25 въпроса относно периодонтита, част 4

Актуализирано: 10 Юли 2018

Имам пародонтит. Моят зъболекар ми изписа  конци и интердентални четки за зъби. Защо е важно да ги използвам редовно?Отговор: Изключително важно е да се премахне плаката и бактериалният филм от повърхността на зъбите. Много хора обаче забравят, че  труднодостъпното  за нормалната четка пространство между зъбите също трябва да се почисти.Зъбната плака наподобява лепкав  биофилм, който се залепя за повърхността на зъбите и лигавицата на устата. Адекватната орална хигиена означава  да се  достигне и до зъбните структури в междузъбното пространство. Това може да стане с конец (флос за зъби), ако пространството между зъбите е тясно, или с интердентална четка, която по форма наподобява мини четчица за почистване на бутилки. На нея може да се постави малко паста за зъби и движейки се напред-назад  да премахне  остатъците от храна и разпаднати материи от трудно достъпните междузъбни пространства.


Моят зъболекар ми изписа орален душ. Задължително ли е да го използвам? Може ли да замести четката за зъби?

Отговор: Освен флос и интереденталните четки, оралният душ  почиства междузъбното пространство и венечните джобове в дълбочина, премахвайки загнили отлагания, плака и други нежелани отложени материи, намиращи се в дълбочината на джоба, които не могат да бъдат премахнати при нормалното миене на зъбите с четка (дори електрическа). Тези загниващи в джоба материи са причина  за заболяванията на венците и за лошия дъх  от устата. Оралният душ се използва, като се движи по цялото протежение на венците около зъбните шийки. Някои орални душове работят, като магнетизират  и поляризират водната молекула. Така намагнетизирани, водните молекули не са обикновени капки вода, а вече  предотвратяват залепянето на бактериите, плаката и зъбния камък за зъбната повърхност.  Действието на оралния душ (иригатор) се състои не само в положителното въздействие на силната водна струя към венците. Действието му се подсилва и от използването на специални разтвори, съдържащи етерични масла и билки, които освен антисептично действие засилват слюнкоотделянето, което засилва  многократно самоочистването на джобовете  и повишава имунитета на венците.


Мога ли да взема Родожил или друг антибиотик?


Отговор: Лечението само с Родожил или какъвто и да е друг антибиотик без преглед за установяване на причината за пародонтита (пародонтозата),  без адекватно професионално почистване на джобовете и без правилни инструкции за лична орална хигиена е абсолютно безсмислено.


Какво е венечна присадка и кога е наложителна?


Отговор: Венечната присадка се налага при оголване на шийката на зъба  и гингивална рецесия (отдърпване на венеца).  Венците са създадени от природата да обгръщат шийките на зъбите и така да ги защитават от вредни въздействия в устната кухина. За съжаление с течение на времето по най-различни причини (като например скърцане със зъби, криви зъби, прекалено агресивно миене и др.) при някои зъби настъпва отдръпване на венеца и опасно оголване на шийката на зъба. Това не само влошава естетиката на усмивката, но може да доведе до развитие на пародонтит и загуба на зъба. А когато има оголени шийки, зъбите стават по чувствителни и могат да причинят дискомфорт. Тази част от зъба и е по-податлива на кариес. Затова в такива случаи е препоръчително да се постави венечна присадка – тъкан, която се взема от пациента, и се прилага, за да възстанови венечната защита на шийката на зъба и да подобри естетиката на усмивката.
Има ли връзка между изтриването на зъбите и пародонтита?


Отговор: При изтриването на зъбите се нарушава съотношението  в дължината корона/корен и това води до отдръпване, оголване на зъбите (рецесия на венците) и съответните последствия от това.


Имам криви зъби и винаги съм имал проблеми с венците. Въпреки че съм на 37 години, зъболекарят ми направи лечебен план и каза, че задължително първо трябва да сложа брекети.


Отговор: Кривите зъби причиняват  рецесия на венеца, отдръпване на венците. При скупчени криви зъби се затруднява почистването на междузъбните пространства и това спомага за образуването на пародонтлани джобове и стопяване на костта. Затова едно сериозно и професионално пародонтално лечение винаги се съчетава с ортодонтско изправяне на зъби и корекция на захапката с брекети или невидими шини.DISCLAIMER:  Използването на текста, части от него или снимков материал без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon