Стоматолозите отвоюват нови територии


В последните две десетилетия след въвеждането на инжекциите с ботулинов токсин А (ботокс) процедурата набира огромна популярност за изглаждане на бръчките на лицето, особено между очите. Неслучайно в САЩ именно терапията с ботокс е сред най-често практикуваната разкрасителна неинвазивна процедура.

Дълго преди ботоксът да излезе на предна линия за премахване на бръчките, той се прилага за лечение на състояния, които нямат нищо общо с естетиката. Използва се успешно против спазми и други състояния, причиняващи дискомфорт и болка. На свой ред и стоматолозите използват ботокса както с естетическа, така и с терапевтична цел.


Ботоксът: как действа?


Всъщност главната причина за появата на бръчки на повърхността на кожата е движението на мускулите под нея. Ето защо тези линии се наричат динамични или мимически бръчки.


В този смисъл действието на ботокса е съвсем просто – той се инжектира в лицевия мускул и предизвиква неговото релаксиране, така че мускулът вече не може да се свива. Когато мускулът не се свива, моториката, която предизвиква бръчките, спира. Интересното е, че въпреки че се релаксират лицевите мускули, които с течение на времето и при повече мимики са се пренапрегнали и са „забравили” да се отпуснат, ботоксът не намалява сензитивността на тази зона от лицето (т.е. човек запазва усета за допир, топло, студено, болка и всички останали). Приблизително три до десет дни след терапията с ботокс кожата над тези мускули се изглажда.


Ефектът от ботокс процедурата трае от 6, a понякога и 10-12 месеца в зависимост от количеството инжектиран ботулинов токсин тип А, от метаболизма на пациента и начина му на живот, който може да намали продължителността на действието на ботокса. Когато бръчките се появят отново, пациентът трябва отново да се подложи на процедурата.Корекция на гингивална усмивка с Ботулинов токсин тип А


Ботоксът и естетиката на лицето


Най-честото приложение на ботокса е за изглаждане на бръчките на лицето – на челото, между очите (в глабеларната зона) и около ъгълчетата на очите (пачи крак). Това са най-важните козметични приложения на ботокса.


Ботоксът в естетичната стоматология


Много стоматолози все още не си дават сметка за сериозните ползи от ботокса като придружаваща терапия в естетичната стоматология. Ботоксът има ефективно клинично приложение при лечение на проблеми, свързани темпоромандибуларната става (долночелюстната става), в случаи на бруксизъм и особено при пациенти с хронични заболявания на ставата и лицева болка. Ботоксът отпуска мускулите и когато се приложи половината от стандартната доза за изглаждане на бръчки, той може значително да намали интензивността на мускулните контракции, които влошават проблемите с темпоромандибуларната (долночелюстната) става. Така тази терапия може да облекчи значително болката и да подобри състоянието на пациента.


Ботоксът има често приложение в комбинация с дермални филъри като нехирургическа алтернатива в лечението на венечна (гингивална) усмивка. Това е състояние, при което усмивката разкрива венеца на горната челюст и което се възприема като проблем в естетичната стоматология. В такива случаи повечето зъболекари са обучени за лечение, което включва сложна пародонтална хирургия със значителна редукция на костта под венеца чрез удължаване с помощта на корони или фасети в опит да се повдигне венеца и така да може да достигне линията на горната устна. Впоследствие на пациента се препоръчва лечение с корони и/ или фасети. Всеки стоматолог осъзнава колко агресивна е такава терапия. Нейна алтернатива е ботокс терапия в съчетание със или без увеличаване на устните с дермални филъри. Ботокс–терапията включва инжектиране само на 2 единици ботокс в мускула, който повдига горната устна. При този метод мускулите около устните са отслабени и в резултат не могат да вдигнат горната устна толкова много нагоре, както преди, а само толкова, колкото трябва. Венците вече няма да се виждат, като в същото време пациентът запазва пълната си способност да говори, дъвче и целува. Не се налага сложната пародонтална операция на устните и венците и процедури по поставяне на фасети и корони, описани по-горе.


Корекция на гингивална усмивкаКорекция на гингивална усмивка с Ботулинов токсин тип А


Голямото предимство на тази терапия е, че тя осигурява незабавен резултат след само едно посещение при денталния лекар и без да се изпиляват излишно зъбите. Недостатъкът е, че процедурата трябва да се повтаря 2-3 пъти годишно.

Списъкът на приложенията на ботокса в естетичната денталната медицина е по-дълъг, отколкото можем да очакваме. Ботулиновият токсин А е ефективен, когато е необходимо да се модифицира работата на мускулите по време на ортодонтско лечение, когато ортодонтът изправя зъбите чрез брекети и невидими шини. Oртодонтът може да „пренареди” зъбите, както си иска, но след края на лечението кривите зъби могат да „рецидивират”, особено при пациенти с енергични контракции на мускулите. Ботоксът може да се приложи за намаляване на интензивността на мускулните контракции след ортодонтското лечение с брекети или невидими шини и с течение на времето мускулната динамика може да се модифицира и да стане в по-голяма степен физиологична. Става дума за спомагателна терапия след лечението с брекети и невидими шини, която обаче е много подходяща за пациенти с изразен рецидив на изкривени зъби (връщане на зъбите обратно в първоначална позиция) след ортодонтското лечение поради хиперактивен мускул.


Ботоксът е приложим и при пациенти, които трябва да свикнат с новите си зъбни протези. Като стоматолози можем да изработим протези, които пасват идеално на пациента, но когато са налице силни, несиметрични мускулни контракции, пациентите имат проблеми да се приспособят към новите си протези.

С остаряването ъгълчетата на устата се обръщат надолу. Ботоксът може да се постави двустранно на мускула-смъквач на долната устна. Това отпуска тези мускули и ъгълчетата на устата се повдигат. Ботоксът е приложим за изглаждане на мускулите около устните, които предизвикват широко известните пушачески или баркод бръчки (периорално-радиерни). Понякога тези бръчки нямат много общо с пушенето, но определено имат общо със силните контракции на циркулярните мускули около устата (orbicularis oris), ако човек прави такава мимика.


Денталните лекари: водещи специалисти в областта на устната кухина и лицево-челюстната област


Все още сме свидетели на ширещата се заблуда, че терапията с ботокс е извън професионалната територия на зъболекарите. Нищо не може да бъде по-далече от истината. Докато в своите представи повечето хора свързват своя зъболекар със зъбите, всъщност стоматолозите са специалисти по отношение на главата, лицето и шията. Ако даден зъболекар е адекватно обучен за терапия с ботокс, той е достатъчно, ако не и много по-добре квалифициран за този тип терапия в сравнение с другите медици, които я практикуват. Другата заблуда е схващането, че приложението на инжекции с ботокс и филъри изисква обучение, което трае едва ли не с месеци.


Обучението е от ключово значение


Практическото обучение е от решаващо значение за усвояването на тази процедура и за интегрирането й в плана за естетично стоматологично лечение. След кратък курс за приложение на ботокс стоматолозите са най-добре подготвените за тази интервенция измежду повечето медици, които я практикуват.

Като стоматолози наш дълг е да разширяваме кръгозора на професията си и се възползваме от всички налични методи и практики. Ботокс-терапията е консервативно, минимално инвазивно лечение, което добавя нови възможности в интерес на пациентите. След кратък курс на обучение процедурите са лесни за изпълнение от общопрактикуващите зъболекари. Пациентите са мотивирани да приемат този тип терапии и с удоволствие ще ги проведат със своя стоматолог. Приложението на ботокса и дермалните филъри е чудесно допълващо лечение и още една крачка в посока към мултидисциплинарната естетична дентална медицина.


DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon