Отделете време за обстоен преглед при стоматолога

Закарахте ли автомобила си на технически преглед? Ами как, нали е задължителен. Безплатен ли беше той? Как така безплатен? А освен преглед оправяхте ли нещо друго по колата? Е, не, часът е само за преглед.

Ето така стоят нещата, когато става дума за личния автомобил. Всички приемат правилата за технически преглед, който трябва да се извършва ежегодно и да се заплаща. Кой знае защо съвсем друго е отношението към прегледа при стоматолог – а пък иде реч за здравето и красотата на собствените ни зъби. В Дентисимо дентал дизайн получаваме много обаждания и електронна поща с въпроси, свързани с ролята на обстойния преглед преди стоматологичното лечение. Надяваме се да отговорим и на вашите въпроси.


1. Защо е необходим прегледът?


Много пациенти се опитват сами да се диагностицират, но дори и когато проблемът е видим, лаическата преценка е недостатъчна. Даден пациент може да каже „имам дупка на краен зъб“, а често се оказва, че почти целия зъб го няма. Анамнеза (взимане на данни) по телефона не се прави, тъй като пациентът вижда едно, а стоматологът нещо съвсем различно. Често пациентът казва „имам нужда от фасети за предните зъби“, а всъщност има нужда от ортодонтско лечение и след това от фасети или реставрации на предните зъби.


2. Може ли 3 в 1: преглед, почистване на зъбен камък и кариес?


Представете си, че запишем няколко часа на такъв пациент, без да знаем за какво става въпрос. Идва пациентът и виждаме, че малкото кариесче е всъщност е много разрушен зъб под пломбата, а на зъба до него има още по голям кариес. Ние трябва да изградим/ реставрираме/ и двата зъба, за което ще са ни необходими 3 часа, а сме записали един клиничен час. Разбира се, изключение правят хората, които пътуват отдалече. За тях отделяме повече време и поемаме риска да блокираме графика си за деня.

Или още по-неприятно – запазили сме и по този начин сме блокирали половин ден за пациент, който идва за първи път при нас и пациентът решава да не дойде, без да ни уведоми.


3. Какво включва прегледът?


На първо място, разговор между доктора и пациента. Пациентът разказва за оплакванията и притесненията си, а денталният лекар (ортодонтът) задава въпроси, за да събере нужните за диагнозата данни. Тук е много важно пациентът ясно да формулира очакванията си от денталния лекар (ортодонта), какво точно очаква от него и от лечението. А ако не го съумява да го направи, денталният лекар (ортодонтът) трябва да го предразположи със своите въпроси. За успеха на лечението е от съществена важност докторът да разбере какви са очакванията на пациента и дали те могат да се осъществят за тези пари и време. Много пъти хората имат пари, но нямат достатъчно време или обратното – имат време, но нямат финансовата възможност да заплатят онова, което очакват и желаят. Тогава докторът (денталният лекар, ортодонтът или имплантологът) ще им предложи план на лечение спрямо техните възможности, желания и очаквания.

Второ, обстойно оглеждане на проблемни зъби и захапка. В повечето случаи се използват специални увеличителни очила или лупи, специална светлина, за да се видят фините детайли по зъбите. Затова е много несериозно пациентът да мисли, че когато е гледал зъбите си в огледалото и е видял три дупки, прегледът става излишен и е само разход на пари. Защото в 90% от случаите, когато пациентът е видял три дупки, денталният лекар вижда 13 кариеса. Когато пациентът е видял, че горните му зъби са малко криви и има нужда да носи брекети само на горна челюст, обикновено след ортодонтския анализ, ортодонтът препоръчва вадене на зъби (мъдреци) и слагане на брекети на долната челюст, за да коригира захапката.

Трето, фото снимки със специална за целта професионална камера.

И четвърто, обмисляне на варианти за лечение.


4. Кога ще бъде изготвен моят план за лечение?


Ако пациентът има за работа повече от 3-4 зъба (а повечето пациенти са такива) или става дума за фина естетична работа във фронта, се изготвя план-стратегия, която има своите медицински правила и се нарича план за лечение. Успоредно с изготвянето на план за лечение се прави и финансов план, който се представя също в писмен вид. Едва след като се направи предварителният финансов план (той е плюс-минус 10% от окончателния, т.е обикновено е доста точен), пациентът ще бъде наясно с точната сума за лечението. Необходимо е да се уточни, че прегледът е само събиране на информация от доктора (ортодонта или имплантолога), а планът за лечение ,особено, когато се касае за естетична стоматология ,изисква 2-3 часа извънреден труд на денталния лекар (ортодонта, имплантолога,), той трябва да разгледа всичките ви снимки, да има моделите ви качени на артикулатор, да отиде до зъботехническата лаборатория и да обсъди с лабораторията дали това, което иска да направи за вас, е изпълнимо. Повечето зъболекари, които работят в областта на естетичната стоматология, са романтици, (колкото и абсурдно да звучи) и искат най-доброто или дори почти невъзможното за техните пациенти, а понякога това не е изпълнимо и реалистично от зъботехническата лаборатория. За това обсъждането с тях е изключително важно преди да бъде изготвен Вашият предварителен план за лечение. Часовете прекарани в разговори с тях са време и труд, които не винаги могат да бъдат оценени от пациента.


5. Какво е необходимо на денталния лекар, за да изготви план за лечение в естетичната стоматология?


  • да е направил преглед

  • да има фото и рентгенови снимки

  • задължително вземе отпечатъци от вашата уста, за да има гипсови модели (отливки), с които да направи цялостен анализ на зъбите и захапката.Все повече дентални лекари правят този анализ на едно скъпо устройство, наречено артикулатор, защото знаят колко е важен цялостният анализ на захапката, особено в случаи на изтриване на зъбите. Именно такъв анализ може да предотврати счупени фасети във фронталната част поради невъзстановени изтрити задни зъби. Тези отпечатъци и модели, които се отливат в лабораторията, не са включени в цената на прегледа, която обикновено е от 50 до 100 лв. Така че, за да може денталният лекар или имплантологът да ви каже колко ще ви струва цялостното лечение с точност (плюс минус 10%), той трябва да разполага с тези модели. В противен случай планът няма да е точен и винаги ще има съществено разминаване между предварителна и крайна цена на лечението. Ако става въпрос за 3-4 зъба и за няколко малки кариеса, можете да минете и без план на лечение, но ако лечението е дълго и/или скъпоструващо, изготвянето на план за лечение е задължително. Повечето доктори, разбираемо, са категорични, че планът за лечение трябва да се заплати. При нас изготвянето на план струва 100 лв., които се приспадат на пациента веднага щом започне лечение при нас, за да избегнем събирането и разнасянето на безплатни планове от колега на колега.


6. Ортодонтският преглед: малко разяснения


Всичко, казано по-горе, важи с пълна сила за ортодонтския план за лечение с тази разлика, че изготвянето на последния е по-сложно и трудно. Освен снимки и отпечатъци ортодонтът трябва да направи сложен ортодонтски анализ с изключително много изчисления върху моделите и

рентгеновите снимки. От тези изчисления зависи изборът дали ще се лекува с брекети или невидими шини, както и изборът на брекетите. Точно поради това без този анализ няма как да се каже колко ще струва лечението.


7. Мога ли да получа приблизителна или средна цена по телефона, за да си спестя прегледа и да не идвам, тъй като не разполагам с време за губене?


От всичко казано до тук се подразбира, че този въпрос е абсурден. Ние не продаваме брекети или невидими шини, мостове или корони. Нашата работа е да бъдем един вид дизайнери на усмивки. Ние предлагаме лечение и know-how (ноу-хау), а не брекети или материали. Именно поради това цената на ортодонтското лечение не е равна на цената на брекетите и дъгите, а е равна на брекетите и материалите + цената на труда на ортодонта в зависимост от трудността на случая и от неговите квалификации + цената на клиничното време. Съгласете се, че има разлика ако един случай се реши за 6-8 месеца и ли продължава 2-3 години.


DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon