Стопяване на емайла при различни заболявания и лечението му

Влияние върху зъбите оказват не само ежедневната хигиена и храната, която приемаме, но също така и условията на средата, в която живеем. В случай че се наблюдават високи нива на различни субстанции (като лекарства, тютюн, марихуана), е много вероятно да пострадат и зъбите.В поредица от няколко статии разгледахме как се стопява и изтрива емайлът от грубото и силово четкане на зъбите с четки с твърд косъм или с електрически четки, както и от прекомерната употребата на газирани напитки, протеинови шейкове, кисели храни, кока-кола и др. Сега ще разгледаме някои причини, свързани с различни заболявания или навици, които водят до стопяване на емайла.


По какъв начин обаче страничните ефекти при употреба на различни лекарства и марихуана оказват влияние върху устната кухина и в частност върху зъбите?


Отношение към зъбите има сухотата в устата при употреба на различни лекарства, например антидепресанти, антиалергични, болкоуспокояващи, успокоителни, лекарства за високо кръвно налягане, инхалатори при астма, при заболявания като диабет, както и при пушачи, включително на марихуана (канабис). Освен това при лечение на рак химио- , както и лъчетерапията атакуват и слюнчените жлези. В резултат на това се намалява отделянето на така важната за зъбите и лигавицата на устата слюнка. Слюнката спомага за почистването на зъбите след хранене и за намаляване на нивото на киселинност в устата. При малко количество или цялостна липса на слюнка нивото на рН остава ниско за големи периоди от време, което е предпоставка за продължително „стопяване на емайла на зъбите”. На практика емайлът на зъбите се разтваря в собствената слюнка.


Честото повръщане, което се наблюдава при химиотерапия, при различни психични заболявания като анорексия, булимия, при стомашно-чревен рефлукс (връщане на киселини от стомаха в хранопровода и гърлото), е причина за поддържане на висока киселинност (ниско рН) в устата. Когато средата е кисела, се наблюдава т.нар. „стопяване на емайла на зъбите”. В резултат те стават по-жълтеникави, намаляват размера си, изглеждат нащърбени и създават благоприятна среда за развитието на кариес.


Въпреки дългата борба с различни заболявания като рак, депресия, булимия и анорексия и дори баналното отказване от зависимости като пушенето на цигари успехът може да се окаже буквално зад следващия ъгъл. Когато обаче надделеем над тях, е нужно да се погрижим и последиците или съпътвстващите последствия върху здравето, както и за външния си вид, защото той е необходим на всеки победител, т.е. всеки човек, преборил тези сериозни заболявания и зависимости.

А какво е една личност-победител без ослепителна усмивка? Време е да се погрижим и за зъбите си, които също са пострадали в процеса на заболяването и борбата с него. Старите, потъмнели пломби се подменят, лекуват се новопоявилите се кариеси, но пълната промяна не стига дотук.


Как се процедира при зъбите със „стопен емайл”?


Дългогодишна наша пациентка, която успешно пребори рака, се консултира с нас относно проблеми със зъбите, които е забелязала по време на химиотерапията, както и след това. Тя имаше здрави и красиви зъби преди започване на химиотерапия, но в края на лечението дори те не останаха пощадени. Оплакванията й бяха свързани със силна чувствителност, която правела миенето на зъбите истинско мъчение. Тя сподели, че вече не чувства зъбите си като нейни собствени, а като чужди, особено след като е наблюдавала как всеки ден зъбите й ставали все по-малки и по-жълтеникави. Когато ни попита за решение на този належащ проблем, ние обсъдихме с нея трите възможни варианта:


  • изпиляване на зъбите и поставяне на естетични корони от цирконий или керамика

  • изпиляване на зъбите и поставяне на порцеланови (керамични) зъбни фасети

  • изграждането на зъбите чрез директни художествени реставрации с композитен материал по бондинг техника

Когато чу за варианта с корони, пациентката категорично отказа – не искаше и да чуе за пилене на останала здрава част от зъбите си, макар и с частично „стопен емайл”. Но ние също не й препоръчахме този вариянт, защото го смятаме за агресивен, нещадящ и небиологичен. Тя има поставени няколко корони на задни зъби и е наясно, че манипулацията е болезнена и е наложително поставяне на упойка, за да се извърши. Пълният й отказ да се слага упойка и да се пили каквото и да е количество от зъбите, беше причина да отпадне и вторият вариант – зъбните фасети. Въпреки неоспоримите качества на фасетите, истината е, че задължително се пили част от зъба, била тя и малка. Последния вариант – този на художествените реставрации беше приет от нея с въодушевление, тъй като процедурата е напълно безболезнена, не се налага поставяне на упойка и не се пили нищо от зъба, а само се надгражда с композитен материал по бондинг техника. По този начин без каквото и да било отнемане от остатъка здрава тъкан зъбите възвръщат своята изгубената форма, големина и цвят.
Резултатът от художествените реставрации на зъбите е вдъхновяващ и вдъхващ надежда, че вече има по-добро решение за такова сериозно увреждане като стопяването на емайла и изтриването на зъбите.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon