Митове за ортодонтското лечение

Навярно и вие вярвате безрезервно на думите на свои познати и близки, но те не са непременно верни. Често и те са жертви на различни митове и заблуди, които битуват в интернет пространството. Именно затова тук ще представим най-широко разпространените митове за ортодонтското лечение.


Мит #1: Само децата могат да изправят зъбите си


Истината е, че при растящия организъм подреждането на кривите зъби в правилни зъбни дъги е по-лесно, тъй като все още той е в процес на растеж. Това обаче не означава, че след като сте прехвърлили тийнейджърските си години, не можете да изправите зъбите си при ортодонт. Дори напротив. В днешно време все повече хора в зряла възраст се възползват от услугите на ортодонт, за да подобрят както естетиката на усмивката си, така и да осигурят здравето на своите зъби. В световен мащаб делът на пациентите над 18-годишна възраст е над 30% и продължава да расте. В нашата практика най-възрастната пациентка е 64-годишна бизнес дама, която пред алтернатива да извади предните си зъби и да постави импланти, избра да изправи захапката чрез невидими шини. Лечението продължи 8 месеца и сега тя може да се усмихва със собствените си естествени 28 зъба.Мит #2: Кривите зъби не могат да ми навредят по никакъв начин и няма нужда да ги изправям


Всъщност кривите зъби могат да доведат до много неприятни последици за денталното и орално здраве. На първо място трябва да кажем, че кривите зъби затрудняват поддържането на добра устна хигиена и улесняват натрупването на плака, която в последствие не може да бъде почистена. Лошата орална хигиена е причина за лош дъх и появата на кариеси в местата, където се задържа зъбна плака.На горната снимка се наблюдава силно напреднала пародонтоза (пародонтит), както и разклатен преден зъб-резец с много неестетично оголване на корена в следствие на неправилна захапка, водеща и до свръхнатоварване на предния зъб и неговото разклащане.


Кривите зъби са причина и за проблеми със захапката, тъй като горните и долните зъби не са подредени правилно едни спрямо други. Лошата захапка е причина за преждевременно изтриване на зъбите, при което те стават по-малки и изглеждат като отчупени. Освен това проблемната захапка и изтриването на зъбите може да доведе както до пародонтоза, така и до увреждане на долночелюстната става в някои от случаите.Тук се вижда сериозно изтриване на зъбите и отпадане на слоеве от емайла на предните видими повърхности, множество (почти на всички зъби) шиечни кариеси в следствие на неправилна захапка и криви зъби във фронта. След изправянето на зъбите с невидими шини, на тази млада жена се направиха възстановявания (композитни реставрации), за да се възстановят загубата на емайла, множеството шиечни кариеси и снижената захапка.


Мит #3: Единственият начин да изправя зъбите си е с брекети


Наистина най-разпространеният вариант за изправяне на зъбите са брекетите. Това обаче не ги прави единствен вариант. Сега ортодонтите предлагат и невидими шини, които са предпочитани от пациентите, тъй като остават незабелязани от околните.
Мит #4: Личният ми зъболекар може да ми постави брекети без проблем


Освен ако личният ви зъболекар не е ортодонт, е добре да отидете при специалист, който ще ви предложи оптимален вариант за изправяне на зъбите в зависимост от вашия индивидуален случай. Не бива да подценявате ортодонсткото лечение.


Мит #5: След като сваля брекетите, зъбите ми ще са винаги прави


След сваляне на брекетите има период на ретенция (който осигурява дълготрайното задържане на резултата). Той е поне два пъти по-дълъг от периода на носене на самите брекети (или невидими шини), а при възрастни може да продължи и повече. За задържане на получените резултати вашият ортодонт ще ви постави ретейнер – тип „верижка” или тип „шина”, а може би дори и двата вида. Докато носите своите ретейнери, резултатите от проведеното ортодонтско лечение ще се задържат за дълго време.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon