Красотата се крие в устните

Ако обмисляте да си направите разкрасяваща пластична операция, доверете сe на сериозно изследване вместо на пъстрите мнения в интернет.


Проучване в специализираното издание „JAMА Лицева пластична хирургия” предлага обоснован отговор за това каква е връзката между формата и големината на устните, от една страна, и привлекателността на женското лице от друга. Много жени искат устни като на холивудската звезда Анджелина Джоли, но тази „референция“ не винаги работи. Дали нейната хубост е по мярка за всеки?Проучването на JAMА се основава на дигитално изградени снимки на 20 жени, възприемани като красавици. Следва експеримент с промяна на обема на устните – по-тънки или по-плътни. Резултатите са подложени на гласуване от група от 130 души. Те се изразили мнението си дали лицата на снимките са красиви.

По подобен сценарий се изследва ефектът от различното съотношение между горна и долна устна. Тук групата от респонденти вече достига 408 души.

Какви са изводите: най-привлекателното лице има долна устна, двойно по-голяма от горната. А размерът на устните възлиза на около 9,6 процента от цялата площ на долната третина на лицето, или това са примери С и Н от следните снимки:

Целта на проучването е да въоръжи пластичните хирурзи с обективни измерители на женската красота, което ще гарантира и по-голяма удовлетвореност на пациента от крайния резултат. В свое по-ранно проучване същите автори твърдят, че оценката на респондентите съвпада с мнението на хората, които са си правили пластична операция.


В крайна сметка обаче, не всеки желае да се съобразява с масовото обществено мнение. И няма нищо странно в това една дама да избере нещо, което тя много харесва и иска за себе си, вместо да се съобразява със средностатистически представи за красивото женско лице.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon