44 & брекети: без съмнение страхотна комбинация


От Даниела Константинова


На 45 съм, от женски пол. Не съм в тенденциите – не си боядисвам косата, защото и така си я харесвам (пък и нямам бели коси, де), не ми трябват ботокс и силикон – чак пък толкова. Но преди година и нещо, когато навърших 44 години, пожелах да направя нещо хубаво за себе си. И се случи така, че изпреварих тенденциите. Поставих си брекети. На моята неотразима зъболекарка (и ортодонт – специалист по изправяне на зъби) д-р Христова не й трябваше много време да ме убеди. Първо, бях прочела това-онова. Второ, тъй като ме познава и знае, че поставям здравето и хигиената на първо място, а естетиката след това, тя си направи труда просто да ми обясни, че изправянето на зъбите с брекети е важно най-вече за доброто здраве на зъбите и венците. Сложих брекетите – е, и? Синът ми, любимият ми мъж, съпругът ми, приятелите и колегите – всички ми се радваха, забавляваха се, защото у нас брекетите се свързват предимно с култовия пубертет. А и аз се забавлявах да им разказвам как се мият зъби с брекети. При това даже не фъфлех, от което ме беше страх.


Боже мой, струваше си


Скептик съм и не вярвах, че брекетите ще ми решат казуса толкова скоро. Само след една година ги махнах – патологично дълбоката ми захапка се пооправи, сега усмивката ми е по-широка и по-лъчезарна. Изобщо цялата долна третина на лицето ми стана по-хармонична. Ефектът е подмладяващ, без майтап. Имам малко свъсен нрав, но сега развих рефлекс да се усмихвам по-често и по-широко, като се сетя за хубавите си зъби. Харесвам се повече, честно.


Малка доза героизъм


Какви жертви изисква процесът все пак? Цената на ортодонтското лечение варира, но брекетите не са евтини – няма как, това си е висока технология, а стоматологът трябва да е много компетентен. Но пък цената  на изправянето на зъби с брекети не е непосилна, не става дума за лукс. Още повече, че д-р Павлина Христова беше склонна на няколко вноски през годината. Болка – има, но е преходна и е нещо нормално, защото зъбите се наместват наново. Определено няма голяма драма. Почистване – става с едни дентални четчици, много симпатични, отнема няколко минути повече на ден, свиква се. А и хубавото е, че човек отвиква да яде непрекъснато. Преглед и почистване при ортодонта – трябва да се ходи по-често, всеки месец, за корекции и професионално почистване – това си влиза в цената на лечението с  брекетите.


Внимание, агитация!


За мен лично историята с  брекетите беше много положително изживяване. Просто споделих собствен опит. Е, сега не съм съвсем био-жена. Изправих си естествено кривите зъби.


By Daniela Konstantinova

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon