25 въпроса относно периодонтита с отговорите д-р Павлина Христова от Dentissimo Dental Design

Актуализирано: 10 Юли 2018

Вие питате, аз ви отговарям.


Може ли пародонтитът (пародонтозата) да се пренесе чрез слюнката  от човек на човек? Мога ли да заразя партньора/ръката си?


Агресивният  пародонтит сам по себе си не е заразен, защото e резултат от локално възпаление, предизвиквано от бактериите, намиращи се подвенечното пространство. 2-те батерии, които са най-агресивните причинителки на пародонтита обаче, могат да се пренасят  чрез слюнката. Напр. в семейства, в които има човек, болен от пародонтит (пародонтоза)  в  слюнката на 50-70% от партньорите и 30% от децата се откриват бактериите, причиняващи пародонтита. И което е още по-интересно – чрез ДНК тест е доказано, че тези батерии в са от същия ДНК тип, както на този член от семейството с изявено пародонтално заболяване.


2.  Ако един член от семейството, който има пародонтит, означава ли това, че заболяването може да се предаде и на останалите членове на семейството?


Препоръчително е, ако някой от семейството страда от пародонтит (пародонтоза) да се избягват общи прибори за хранене. Ако забележите, че  вие или вашият партньор или деца имат признаците на пародонтоза (пародонтит) – кървене, лош дъх, подути или зачервени венци, е задължително да направите консултация с дентален лекар или пародонтолог, за да избегнете разпространението на тези бактерии  при останалите членове на семейството. Разбира  се, използването на индивидуални средства на лична орална хигиена (като  традиционни четки, интердентални такива, орални душове) не подлежи на коментар.


3.  Това означава ли, че мога да пренеса чрез целувка тези бактерии на децата си? Ако имам пародонтоза, трябва ли да избягвам това?

Разбира се, че ще целувате децата си, дори да имате пародонтит. Гушканете и целуването са важни, за да се развият децата правилно психически. Пародонтитът (пародонтоза) трябва да се контролират и лекуват, а това означава редовни посещения при вашия стоматолог.
4.  Ако някой от моите родители или роднини по права линия имат  пародонтит, означава ли, че задължително и аз ще имам подобен проблем? Ако някой от моите родители или роднини по права линия имат  пародонтит, означава ли това, че задължително и аз ще имам подобен проблем?

Последните изследвания показват, че генетичният фактор играе роля в пародонталните заболявания. Но ако един или дори двамата родители имат пародонтит, това не означава непременно , че и вие ще се разболеете. За да се разболеете от пародонтит,  роля  играят много фактори, от които генетичната предразположеност е само един от тях, но не и главният.


5.  Какви са рисковите фактори, за да се разболея от пародонтит?


Освен генетичната предразположеност, предразполагащи фактори са тютюнопушенето, недобрата и неефективна орална хигиена.  Ако сте от женски пол, сте много по-предразположена към заболявания на венците поради големите скокове и спадове на хормоналните нива, на които е подложен организмът ви през активния ви живот през пубертета, преди, по време и след менструален цикъл, бременност, кърмене, менопауза, взимане на орални контрацептиви. Освен тези фактори заболявания като диабет и други хормонални заболявания, заболявания на сърцето, остеопороза, остеопения, високо ниво на стрес също предразполагат към развитието на пародонтит.


6.  Какви са признаците, че може би имам пародонтит?

Венците са загубили коралово червения си цвят, признак на  добро пародонтално здраве, а  вместо това са станали зачервени, ливидни, подути и при най-малкото докосване започват да кървят.

  • Имате  кървене по време на миене на зъбите и когато почиствате с конец. Не флосът( концът за зъби) предизвиква кървенето, а неизползването  му, което довежда до възпаление и от там до повишена  чувствителност по време на допир или флосване.

  • Увеличаване на пространството между зъбите, имате чувството, че венецът се е отдърпнал от зъба или че междузъбните пространства са се увеличили.

  • Зъбите леко са се разклатили или разредили

  • усещане за лош вкус в устата

  • постоянен лош дъх

  • усещане, че зъбите са се разместили и захапката ви не е такава, каквато преди7.  Поставиха ми диагноза  агресивен пародонтит.Какво е това?

Агресивният пародонтит  в сравнение с хроничния е по-рядко срещан и протича на пръв поглед без видима причина, при здрави хора, които имат добра хигиена. Протича с рязко и бързо увреждане на венците и загуба на кост при млади пациенти, някои от които деца и тийнейджъри. Вероятността да се загубят  зъби при този пародонтит  е най-голяма.


DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon