25 въпроса относно периодонтита, част 2

Актуализирано: 10 Юли 2018

Здравейте,


Давам си сметка, че в моите отговори на често задавани въпроси за здравето на венците ще се натъкнете на нелицеприятни и даже стряскащи факти. Като дентален лекар обаче част от работата ми е да представя на пациентите научната истина за болестите на зъбите и венците и да им предложа най-съвременно и ефективно лечение.


Нулева толерантност към кървящите венци

Само за момент си представете, че някъде по тялото и краката имате постоянна рана, която непрекъснато кърви и гние, издава зловонна миризма и никога не зараства. И така 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Вярвате ли, че това няма да се отрази на цялостното ви здравословно състояние? Все още ли смятате, че след като венците не ви болят и не ви създават проблеми, освен кървене по време на миене и евентуално ужасен дъх, който опитвате да победите с дъвка, няма да ви създадат проблеми освен със зъбите и да увредят и други органи във вашето тяло? Смятате ли ,че е нормално по време да душ, когато си търкате кожата със сапун, тя да започне да кърви. Не, разбира се. Тогава е повече от странно да приемете, че е нормално венците ви да кървят, докато си миете зъбите.

Изследванията през последното десетилетие несъмнено доказват връзката между гингивита, пародонтита и диабета, преждевременно и мъртво раждане, недоносеност на плода, прееклампсия, коранарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт, Алцхаймер, атеросклероза и рак.

Бременна съм и венците ми започнаха много да кървят. Налага ли се ли да отида на зъболекар за почистване на зъбен камък? Ако имам пародонтит има ли риск за бременността и бебето?

Отговор: Започвам с цитат на колега гинеколог, който твърди, че „шансът на бременна със заболяване на венците да роди здраво доносено дете са 1 към 7”. Този факт е установен научно и не подлежи на дискусия. Сериозни изследвания през последните години свързват пародонтита с преждевременното раждане и недоносеност на плода, мъртво раждане, както и с редица усложнения за бременната като прееклампсия, които могат да имат фатални последици за майката и бебето.

Какво всъщност се случва в тялото на бременната жена?

По време на бременността поради хормоналния бум на половите хормони венците на жената са много по-уязвими към инфекции и бактериално възпаление. Освен това имунитетът леко спада. Макар и лек, спадът на имунитета води до рязко увеличаване на бактериите в устата. Затова 70% от бременните развиват гингивит, който се характеризира със подути, отточни, зачервени, кървящи венци. Той обикновено започва през втория месец и стихва през деветия.
И така, бактериите в устата рязко се увеличават вследствие на гингивита или последващия пародонтит (усложнение на гинги вита) и увреждат не само оралното здраве на бъдещата майка. Последните изследвания потвърждават връзката между пародонтита и гингивита на бременната жена с преждевременно раждане до 24 седмица, недоносен плод, както и дори за случаи на мъртво раждане. Инфектираните венечни и пародонтални джобове, които всъщност представляват инфектирани малки рани във вашата уста, стават гнезда на бактерии и техните токсини. Чрез кръвообращението на майката те могат да навлязат през плацентата и да преминат в амниотичната течност. Ако това се случи, организмът реагира с увеличено количество на простагландини (вид хормони), които увеличават контракциите. Това може да доведе до преждевременно раждане и недоносен плод, а в някои случаи и до мъртво раждане. Затова не се учудвайте, ако вашият зъболекар иска да ви вижда по-често и да полага повече грижи за пародонталното ви здраве. Положените грижи ще се отплатят не само с добро здраве на венците ви, но и с безпроблемна бременност и здраво бебе. Разбира се, че можете да почиствате зъбен камък, да ви се прави дълбоко скалиране на джобовете и да провеждате пародонтални терапии. Бременността не е прeчка да се постави и упойка, за да имате необходимия комфорт при тези манипулации.

Наистина ли съществува връзка между сърдечносъдовите заболявания (инфаркт и инсулт) и пародонтита?

Отговор: В последното десетилетие научните изследвания установиха връзка между пародонтита и пародонталните заболявания и сърдечно- съдовите заболявания. Ако имате пародонтит или друго пародонтално заболяване, рискът да заболеете от коронарна болест на сърцето е два пъти по-висок.
Едно такова изследване открива следната зависимост: хората с хроничен пародонтит имат по-високи нива на триглицеридите в кръвта, както и по-високи стойности на лошия холестерол, които са водещи рискови фактори при сърдечносъдовите заболявания. Някой може да предположи, че хора, които нямат пародонтит, живеят по-здравословни, по-активни са физически и се хранят балансирано. И все пак това е първото проучване, показало, че лекуването дори само на леки форми на болестите на венците при здрави хора спомага за профилактика на атеросклерозата. При проучването са прилагани само най-стандартните процедури като почистване на зъбен камък и без да се предписват антибиотици или други медикаменти. А ефектът върху сърдечносъдовата система е налице. Така че, ако поддържате зъбите и венците си здрави, ще имате поне две причини да се усмихнете широко – по-красиви, бели зъби и… по-здраво сърце! Факт!

Може ли пародонтитът или гингивитът да увредят общото ми здраве?

Отговор: Най-новите изследвания несъмнено сочат повишен риск да се разболеете от артериосклероза, инсулт, болестта на Алцхаймер, рак, ревматични заболявания и артрит на ставите при нелекувани заболявания на венците.

Мозъкът: мозъчен удар и болест на Алцхаймер.
Микробите и токсините, които се образуват в откритите рани по венците, могат да достигнат до мозъка и да пречат за нормалната му работа. Освен това имунната система реагира на възпалението, а това може да повлияе на кръвоносните съдове в мозъка. Оттук може да се стигне до запушване на мозъчните артерии и до спиране на притока на кръв към важни части на мозъка. В други случаи стените на кръвоносните съдове изтъняват и могат да се скъсат, причинявайки мозъчен кръвоизлив с тежки последици.

Има достатъчно данни за това, че бактериите в устата могат да бъдат транспортирани до мозъка и така възникналите локални инфекции да нарушат мозъчната функция. Така болестите на венците определено имат свой „ценен” принос за развитието на болестта на Алцхаймер.

Връзка между болестите на венците и онкологичните заболявания
А какво да кажем за раковите заболявания? Предполага се, че токсините от устната кухина могат да причинят рак.  Други учени излизат с хипотезата, че понякога хроничното възпаление на венците може да отключи рак. Едно скорошно проучване сочи, че хора с пародонтити са изложени на 36 процента по-висок риск от рак на белите дробове, 49 процента по-висок риск от рак на бъбреците и 54 процента по-висок риск от рак на панкреаса.
Проблеми със ставите

До неотдавна медицинската наука смяташе, че ставите са стерилни. Но новите изследователски методи дават основание да се мисли, че патогенните организми в устата все пак могат да достигнат ставите и да им нанесат поражения. Оттук нататък всичко зависи от това в каква степен е адекватна защитната реакция на организма.

Имам диабет тип 1. Каква е връзката между пародонтита и диабета?

Отговор:  Връзката между диабета и пародонтита  е известна отдавна, макар че причините не са много добре проучени. Влошаването на пародонталното здраве при болните от диабет се свързва с предразположеността им към всякакъв вид инфекции. Това, разбира се, важи, ако диабетът не е овладян  или с други думи не може да се поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници.
Не по-малко опасен е диабет от 2 тип, при който контролът на кръвната захар също е труден процес, изискващ усилия и кооперативност от страна на пациента. Затова понякога некомпенсиран и неовладян тип 2 се  смята за по-опасен от  един добре овладян с инсулинова терапия тип 1.

Диабетът и пародонтитът  са взаимно свързвани: Диабетът увеличава риска от пародонтит( пародонтоза), но от друга страна самият пародонтит влошава диабета, защото  много от пародонталните заболявания могат да увеличат кръвната захар и от там да доведат до повече усложения. Изследванията при хора, които имат едновременно диабет и пародонтит показват, че диабеттаът рязко се подобрява, когато техния пародонтит се лекува и  вземе под контрол. Това поставя въпросa за важността диабетно болните, които имат пародонтит ( пародонтоза) да лекуват пародонталните инфекции и поддържат едно добро пародонтално здраве.

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon