Разговор с моя син за здравето на неговите зъби


Ние, родителите, често си мислим, че като осигурим материално своите деца и редовно ги поучаваме какво да правят и какво не, сме си свършили работата. Да вземем например навиците за устна хигиена. Като съвестен родител купувам нова четка за зъби на сина ми на всеки три месеца и редовно му натяквам, че прекалено бързо си мие зъбите.


Мене (вече съм на 46 години) никой не ме е учил как да мия зъбите си и колко често да ходя на зъболекар. Тази тема отсъства от детството ми. Напротив, нагледала съм се на занемарени роднински зъби. Зъболекарите от соца пък не считаха за необходимо дори да почистват зъбния камък на пациентите. Затова моето поколение изобщо не блести с приличен зъбен статус. Но защо не се опитаме да помогнем на децата?


Вчера заведох моя десетгодишен син на зъболекар. Той е привързан към д-р Поли и със сигурност ще се вслуша в съветите й. А този път тя му изнесе неочакван урок. Даде му една пурпурна таблетка да я сдъвче, за да оцвети непочистената плака по зъбите му. Устата му грейна в пурпурно: така той ще не ще разбра, че не мие качествено единствените зъби, подарени му от Бог за цял живот. Със спокоен и насърчителен тон докторката му обясни как да се мие и му препоръча да ползва конец за зъби. След това постави силанизира 4 те постоянни кътника, което може да предотврати появата на кариес до 80%.  Помоли да го водя редовно на преглед, за да следи какво се случва с неговите навици и дали с израстването на новите му зъби няма да се наложи да постави невидима шина Ортокапс или брекети. Посещението приключи.


Сега аз като родител съм на ход. Подехме темата за здравето на зъбите още на връщане от кабинета. Изненада: разговорът му беше интересен, но и аз се постарах да внедря някои „съвети”, без да го поучавам. В хода на разговора стана дума, че любителите на газираните напитки си патят много по-често от кариес. После купихме нова четка и аз само вметнах, че нарочно е без капачка, защото, както бях прочела, влагата, затворена в капачката върху главата на четката, благоприятства развитието на бактерии. Говорихме си за ролята на конеца. Казах му, че аз, за съжаление, съм започнала да ползвам конец за зъби чак на 30 години. Сигурна съм, че той веднага ще опита. Накрая, полу на шега полу на сериозно му обясних, че е най-добре да държи четката за зъби на поне метър и осемдесет от тоалетната чиния, защото пръските от нея като нищо могат да „изминат” такова разстояние и по четката му да се лепнат разни нелицеприятни неща.


Дали не се вманиачавам по въпроса за зъбите? Не мисля. Разговорът с моя син на тази тема е част от големия, всекидневен разговор с него. Това е разговорът за голямата вреда от мързела и немарливостта, за потребността на човек да бъде здрав, чист и да изглежда добре, за това да се довериш на другите и да почерпиш от техния опит, за стремежа към усъвършенстване на личността и в крайна сметка за нещо изключително важно – себеуважението. Темата за здравите, чисти и красиви зъби е само частен случай, през който се пречупват житейски тези големи въпрос, които формират човека. И затова всеки такъв разговор е много полезен за моя син. А и за мен.


Автор: Даниела Константинова

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon