Мост или имплант?

Преди години единственият вариант за възвръщане на целостта на зъбната дъга след изваждане на един или повече зъби беше направата на мостова конструкция (мост). Разбира се, тя все още се практикува широко в България, но истината е, че вече съществува несравнимо по-добро решение на този проблем.
Вместо да се пилят здравите съседни зъби, за да се постави мост, по-биологичното решение е да се сложи имплант на мястото на липсващия зъб. В много от случаите имплантът се поставя непосредствено след изваждането на зъба, но може да се изчака костта да се възстанови и тогава да се проведе тази процедура. По този начин скоро след изваждането на зъба върху импланта се поставя корона, а зъбната дъга се възстановява, без да се засягат съседните зъби.


Какво обаче следва да се направи, когато вече е бил направен мост, но пациентът желае да го подмени, защото му е неудобен или е недостатъчно естетичен? Такъв беше случаят с една наша близка, която пожела да се сбогува с неудобния си стар мост.


Истината е, че по принцип веднъж изпилен, един зъб е осъден да бъде облечен в корона. В случая, тъй като мостът е стар, щеше да се наложи да се пили допълнително от зъбите, за да се оформят зъбните пънчета за новите корони. При допълнителното пилене е почти сигурно, че ще трябва тези живи зъби да бъдат умъртвени. За да избегнем това, т.е. за да запазим зъбите живи възможно по-дълго време, въпреки че става въпрос за задни зъби, при които е изключително трудно да се работи, й предложихме вариант с художествена реставрация. Реставрирането на задни зъби обикновено се избягва именно поради затруднения достъп и необходимостта пациентът да стои с широко отворена уста в продължение на няколко часа. Освен това директните художествени реставрации са изключително прецизна и времеотнемаща бутикова работа, при която зъбът се изгражда наново, при което „обезформеното” зъбно пънче отново се превръща в красив естествен зъб. На снимките ясно личи изключително майсторската работа на денталния лекар за максимално щадящо, дълготрайно и естетично решение в унисон с майсторството на природата.

DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon