в областта на ортодонтията недвусмислено сочат, че зъбите са в постоянно движения и променят позицията си през целия живот на човека. В този ред на мисли ритейнерите са единственият, при това достатъчно ефективен начин да попречим на този процес на преместване и движение, а оттам и на изкривяването. В днешно време има най-различни индивидуални планове за носене на подвижни ритейнери, като най-често ортодонтите препоръчват следната схема: първоначално 6 месеца, 24 часа в денонощието. В следващите периоди от по шест месеца времето за носене намалява постепенно, но не рязко. Например: отначало шините се носят само нощем, после всяка втора нощ и накрая до три пъти седмично.


Повечето ортодонти обаче ще ви обяснят, че задържането на резултата след изправяне на зъбите изисква доживотна ретенция, особено ако пациентът не е в детска или юношеска възраст. И нека това не звучи като присъда, защото всъщност ритейнерите съвсем не причиняват неудобство. Всичко, което се изисква, е добра дисциплина. А наличието на ритейнери носи и някои „скрити” ползи – не само подържа красотата на усмивката, но и ни стимулира да полагаме по-систематични грижи за здравето на зъбите и венците.


DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon