Преглед и профилактика

Редовното почистване на зъбите с паста, четка и конец е първата предпоставка за здрави зъби. Другата важна предпоставка са прегледите при зъболекар – поне веднъж годишно. Всеки трябва да ги прави, защото прегледите са най-добрата профилактика на стоматологичното здраве – дори да има някакъв проблем, усложненията ще бъдат избегнати. Така редовните прегледи са далеч по-икономичният вариант за поддържане на зъбите.


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .Какво се случва по време на прегледа?

 • Оглед – Вашият зъболекар оглежда внимателно зъбите и устната кухина за проблеми с венците, кариеси, стари, вече ерозирали пломби и инфекции. Опитното око на стоматолога вижда неща, които вие няма как да видите, например джобове на венците, които са сигнал за пародонтоза (най-широко разпространеното заболяване на венците); кариеси под съществуващи пломби или мъдреци, които тръгват да пробиват венеца и могат да причинят проблем в бъдеще.

 • Почистване – Зъболекарят почиства зъбния камък. Натрупването му уврежда венците и води до пародонтоза – кървене, образуване на джобове, лош дъх, разклащане на зъбите.В нашия кабинет освен ултразвуковото почистване на зъбите прилагаме и допълнително полиране и първично избелване с AirFlow. С него се премахват налепът от цигари, кафе, вино идр. Усещането след почистване е изключително приятно.

 • Лечение – Понякога зъболекарят отстранява някакъв малък проблем паралелно със самия преглед. При нас например при първото посещение може да почистим зъбния камък или ако няма такъв, да премахнем оцветяванията от кафе, цигари, вино с AirFlow.Освен това ще ви напрaвим снимки със специална дигитална камера на всички проблемни зъби и зони във вашата уста.

 • Препоръка – След прегледа стоматологът назначава програма за лечение. В нашия кабинет това става в диалог с пациента. Неговите въпроси са добре дошли.

Колко често на преглед?

Зависи от:

 • Състоянието на зъбите

 • Какви грижи полагате за своите зъби

 • Колко бързо образувате зъбен камък

 • Ако в семейството нямате хубави зъби, посещавайте зъболекар по-често – веднъж на 6 месеца.

Професионална хигиена

Професионалното почистване е единственият начин за отстраняване на зъбен камък. Прекомерното му натрупване по зъбите е причина за увреждането на венците (пародонтоза). Почистването, което прави стоматологът, спомага за изглаждане на повърхността на зъбите и пломбите. Целта на упражнението е те да не задържат зъбна плака. Зъбната плака е прозрачен бактериален филм, който се натрупва по зъбите всеки ден. Освен това при почистването се отстраняват някои петна и резултатът е, че зъбите изглеждат по-красиви.

Хроничен лош дъх (халитоза)

 • Лошият дъх (халитоза) може да обърка интимния и деловия ви живот. Неговото навременно и ефективно лечение възстановява психологическия комфорт на пациента.

 • Най-често лошият дъх се причинява от разпада на частици от храна под въздействието на бактериите в устата. Тези бактерии обитават пространствата между зъбите и венците, както и по-дълбоките гънки на езика. Бактериите произвеждат газ, който мирише на развалени яйца. И в това е проблемът с лошия дъх.

 • Лошият дъх има отношение и към пародонтозата (заболяване на венците). При нея около зъбите се образуват венечни джобове, които се разширяват. Колкото по-дълбоки стават джобовете, толкова повече задържат храна и улесняват развитието на бактерии.

 • Хубавото е, че лошият дъх може да се излекува, като се приложи комбинация от професионална стоматологична помощ и специална програма за хигиена на устата.

 • Вашият зъболекар ще ви зададе въпроси, за да открие причината за лошия дъх. Стоматологът определя дали лошият дъх идва от носа или от устата: това става със специален уред – халиметър.

 • Процедурата е безболезнена. Зъболекарят може да ви вземе и бактериологична проба за изследване в лаборатория.

Имайте предвид

 • Важно е да миете зъбите редовно с паста и четка за зъби, а след това да ги почиствате с дентален конец. Така ще отстраните остатъците от храна и ще избегнете прекомерното развитие на бактерии в устата.

 • Ако имате пародонтоза и произтичащ от това лош дъх, вашият стоматолог може да ви предпише използването на специален иригатор, с който да прочиствате със струя венечните джобове.

 • Лошият дъх може да е в резултат от лепкавата плака и остатъците от храна, полепнала върху езика, който може да стане белезникав на цвят. Това личи най-добре, когато се разболеете. В такъв случай зъболекарят може да ви посъветва да използвате специален инструмент за почистване на езика.

 • Ако страдате от сухота в устата, стоматологът препоръчва да се използва изкуствена слюнка. Поемането на повече течности също помага.

Още важни неща

 • Спрете се на стоматолог с опит в лекуването на халитоза. Не забравяйте, че лошият дъх може да бъде симптом на сериозни здравни проблеми – инфекция на дихателната система, синузит, хроничен бронхит, диабет, стомашно-чревно, чернодробно или бъбречно заболяване. Ако лошият дъх не отшуми след стоматологично лечение или ако имате и други симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

 • Обратно на масовия възглед, водата за уста не е добро решение при халитоза. Тя може временно да тушира проблема, но поради алкохолното си съдържание този хигиенен продукт изсушава устата. С това лошият дъх се засилва! Същото се отнася и за ментовите дъвки и бонбони.

В нашия кабинет отдаваме голямо значение на прегледа и професионалното почистване на устната кухина. Нашият стремеж е да култивираме у пациента навик да посещава своя зъболекар с удоволствие. Прегледът е ключов момент за пациента, защото:

 • така се извършва профилактика на стоматологичните заболявания

 • тогава стоматологът очертава стратегия за поддържане на стоматологичното здраве.

Лична хигиена на зъбите и венците

 1. Задължително мийте зъбите си два пъти( но не по-често) дневно с паста за зъби, съдържаща флуор. След измиване вечер почиствайте зъбите с дентален конец, а след това изплаквайте устата с вода за уста, съдържаща флуор. Тя спомага за намаляване на кариеса, независимо от възрастта.

 2. Защо флосването (почистването на зъбите с дентален конец) е толкова важно? Защото така се почистват междузъбните пространства, а това спомага за предотвратяване на болестите на венците. Най-тежкото заболяване на венците, което за съжаление е масово разпространено, е пародонтозата. Тя уврежда носещата кост на зъбите. Така може да се стигне дори до загуба на здрави зъби.

 3. Ако венците кървят при миене с четка, това е сигнал за пародонтоза. Посетете своя стоматолог за подробен преглед и лечение.

 4. Изберете четка с изкуствени влакна, но от типа средно твърда (medium) към мека (soft), за да щадите венците. Главата на четката трябва да бъде достатъчно удобна за вас.

 5. Подменяйте четката за зъби на всеки три месеца. И най-хубавата четка след 3 месеца бъка от болестотворни бактерии.

 6. Ако изпитвате болка в областта на челюстта, вероятно стискате и скърцате със зъби, докато спите. Вашият стоматолог може да ви препоръча специално нощно приспособление, което предпазва челюстта по време на сън.

 7. Посещавайте зъболекар поне 2 пъти годишно.

 8. Ако имате чувствителни зъби:

 • Използвайте вертикална, а не хоризонтална техника на четкане.

 • Не се притеснявайте да се обърнете към вашия стоматолог, ако се съмнявате, че техниката ви на почистване е правилна.

 • Използвайте по-слабата си ръка за миене на зъбите, т.е. ако сте десняк – лявата, ако сте левичар – дясната

 • Използвайте захват на четката с дланта, вместо силното стискане с пръстите на ръката. Това ще намали силата, с която обикновено четкате.

Зъби и хранене

 1. Консумирайте храни, богати на калций – нискомаслено прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал.

 2. Консумирайте повече храни, които естествено почистват зъбите – ябълки, моркови, изобщо сурови плодове и зеленчуци, както и богати на витамин С храни заради здравето на венците (цитруси, броколи, киви и др.).

 3. Най-вредни за зъбите са лепкави сладки храни като дъвчащи бонбони, локум, шоколадови бонбони и торти. Те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите. Тези храни са най-опасни, когато се поемат между основните хранения.

 4. Препоръчително е да изплаквате зъбите с вода след всяко хранене. Когато обаче консумирате кисели храни (напр. лимони, киви, портокали), не бързайте да изплаквате устата веднага след това. При консумация на кисела храна се отделя голямо количество слюнка, която естествено почиства зъбите. Ако бързо-бързо изплакнете устата, ще я лишите от естествената й защита срещу киселите храни.

 5. Цигарите, кафето, черният чай, червеното вино и някои плодове (касис, боровинки, къпини), когато се консумират редовно, могат да потъмнят цвета на вашите зъби.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon