Криви зъби и неправилна захапкa отварят вратата на пародонтоза

Какво представлява ветрилообразното разперване на зъбите? Най-вече естетичен проблем, докато обаче не забележите, че зъбите са мигрирали още по-напред пред долните и докато ортодонт или пародонтолог не ви обърне внимание, че стопяването на костта вече е в ход и ви препоръча да сложите брекети или шини (Ортокапс). Защо издаването на предните зъби напред към устните и тяхното разперване като ветрило са толкова голям проблем за ортодонта и пародонтолога? Ще се опитаме да обясним чрез конкретен случай от нашата практика.


Какво е началото на този процес?


Разстоянието между зъбите, което винаги сте имали, е започнало да се увеличава заради наклоняването им към устните и вие все повече се затруднявате да отхапвате по-твърди храни. Зъбите от своя страна стават все по-нестабилни и започват да се клатят – първоначално леко и незабележимо, но все по-осезаемо, което е основателна причина за безпокойство. При неглижиране на това състояние, т.е. когато човек не обърне внимание на това на пръв поглед леко разклащане и леко изместване на зъбите още по-напред и реши, че разклащането се дължи на стреса или че ще се оправи от самосебе си, той трябва да бъде наясно, че дори зъбите му да се клатят леко, за пародонтолозите и ортодонтите това означава, че има стопяване на повече от 30% от костта.


За жалост пациентите отиват на консултация при ортодонта или пародонтолога, когато зъбите вече не се клатят леко, а по-сериозно, което означава, че пародонтозата (пародонтитът) е значително напреднала и стопяването на костта е повече от 80%. Както вече сме писали в предходни статии, пародонтозата често протича без болки или с леки оплаквания от типа „тук нещо ми изтръпва”, „станаха ми чувствителни зъбите от стреса” и т.н., на които човек не обръща внимание в забързаното си ежедневие.


Какъв беше случаят на нашия пациент?40-годишен бизнесмен дойде при нас с оплаквания за силно разклатен преден зъб и оголване на зъбите. Той беше доведен от неговата съпруга, която преди това изправи зъбите си с брекети при нас. Наклоняването на предните му зъби напред към устните и особено на единия от тях бе започнало да го притеснява все повече, тъй като освен неестетичната промяна, зъбите се клатеха значително. Венецът на единия централен резец се бе отдръпнал дотолкова, че, по негови думи, изглеждало „сякаш самият зъб се държи единствено на този венец и ако той се оголи още малко, зъбът ще падне”. Tой категорично беше против да му се поставят брекети, тъй като работата му е свързана с непрекъсната пряка комуникация с бизнес партньори, но когато разбра каква е причината за разклащането на зъбите и какви биха били последиците от забавяне на лечението, той се съгласи да постави естетични брекети, чиято цена е сравнително по-висока в сравнение със стандартните метални брекети.В неговия случай се забелязва ветрилообразното накланяне на предните зъби напред към устните – при такава травматична захапка е затруднено отхапването на по-твърди храни, а долните зъби постоянно удрят горните при хранене, като по този начин ги травмират допълнително. Това на свой ред е причина зъбите да се накланят все повече и повече към устните. Ако този порочен кръг не се спре, напълно вероятно е в най-кратък период от време повечето зъби да се разклатят и дори да паднат. Именно затова подходящият вариант тук включва едно добро пародонтологично лечение като почистване на зъбен камък и дълбоко скалиране, в комбинация с поставянето на брекети за изправяне на предните зъби и възвръщането на нормалната захапка. Лечението продължава с по-нататъшно шиниране на разклатените вече зъби.

В конкретния случай първоначално поставихме брекети на зъбите на долна челюст.


Забелязва се сериозното отдръпване на венеца на единия централен резец, която притесняваше пациента също толкова колкото факта, че зъбът се клати. Ако сте забелязали подобно отдръпване на венеца при някои от зъбите си, трябва да знаете, че това оголване на корена на зъба се дължи на пренатоварването му, което най-често е резултат от неправилната захапка.


След като те започнаха да се прибират обратно в зъбната дъга, поставихме брекети и на зъбите на горна челюст.

След приключване на ортодонтското изправяне на зъбите с брекети се забелязва подобрение както на цялостния външен вид на пациента, така и прибиране на зъбите на горна и долна челюст в зъбните дъги. В голяма степен е намаляло и отдръпването на венеца при горните зъби, което е значителен успех, тъй като обикновено за постигане на такъв резултат се налага хирургична интервенция.

За нашия екип остава удовлетворението за постигнат успех при много сериозен случай, като резултатът е както терапевтичен, така и естетичен. И най-важното – дълготраен.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .


© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon