25 въпроса относно периодонтита, част 3

Актуализирано: 10 Юли 2018

Д-р Поли Христова (дентален лекар) отговаря на вашите въпроси


С много постоянство срещу пародонтита: здрави венци за здрави зъби


Здравейте,

Понякога може би си задавате въпроса защо в професионалните среди много колеги предпочитат да се наричат не със звучната българска дума „зъболекар”, а като „дентални лекари”. Една от причините за това е, че здравето на зъбите зависи в голяма степен от състоянието на венците. И не са редки случаите, когато пациенти губят здрави зъби заради пародонтит, наричан още пародонтоза, най-тежкото заболяване на венците. Кое причинява това заболяване и какви са методите за неговото лечение? Днес, отново под формата на въпроси и отговори, отделяме още малко внимание на пародонтита (пародонтозата).  Надявам се да ви бъда полезна, защото моята практика в лечението на пародонтита показва, че колкото по-добре пациентите разбират корена на проблемите със зъбите и венците, толкова по-ползотворни са взаимоотношенията им с техния дентален лекар. Започваме с образния термин „пародонтален джоб”.

Какво е пародонтален джоб и как се образува?

Отговор: Под „пародонтален джоб” имаме предвид случаите, когато разстоянието между зъба и венеца е по-голямо от нормалното и се образува джоб, в който лесно попадат остатъци от храна, а доброто почистване на зъба и венеца е затруднено. Джобът е резултат от възпалителен процес, който води до отделянето на венците от зъбите и разклащане на зъба. Възпалението се причинява от зъбния камък, който всъщност представлява бактериална плака, втвърдена от солите на слюнката. Като се натрупва под нивото на венеца, зъбният камък предизвиква разреждане на костта под венеците и нейното буквално „стопяване”. Това става възможно, тъй като зъбният камък е жива система от колонии микроорганизми и техните токсини, които непрекъснато се разрастват и атакуват оголените места по корена на зъба, когато или венецът, или костта липсват, защото са се отдръпнали. Този процес често добива драматични размери, а интересното е, че в много случаи той остава незабележим за пациента, особено ако не е  съпроводен с отдръпване на венците.
Чувам от приятелки, че пародонтозата (пародонтитът) е нелечимо заболяване и затова няма смисъл да правя нищо.


Отговор: Това е твърде остаряло схващане, но все още доста разпространено до степен на мит. Пародонтитът не може да изчезне ей така след няколко процедури.

Но може да се контролира , а това означава да се спрат пораженията върху венците и костта. Така увеличавате значително шансовете си да запазите собствените си зъби за цял живот, а именно това е главната цел на съвременната дентална медицина. Ето защо е необходимо:

  • да ходите редовно ( най-рядко на 6 месеца, а ако имате пародонтит на 2 месеца) на почистване на зъбен камък или дълбоко скалиране.

  • да миете зъбите си 2 пъти на ден (особено важно е да не пропускате вечер)

  • да ползвате ЕЖЕДНЕВНО И ДОЖИВОТНО зъбни конци (флос) , интердентални четки и орален душ

  • да откажете цигарите

  • да подмените всички стари пломби и корони, които ви създават дискомфорт като кървене, задържане на хранителни остатъци и лош дъх от венеца.

Бях на зъболекар и ми казаха, че имам пародонтални джобове около някои пломби и металокерамични корони. Какво трябва да предприема?Отговор: Ако имате стари пломби и корони с лош контур в междузъбното пространство, те трябва задължително да се подменят, защото предизвикат възпаление, отдръпване на венеца и/или появата на пародонтални джобове, което в крайна сметка ще доведе до загуба на зъба. Критерият за това дали една пломба е добра, е чрез почистването с флос. Зъбният флос (конецът за зъб) трябва да влиза  с леко напрежение, трябва да се чува звука „клик”. Флосът не бива да се разкъсва. Ако имате кървене при вкарване на флоса или той влиза прекалено свободно, без напрежение, това означава, че междузъбният контакт на пломбата е хлабав и трябва тя трябва да се подмени с реставрация (композитна или керамична). Кривите зъби и неправилните захапки са друг важен фактори, който предизвиква пародонтит  (пародонтоза). Затова като ортодонт винаги препоръчвам програма за изправяне на зъбите, която наред с естетиката е отлична профилактика на пародонталните джобове и на пародонтита (пародонтозата).


Какво означава дълбоко скалиране? С какво се различава то от почистването на зъбен камък? Колко често трябва да се прилага?Отговор: Дълбокото подвенечно почистване  и заглаждане на корена на зъба се нарича дълбоко скалиране. То се прави при наличие на пародонтит и пародонтоза. Пародонтитът и пародонтозата обикновено започват от зъбната плака, която се формира около зъба над и под венеца. Зъбната плака е жълтеникавият филм, който се образува от бактериите и остатъците от непочистена храна в устата ви. След като зъбната плака се смеси със слюнката и нейните соли, тя се втвърдява и се образува зъбен камък. Зъбният камък със съдържащите се в него колонии от бактерии и токсините, които те отделят, предизвиква инфекция и деформация на венеца, което се нарича гингивит. Ако не се лекува, тази инфекция напредва в костта и предизвиква  разреждане на нейната структура и стопяване, което  в крайна сметка довежда до загубата на самия зъб.Забележете, че стопената кост никога няма да се възстанови от само себе си. Затова трябва да се приложат различни процедури, каквото е ДЪЛБОКОТО СКАЛИРАНЕ.  Дълбокото скалиране е процедура, която третира инфектираните повърхности чрез премахване на  зъбния камък, бактериални колонии, инфектираните слоеве от зъбите и техните  корени. Дълбокото скалиране обикновено се провежда от денталния лекар или негов асистент по време на няколко посещения. Точният брой на визитите се определя от денталния лекар в зависимост то тежестта на засегнатите участъци. Обикновено устата се разделя на 4 области (квадранти). Често се поставя упойка, за да се осигури комфорт на пациента по време на манипулацията. Процедурата се изразява в ръчно (с инструменти) или машинно (с ултразвук) почистване на пародонталните джобове или най-често комбинация то двете. В края на процедурата вашият зъболекар може да реши да се направи промивка с антибактериални ириганти или локален антибиотик, който да се постави (шприцва) във почистените джобове, за да се редуцира броят на бактериите около венеца, причинили инфекцията. Трябва да се има предвид, че след процедурата може да имате следните симптоми: кървене, дразнене от венеца, дискомфорт и болки в зъба от студено, сладко и твърди храни. Възможно е, ако джобовете са били много дълбоки, а инфекцията много напреднала, да се получи отток (подуване) на венците и възпаление след някоя от процедурите. Макар и доста рядко, все пак е възможна и алергия към някои от медикаментите, използвани при процедурата.

Често задаван въпрос е: Може ли дълбокото скалиране да се замести със стандартната процедура почистване на зъбен камък (професионална хигиена)? Отговорът е НЕ. Под професионална хигиена или почистване на зъбен камък  се разбира почистване на зъбите от плака и зъбен камък над венеца и когато инфекцията не е достигнала до костта, т.е. джобовете са не са по-дълбоки от 2 мм. Дълбоко скалиране е почистване на зъбен камък под венеца, както и разпаднати материи от пародонталните джобове, когато инфекцията е достигнала костта. Дълбокото скалиране се прилага, ако пародонталните джобове са по-дълбоки от 4 мм. Това може да се измери със специална на целта сонда по време на преглед за установяване на наличие или не на пародонтит или пародонтоза.


Какво е лечението на пародонталните джобове? Задължително ли е оперативно лечение?


Отговор: Лечението на пародонталните джобове варира в зависимост от дълбочината им, както и от тяхната форма. Дълбокото скалиране е един от методите. Дълбокото скалиране , комбинирано със или без антибиотичен гел, паста, приложени локално в джобовете, е доста ефективен метод. При много дълбоки джобове, в които инфекцията и възпалението не изчезват въпреки дълбоко скалиране, се налага хирургично лечение. То представлява процедура, сходна на дълбокото скалиране, но вече извършена при директен визуален контрол на почистване на инфектираната кост. Това е рутинна манипулация, при която венецът се отваря, джобовете се почистват от инфектирани и разпаднати материи, със или без поставяне на костозаместителен материал („костна присадка”). Като цяло това е нежна, щадяща манипулация, нещо като часовникарска работа, с фини и малки разрези на венеца, който се зашива с много фини конци, с дебелината на косъм. Всичко това става със стандартна упойка. Възможно е след манипулацията да сте съвсем леко подути, но това бързо отминава с антибиотик или хомеопатични лекарства.


Какво е костна присадка (костозаместване)?


Отговор: Костната присадка се прави, за да се компенсира дебелината и височината на разпадната и стопена кост под венците и зъбите, с цел да се спре тяхното по-нататъшно оголване и/или загубата на зъба. Това е хирургична манипулация, която позволява частично да се възстанови стопената кост, когато джобовете са много дълбоки и има опасност от загуба на зъба. Венецът се отваря, премахват се инфектираните материи от пародонталния джоб, почиства се и се премахва инфектираният слой от костта, след което в пародонталния джоб се поставя естествена или изкуствена кост на гранули. Тези гранули стимулират растежа на клетките на костта и правят възможно засегната кост естествено да възстанови частично загубената си височина и дебелина. Гранулите кост се покриват или не с фина мембрана и венецът отново се връща на мястото си като нежно се зашива. Всеки случай е строго индивидуален, единствено денталният лекар може да прецени дали има нужда от костозаместване или не.


Колко често трябва да ходя за поддръжка на пародонталните джобове след дълбоко скалиране?


Отговор: Това ще прецени вашият лекуващ дентален лекар, но поддръжката трябва да бъде не по-рядко от 4 месеца. В някои случаи се налагат ежемесечни посещения за  стандартна професионална хигиена (почистване на зъбен камък) и или дълбоко скалиране.


Наскоро ми поставиха диагноза пародонтит. Моят дентален лекар ми каза, че хирургическа намеса с лазер е добър вариант за лечение на пародонтозата в моя случай. Безопасна ли е лазерната хирургия и колко ефективен е тя в сравнение с традиционните методи на лечение?


Отговор: По отношение на лечението на пародонтит с лазер мненията на специалистите са смесени. Засега няма достатъчно доказателства, че хирургията с лазер е по-ефективна от традиционните методи на лечение. Моят съвет е да проведете разговор със своя дентален лекар как точно ще протече лечението на вашия случай на пародонтит. Ще бъде разумно също да потърсите и второ мнение от специалист, ако ви предложат лазерна хирургия за лечение на пародонтит.


Пародонтитът (пародонтозата)  са лечими , може и трябва да се контролират в името на здравите зъби!


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon