SOS: брекетите ми се отлепят!

Актуализирано: 10 Юли 2018

Да започнем с важно уточнение: спокойно, миенето на зъбите не може да доведе до отлепване на брекет! Затова се постарайте да следвате всички съвети на вашия ортодонт относно поддържането на добра устна хигиена – четка и паста за зъби, интердентални четки, конци за зъби (флосове) и орален душ. Почистването на зъбите и брекетите е от огромно значение за здравето на вашите венци и зъби, затова не бива да се пренебрегва по никакъв начин.


Кога обаче се отлепват брекетите?


При поставянето на брекетите, а може би и преди това, на консултация с вашия ортодонт той е посочил най-честите причини за падане на брекети и ви е посъветвал как да избягвате това. Ако обаче още не сте сложили брекети, но имате това намерение или просто искате да си припомните заръките на вашия ортодонт, тази статия ще ви помогне.


Ах, тези вредни навици!


На първо място това са вредните навици. Например гризането на нокти или на молив/химикал. На пръв поглед това не изглежда като нещо, което да доведе до отлепване на брекетите, тъй като брекетите са поставени върху външната страна на зъбите и дадения предмет, било то молив, химикал, пластмасова лъжичка или друго, дори не достигат до тях. Грешка! Защото дори само едно леко приплъзване на предмета е достатъчно да разлепи брекетите и да деформира и дори разкъса металната дъга.


Затова помислете, преди да се върнете към лошите навици след поставяне на новите брекети. Това всъщност може да се окаже добър стимул да се откажете от гризането на нокти или други предмети за цял живот.


Храни - врагове на брекетите


Всички знаят, че част от храните, които нормално са консумирали, сега трябва да отпаднат от менюто. Ако това са вашите фаворити, може би ще се опитате да похапвате от тях скришом, но това ще доведе до отлепване на брекетите или полепването на хранителни частици по тях и (почти) невъзможното им почистване след това.


„Забранените храни” за пациентите на ортодонтите се разделят в две големи категории. Първата обхваща всички меки и лепливи храни, тъй като те полепват по брекетите и зъбите и трудно се премахват. Дългият им престой в контакт със зъбния емайл води до образуване на бели петна, загубване на блясъка на емайла и дори до образуване на кариеси. В тази група спадат: дъвка, желирани бонбони, царевични пръчици, различните видове снаксове, карамел, дъвчащи бонбони, ягоди, банани и други.


Втората категория обхваща всички твърди храни, особено онези, които трябва да бъдат отхапвани, като ябълки например. Всъщност всички цели плодове и зеленчуци в суров вид влизат в тази група. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от тях. Твърдите плодове и зеленчуци не представляват заплаха за брекетите, ако бъдат нарязани на малки парчета или настъргани. Поради голямата им твърдост, при консумация на такъв тип храна много често брекетите се разлепват. За да се избегне това, е необходимо да се откажете най-вече от твърдите бонбони за смучене, пуканките, чипса, твърдия шоколад (особено с ядки), прецели и коричката на пицата и хляба, ядките, гризането на цели ябълки, моркови или царевица от кочан, както и дъвченето на лед.


Той все пак се отлепи!


И въпреки че спазвате всички заръки на вашия ортодонт, понякога просто не може да се устои на изкушението да си похапнете някое любимо лакомство от „забранените”. Един брекет се отлепва. Какво да правите?


Разбира се, първата мисъл е да звъннете на личния си ортодонт и да си запишете час за повторното му залепване. Разлепеният брекет обаче не е спешна ситуация, тъй като той остава свързан с металната дъга посредством ластик (или метална лигатура), т.е. няма опасност да падне. Ако профилактичният ви преглед при ортодонта наближава, няма нужда да ходите извънредно, но е необходимо да го уведомите за отлепения брекет, за да може да ви отдели достатъчно време в графика си.Отлепеният брекет обаче може да се движи по дъгата или да се завърти по оста си и да започне да ви убива и дори да направи раничка в устната кухина. В такъв случай с чисти пръсти или чиста пинсета върнете брекета в първоначалното му положение, подсушете добре мястото и сложете малко парченце ортодонтски восък, който ще държи брекета на място.


При посещението си при ортодонта той ще залепи падналия брекет и вероятно отново ще ви инструктира по какъв начин да предотвратите такива инциденти.

Въпросът дали се заплаща повторното поставяне на паднал брекет обаче остава. Редно е тази процедура да се таксува, тъй като падналият брекет може да бъде залепен отново само още веднъж, тъй като вероятността той отново да се отлепи е голяма. Ако този брекет падне за втори път, се налага заместването му с нов. Това е така, защото решетката, която спомага задържането му върху външната (вътрешната) повърхност на зъбите, се уврежда. За съжаление, брекети не предлагат самостоятелно,а се налага развалянето на цяла гарнитура, само за да се вземе един от тях. Непълните гарнитури стават неизползваеми и именно затова подмяната на брекети трябва да се заплаща. В нашата практика цената на тази процедура е 50 лв.


DISCLAIMER: Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon