Преглед и профилактика

Колко трае прегледът?

Продължава 30 минути. Ако пациентът закъснее, стоматолога провежда прегледа в останалото време от уговорения час. По време на прегледа се извършва оглед на зъбите, правят се фото снимки и се разглеждат ренгеновите снимки. Не може да се очаква сложен план на лечение, касаещ много зъби или продължително лечение, каквото е ортодонстското. Ако зъбите са повече от 3-4, планът на лечение се изготвя допълнително.

Кога ще бъде изготвен планът за лечение?

Ако пациентът има за работа повече от 3-4 зъба или става дума за фина естетична работа във фронта, се изготвят план за лечение и финансов план. Едва след като се направи предварителният финансов план (той е плюс-минус 10% от окончателния), пациентът ще бъде наясно с точната сума за лечението.

 

Необходимо е да се уточни, че прегледът е само събиране на информация от доктора (ортодонта или имплантолога), а планът за лечение изисква 2-3 часа извънреден труд на денталния лекар (ортодонта, имплантолога), той трябва да разгледа всичките ви снимки, да има моделите ви качени на артикулатор, да отиде до зъботехническата лаборатория и да обсъди с лабораторията дали това, което иска да направи за вас, е изпълнимо. Обсъждането с тях е изключително важно преди да бъде изготвен Вашият предварителен  план за лечение. Часовете прекарани в разговори с тях са време и труд, които не винаги могат да бъдат оценени от пациента.

Какво е необходимо на денталния лекар за изготвяне на план за лечение?

  • да е направил преглед

  • да има фото и рентгенови снимки

  • задължително  да вземе отпечатъци от вашата уста, за да има гипсови модели (отливки), с които да направи цялостен анализ на зъбите и захапката. Тези отпечатъци и  модели, които се отливат в лабораторията, не са включени в цената на прегледа, която обикновено е от 50 до 100 лв. Така че за да може денталният лекар или имплантологът да ви каже колко ще ви струва цялостното лечение с точност (плюс минус 10%), той трябва да разполага с тези модели. В противен случай планът няма да е точен и винаги ще има съществено разминаване между предварителна и крайна цена на лечението. Ако става въпрос за 3-4 зъба и за няколко малки кариеса, можете да минете и без план на лечение, но ако лечението е дълго и/или  скъпоструващо, изготвянето на план за лечение е задължително. 

Цени за първичен преглед (консултация) и изработка на лечебен план:

Oртодонтски преглед

Ортодонтският план за лечение се отличава с това, че се изготвя по-трудно. Освен снимки и отпечатъци ортодонтът трябва да направи сложен ортодонтски анализ с изключително много изчисления върху моделите и рентгеновите снимки. От тези изчисления зависи изборът дали ще се лекува с брекети или невидими шини, както и изборът на брекетите. Точно поради това без този анализ няма как да се каже колко ще струва лечението.

Цени за ортодонтски преглед и изработка на лечебен план:

DISCLAIMER: Използването на текста, части от него или снимков материал с логото на Dentissimo Dental Design без съгласието на д-р Павлина Христова, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право.

Последни публикации

© 2018 Dentissimo Dental Design. Всички права запазени. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon